arrow_left_altNaar overzicht

MRI-scan bovenbuik

Een MRI-scan van de bovenbuik visualiseert belangrijke organen zoals lever, galblaas, en nieren, gericht op het detecteren van afwijkingen zoals galstenen en cysten. Ook onderzoekt het de aorta op condities als aneurysma's en atherosclerose.

Waarom een MRI-scan van de bovenbuik

Een MRI-scan van de bovenbuik wordt aanbevolen voor patiënten met specifieke klachten in de bovenbuik die aanhouden of frequent terugkeren. Het kan ook waardevol zijn voor patiënten die onbedoeld gewicht verliezen, een opgeblazen gevoel ervaren, of pijn hebben die uitstraalt naar de rug. Deze scan biedt diepgaand inzicht in de gezondheid van de bovenbuikorganen, waardoor het een cruciale stap is in de diagnose van aandoeningen als leververvetting, tumoren, aneurysma's, en breuken in de buikwand. Het is een effectief middel voor het onderzoeken van de oorzaak van chronische pijnaanvallen, aanhoudende misselijkheid, en andere gerelateerde symptomen.

Hoe verloopt een MRI-scan van de bovenbuik

Voor een MRI-scan van de bovenbuik moet je nuchter zijn; dit betekent dat je 4 uur voor de scan niet mag eten of drinken, hoewel medicatie met een beetje water ingenomen mag worden. Tijdens de scan ligt je op een comfortabele bank die in een tunnelvormige scanner schuift, met de scanner open aan beide uiteinden om een ruimtelijk gevoel te geven en eventuele claustrofobie te verminderen. Het is belangrijk dat je stil blijft liggen en geen metaal draagt vanwege het sterke magnetische veld van de scanner. je krijgt een koptelefoon om naar muziek te luisteren en je kunt de laborant waarschuwen als je angstig wordt.

Bekijk hier onderzoek naar de bovenbuik

Hoe betrouwbaar is een MRI-scan van de bovenbuik

Een MRI-scan van de bovenbuik is een zeer betrouwbare methode voor het visualiseren van solide organen en het opsporen van aandoeningen zoals tumoren, leververvetting, en aneurysma's. Het biedt gedetailleerde beelden die kunnen helpen bij het vaststellen van de oorzaak van onverklaarde buikklachten. Hoewel het een krachtig diagnostisch instrument is, zijn er beperkingen, zoals het niet kunnen beoordelen van de werking van organen en het minder goed zichtbaar maken van holle organen en kleinere structuren.

Dit zien we wel

  • Lever, alvleesklier, milt, nieren, en galblaas
  • Bijnieren
  • Aneurysma's in de aorta
  • Levermetastasen (uitzaaiingen)
  • Buikwandbreuk

Dit zien we minder goed

  • De werking van de organen
  • Kleine galblaaspoliepen of galstenen kleiner dan 4 mm
  • Kleinere vaten
  • Slokdarm, maag, en darmen zijn minder goed te beoordelen vanwege de focus op solide organen.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.