Home Veelgestelde vragen MRI-scan

MRI-scan

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Een MRI-scan maakt het mogelijk om beelden te maken van de binnenkant van je lichaam.

Meer informatie

Door middel van een grote magneet en radiogolven krijgt de MRI-scanner signalen van het lichaam die door een computer omgezet worden in beelden. In 20 tot 60 minuten worden meer dan duizend beelden gemaakt zodat alles in detail gecheckt kan worden en elk plekje, hoe klein dan ook, in beeld gebracht kan worden. Er zijn geen wachttijden voor een MRI-scan en je hebt geen doorverwijzing nodig. Ook krijg je de uitslag direct na het onderzoek. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

MRI-scan vs. CT-scan

Bij een CT-scan worden, net als bij een MRI-scan, doorsnedes van het menselijk lichaam gemaakt. Waar bij een MRI-scan gebruik wordt gemaakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstraling. Een MRI-scan dient te worden vervangen door een CT-scan of een ultrasoon onderzoek (echografie) indien er sprake is van een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS). Daarnaast vormen botten door hun hoge kalkdichtheid een probleem voor de MRI, en kunnen dus beter in beeld gebracht worden door een CT die gebruikt maakt van röntgenstraling.

Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek krijg je uitleg over de voorbereiding en zal je een vragenlijst moeten invullen. Tijdens het onderzoek lig je in een kleine tunnel, die aan hoofd -en voeteneinde open is. Het is belangrijk dat je, tijdens het maken van de beelden, stil ligt. Bij sommige MRI-scans moet je nuchter zijn, dit wordt dan van tevoren aangegeven.

Ook kan het zo zijn dat bij een MRI-scan gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof, om organen, bloedvaten of afwijkingen beter in beeld te brengen. Dit wordt dan via een infuus toegediend. Tijdens het onderzoek mag je geen metalen voorwerpen op je lichaam dragen. Denk hierbij aan sleutels, munten maar ook sieraden, etc. Ook mag geen make-up worden gedragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

De onderzoeksduur varieert van 30-60 minuten, afhankelijk van welk deel van het lichaam een scan wordt gemaakt. De MRI-scan maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren.

Kenmerken MRI-scan
  • Een beeldvormend onderzoek wat vooral gebruikt wordt om weefsels en organen in het lichaam in kaart te brengen.
  • Maakt gebruik van elektromagnetische golven, een techniek waarvan tot op heden geen schadelijke effecten bekend zijn.
  • Een belangrijk verschil tussen een MRI- en een CT-scan is dat een MRI-scan beter de weke delen in beeld brengt, en een CT-scan beter de botten.
  • Bij Prescan kan van verschillende organen in het lichaam een MRI-scan worden gemaakt.
Meer informatie:
MRI-scan borst

Je wil uit voorzorg een MRI-scan van de borst ondergaan, gewoon voor de zekerheid. Of je hebt wat vage klachten waarvan je graag de oorzaak…

MRI-scan hoofd

Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals heftige hoofdpijn en migraine. Ook…

MRI-scan rug

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan voet/enkel

Tijdens de MRI-scan van de voet/enkel worden met behulp van een groot magnetisch veld beelden van je voet en enkel gemaakt.

MRI-scan knie

Een MRI-scan brengt de knie laag voor laag in beeld en geeft inzicht in het gewricht, kraakbeen, spieren en pezen. Hierdoor kan elk plekje,…

MRI-scan onderbuik

Bij een MRI-scan onderbuik worden er beelden gemaakt van de verschillende organen in de onderbuik: de blaas, baarmoeder, eierstokken,…

MRI-scan bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de lever, galblaas, milt, alvleesklier, nieren en aorta in beeld. Het is vooral bedoeld voor het…

MRI-scan bekken

Het onderzoek omvat een MRI-scan van het bekken. Door middel van een groot magnetisch veld wordt het bekken laag voor laag in beeld…

MRI-scan longen

Een MRI-scan van je longen kan duidelijkheid geven over de oorzaak van aanhoudende longklachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan schouder

Een MRI-scan van de schouder kan inzicht geven in de oorzaak van schouder gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan nek

Een MRI-scan van je nekwervels kan duidelijkheid geven over de oorzaak van nek gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan halsvaten

Een MRI-scan brengt de halsvaten laag voor laag in beeld. Daardoor kan elk plekje, hoe klein dan ook, worden geanalyseerd op eventuele…

In 5 stappen volledig inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan van je schedel en hersenen kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:00 tot 20:00
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:00 tot 20:00