Home Kennisbank Een MRI-scan: wat houdt het in

Een MRI-scan: wat houdt het in

De MRI-scan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Deze onderzoeksmethode is eenvoudig toegankelijk, geeft veel informatie en is niet schadelijk voor je gezondheid. Het kan daarom goed worden ingezet voor preventief onderzoek.

Wat wordt er onderzocht en welke inzichten haal ik op tijdens een MRI-scan?

Tijdens een scan wordt een specifiek deel van je lichaam gescand op mogelijke aandoeningen en eventuele risicofactoren. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een MRI-scan van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas of een gewricht zoals je knie, schouder en pols.

Kies je voor een bodyscan? Dan krijg je vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik (& bekken). De combinatie van deze gerichte scans geeft een goed beeld van je huidige gezondheidssituatie.

Wat zie je op een MRI-scan?

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.

Welke resultaten kan ik verwachten na een MRI-scan?

De onderzoeksresultaten worden direct na het onderzoek door de radioloog met jou besproken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Wij hebben alle aandacht voor jou en je gezondheid, daarom neemt onze radioloog ruim de tijd om de onderzoeksresultaten met jou te bespreken. Wanneer er een relevante bevinding wordt gedaan, zorgen wij voor een goede overdracht naar de huisarts.

Op basis van de beelden kan de radioloog geen uitspraak doen over de werking van de organen, klachten die zich alleen in een bepaalde houding of situatie manifesteren, algemene klachten zoals afvallen, gewichtstoename of algehele malaise, vetverdeling, botontkalking (osteoporose) en spierreuma.

Daarnaast is het in het geval van een tumor noodzakelijk om deze verder te laten onderzoeken in een gespecialiseerd centrum, zoals het Antoni van Leeuwenhoek waar Prescan directe lijnen mee heeft.

Niet alle risicofactoren zijn op een scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en/of laboratoriumonderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar je favoriete muziek kunt luisteren.

Tijdens een MRI-scan is het belangrijk dat je op de momenten dat de scan wordt gemaakt niet beweegt.

Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je een MRI-scan wilt ondergaan. Onze state of the art MRI-scanners beschikken over een bredere tunnel, voor een ruimtelijk gevoel. Je persoonlijk begeleider is tot aan het onderzoek bij je om je op je gemak te stellen. Vlak voor de scan krijg je een belletje, wanneer je je tijdens het onderzoek claustrofobisch voelt kun je dat de laborant met het belletje laten weten.

Daarnaast is het belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sierraden, sleutels, haarspeldjes). Ook vragen we je van tevoren of je met metalen hebt gewerkt of dat er zich metalen in je lichaam bevinden. Wanneer je met metaal hebt gewerkt, kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. De MRI-scanner heeft een hoge aantrekkingskracht op metaal en dit is nadelig voor het onderzoek.

Ook mag er geen make-up worden gedragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

Hoe lang duurt een MRI-scan?

In 20 tot 60 minuten worden meer dan duizend beelden gemaakt. De duur van de MRI-scan hangt af van het onderzoek. Een bodyscan kost bijvoorbeeld meer tijd dan een MRI-scan van de rug.

Hoeveel kost een MRI-scan?

De kosten van het onderzoek zijn afhankelijk van het aantal organen dat gescand wordt. De actuele prijzen voor een losse MRI-scan vind je hier. Bij een Bodyscan worden de belangrijkste organen en bloedvaten gescand. De actuele prijzen van de bodyscans vind je hier.

MRI vs. CT

Bij een CT-scan worden, net als bij een MRI-scan, doorsnedes van het menselijk lichaam gemaakt. Waar bij een MRI-scan gebruik wordt gemaakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstraling. Een MRI dient te worden vervangen door een CT-scan of een ultrasoon onderzoek (echografie) indien er sprake is van een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS).

Meer informatie over het verschil tussen een MRI-scan en CT-scan lees je hier.

 
Meest gekozen onderzoeken
  • Vijf gerichte MRI-scans
  • Richt zich op het opsporen van risicofactoren
  • Vijf gerichte MRI-scans
  • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
  • Laboratoriumonderzoek
  • Vijf gerichte MRI-scans
  • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
  • Laboratoriumonderzoek
  • Dermatologisch onderzoek (huidonderzoek)
 
Gerichte MRI-scans
Een MRI-scan van het hoofd (schedel & hersenen)

De MRI-scan van het hoofd richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen in de schedel en/of hersenen. Kort…

MRI-scan rug

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30