Home Kennisbank MRI-scan

MRI-scan

Een MRI-scan maakt het mogelijk om beelden te maken van de binnenkant van je lichaam. Bij Prescan kun je terecht voor een MRI-scan zonder verwijzing. Hier lees je alles over de mogelijkheden, kosten en werking van de MRI-scan én over onze state of the art MRI-scanners.

Wat is een MRI-scan?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld, dit is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er komt hierbij geen röntgenstraling van pas.

Door middel van een grote magneet en radiogolven krijgt de MRI-scanner signalen van het lichaam die door een computer omgezet worden in beelden. Dit zijn doorsneden van het lichaam. Hiermee kunnen eventuele afwijkingen in beeld worden gebracht. Er zijn gerichte MRI-scans, bijvoorbeeld van je hoofd, rug of nek, maar je kunt ook de meest belangrijke organen en bloedvaten in één keer scannen door middel van een bodyscan.

Hoe werkt een MRI-scan?

Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren. De MRI-scanner werkt door middel van een grote magneet, daarom mag er geen metaal aanwezig zijn in en om het lichaam. Dit houdt in dat je o.a. geen sierraden kan dragen, maar ook geen metalen in je lichaam mag hebben. Ook vragen we of je eerder met metalen hebt gewerkt, er kunnen daardoor namelijk metaalsplinters zijn achtergebleven. Ook mag geen make-up worden gedragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

 

Hoe lang duurt een MRI-scan?

In 20 tot 60 minuten worden meer dan duizend beelden gemaakt. De duur van de MRI-scan hangt af van het onderzoek. Een bodyscan kost bijvoorbeeld meer tijd dan een MRI-scan van de rug.

Hoeveel kost een MRI-scan?

De kosten van een MRI zijn afhankelijk van het aantal organen dat gescand wordt. Een losse MRI-scan is er vanaf €525,-. Bij een bodyscan worden de belangrijkste organen en bloedvaten gescand. Er is al een bodyscan vanaf €990,-.

Wanneer contrastvloeistof bij een MRI-scan?

In sommige gevallen wordt contrastvloeistof bij een MRI-scan toegediend om organen, bloedvaten of afwijkingen beter in beeld te brengen. Door een MRI-scan met contrast kan de arts bepaalde weefsels beter onderscheiden. De contrastvloeistof wordt vlak voor de scan via een infuus toegediend. De specialist zal bepalen of het gebruik van contrastvloeistof nodig is.

MRI vs. CT

Bij een CT-scan worden, net als bij een MRI-scan, doorsnedes van het menselijk lichaam gemaakt. Waar bij een MRI-scan gebruik wordt gemaakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstraling. Een MRI dient te worden vervangen door een CT-scan of een ultrasoon onderzoek (echografie) indien er sprake is van een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS). In sommige andere gevallen wordt een CT-scan geadviseerd, ons medisch team kijkt welk onderzoek het beste bij jouw situatie past.

Wat kan onderzocht worden tijdens een MRI-scan?
De volgende organen kunnen worden gescand door een MRI-scanner:
  • Hoofd (schedel & hersenen)
  • Rug
  • Borstkas
  • Nek
  • Halsvaten
Toon meer
Meer informatie
MRI-scan borsten

Je wil uit voorzorg een MRI-scan van de borst ondergaan, gewoon voor de zekerheid. Of je hebt wat vage klachten waarvan je graag de oorzaak…

MRI-scan hoofd

Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals heftige hoofdpijn en migraine. Ook…

Meest gekozen onderzoeken
Bodyscan
Basis

MRI-scans van je belangrijkste organen en bloedvaten.

Bodyscan
Plus

MRI-scans van je belangrijkste organen en bloedvaten, een uitgebreid hartonderzoek en een laboratoriumonderzoek.

Bodyscan
Excellent

MRI-scans van je belangrijkste organen en bloedvaten, een uitgebreid cardiologisch onderzoek, een laboratoriumonderzoek en een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek).

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.