- 30 minuten
- Direct de uitslag
- Scan op basis van magnetische velden en radiogolven
- Gedetailleerder dan een röntgenfoto
- Brengt de bovenbuikorganen laag voor laag in beeld
Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de lever, galblaas, milt, alvleesklier, nieren en aorta in beeld. Het is vooral bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen aan de bovenbuikorganen, zoals bijvoorbeeld galstenen, lever- of niercysten, leververvetting, of uitstulpingen van de darm (divertikels). Tegelijk wordt de grote lichaamsslagader (aorta) onderzocht op afwijkingen, zoals een verwijding (aneurysma) of verkalking (atherosclerose).
MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om tot in detail de meest vitale organen en bloedvaten te controleren. De MRI-scanner maakt bij het onderzoek een groot aantal beelden van je bovenbuik door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen, presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen de beelden onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.
Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI-scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.
Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.