Home Kennisbank Rug

Rug

De rug is een belangrijk lichaamsdeel, het zorgt er namelijk voor dat we optimaal kunnen bewegen en functioneren.

De basis van de rug is de wervelkolom - ook wel ruggengraat genoemd. Deze bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendewervels, 5 heiligbeenwervels en een staartbot. Wanneer er sprake is van rugklachten zorgt dit ervoor dat bewegen lastig wordt. Dit kan je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Rugklachten komen veel voor, maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking ervaart wel eens rugpijn. Waarvan de helft chronische rugklachten.

Rugklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Plotselinge en erin schietende pijn in de rug
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen, bovenbenen en borstkas
  • Pijn tussen de schouderbladen, in de ribbenkast, vlak onder de nek
  • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
Toon meer
Meer informatie
Acute rugpijn

Je wilt opstaan maar het schiet in je rug, waardoor je opeens niet meer voor- of achteruit kunt. Dan is er sprake van acute rugpijn of…

Chronische rugpijn

We spreken van chronische rugpijn wanneer rugklachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanwezig zijn. Dat kan betekenen dat er sprake is…

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen volledig inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.