Rugpijn of rugklachten? | Prescan
Home Kennisbank Rugpijn of rugklachten

Rugpijn of rugklachten

In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen last van rugpijn of rugklachten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak meer last hebben van rugpijn of rugklachten dan mannen. De pijn en klachten komen voor bij bijna alle leeftijden, maar naarmate men ouder wordt, nemen de klachten vaak toe.

De rugpijn of rugklachten die iemand ervaart kunnen acute klachten zijn, maar kunnen ook behoren tot langdurige of zelfs chronische pijn. Daarnaast is een hernia wel de meest groeiende en meest voorkomende specifieke rugklacht in Nederland. Omdat een hernia zich vaak in de onderrug begeeft, krijgt men last van klachten en symptomen zoals lage rugpijn. Dit kan met of zonder uitstraling zijn. Lage rugpijn komt zowel bij mannen als vrouwen veel voor.

Wat voor soort rugklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten rugklachten of rugpijn. Deze rugklachten zijn het makkelijkst te onderscheiden in lage rugpijn, hoge rugpijn en midden rugpijn. Ook is er onderscheid te maken in acute rugpijn, chronische rugpijn en hevige langdurige rugpijn.

Lage rugpijn

Bij lage rugpijn ervaart men rugklachten in de onderrug. Deze lage rugklachten kunnen worden veroorzaakt doordat spieren vast lijken te zitten of door een mogelijke verkeerde beweging. Hierdoor kan men pijnscheuten of een zeurende pijn ervaren. Lees hier meer over lage rugpijn.

Hoge rugpijn

Bij hoge rugpijn spreken we vaak over rugklachten die zich tussen de schouderbladen bevinden. Dit komt veel voor bij mensen die op kantoor achter computers werken. De lichamelijke houding van iemand kan hier veel invloed op hebben. Lees hier meer over hoge rugpijn.

Midden rugpijn

Bij midden rugpijn ervaar je rugklachten in het midden van de rug. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals het verrekken van een spier of door overbelasting. Een minder vaak voorkomende maar mogelijke oorzaak is en gekneusde of gebroken wervel. Lees hier meer over midden rugpijn.

Acute rugpijn

Bij acute rugpijn ervaar je plotselinge rugklachten door bijvoorbeeld een onverwachte beweging. Deze rugklachten, ook wel spit genoemd, kunnen op verschillende plekken in de rug voorkomen. Lees hier meer over acute rugpijn.

Chronische rugpijn

Bij chronische rugpijn ervaar je rugklachten die al lange tijd aanwezig zijn in de rug. Vaak zijn deze klachten al langer dan 12 weken aanwezig. Dit kan in verschillende periodes zijn of continue. Lees hier meer over chronische rugpijn.

Hevige langdurige rugpijn

Bij hevige langdurige rugpijn ervaar je rugklachten die langzaam komen opzetten of plotseling aanwezig zijn voor langere tijd. Doordat deze rugpijn en klachten lange tijd aanhouden kan dit een belemmering zijn in het dagelijkse leven. Lees hier meer over hevige rugpijn.

Rugpijn symptomen

Niet elke soort rugpijn of rugklachten hebben dezelfde symptomen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je klachten of symptomen van rugpijn ervaart die te maken hebben met wat anders dan de rug. Lees hier over de mogelijke symptomen van rugpijn.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?
Wanneer je langer dan een week last hebt van de onderstaande klachten of symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan en de rugklachten te laten nakijken. De huisarts kan dan beslissen wat de vervolgstappen zijn om de rugklachten de behandelen en te verminderen.
  • Plotselinge en erin schietende pijn in de rug
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen, bovenbenen en borstkas
  • Pijn tussen de schouderbladen, in de ribbenkast, vlak onder de nek
  • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
Toon meer
Meer informatie
Acute rugpijn

Je wilt opstaan maar het schiet in je rug, waardoor je opeens niet meer voor- of achteruit kunt. Dan is er sprake van acute rugpijn of…

Chronische rugpijn

We spreken van chronische rugpijn wanneer rugklachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanwezig zijn. Dat kan betekenen dat er sprake is…

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Onderste deel wervelkolom (lumbale wervels)

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing en compressie op de zenuwen.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30