Home Kennisbank Rugpijn of rugklachten: een overzicht

Rugpijn of rugklachten: een overzicht

In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen last van rugpijn of rugklachten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak meer last hebben van rugpijn of rugklachten dan mannen. De pijn en klachten komen voor bij bijna alle leeftijden, maar naarmate men ouder wordt, nemen de klachten vaak toe.

De rugpijn of rugklachten die iemand ervaart kunnen acute klachten zijn, maar kunnen ook behoren tot langdurige of zelfs chronische pijn. Daarnaast is een hernia wel de meest groeiende en meest voorkomende specifieke rugklacht in Nederland. Omdat een hernia zich vaak in de onderrug begeeft, krijgt men last van klachten en symptomen zoals lage rugpijn. Dit kan met of zonder uitstraling zijn. Lage rugpijn komt zowel bij mannen als vrouwen veel voor.

Wat voor soort rugklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten rugklachten of rugpijn. Deze rugklachten zijn het makkelijkst te onderscheiden in lage rugpijn, hoge rugpijn en midden rugpijn. Ook is er onderscheid te maken in acute rugpijn, chronische rugpijn en hevige langdurige rugpijn.

Lage rugpijn

Bij lage rugpijn ervaart men rugklachten in de onderrug. Deze lage rugklachten kunnen worden veroorzaakt doordat spieren vast lijken te zitten of door een verkeerde beweging. Hierdoor kan men pijnscheuten of een zeurende pijn ervaren.

Bij een klein percentage kan de rugpijn ook veroorzaakt worden door een hernia of mogelijk een zeldzame afwijking. Het is hoe dan ook belangrijk om wel (normaal) te blijven bewegen zodat er geen stijve rug ontstaat.

Hoge rugpijn

Bij hoge rugpijn spreken we vaak over rugklachten die zich tussen de schouderbladen bevinden. Dit komt veel voor bij mensen die op kantoor achter computers werken. De lichamelijke houding van iemand kan hier veel invloed op hebben.

Omdat het vaker voorkomt dan bijvoorbeeld midden rugpijn kan het ook per persoon verschillen wat de symptomen zijn. Bij sommigen voelt het aan als een soort spierpijn terwijl het bij de ander voelt als stekende pijn.

Bij hoge uitzondering kan pijn hoog in de rug een indicatie zijn van een mogelijke aandoening.

Midden rugpijn

Bij midden rugpijn ervaar je rugklachten in het midden van de rug. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals het verrekken van een spier of door overbelasting. Een minder vaak voorkomende maar mogelijke oorzaak is en gekneusde of gebroken wervel.

Ook kunnen de spieren in de middenrug vast komen te zitten door spanning of stress. Hierdoor kunnen de spieren verstijven. Hierdoor kan het voelen alsof de rug vastzit.

Acute rugpijn

Bij acute rugpijn ervaar je plotselinge rugklachten door bijvoorbeeld een onverwachte beweging. Deze rugklachten, ook wel spit genoemd, kunnen op verschillende plekken in de rug voorkomen.De acute rugpijn is vaak erg pijnlijk en lichamelijk erg belemmerend. Vaak gaat het met een paar dagen over zonder dat er een behandeling nodig is.

Chronische rugpijn

Bij chronische rugpijn ervaar je rugklachten die al lange tijd aanwezig zijn in de rug. Vaak zijn deze klachten al langer dan 12 weken aanwezig. Dit kan in verschillende periodes zijn of continue.

Bij chronische rugpijn is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Samen kan er een eventueel behandelplan worden opgesteld. De huisarts kan je bijvoorbeeld verwijzen naar een rugspecialist of fysiotherapeut.

Mocht het nodig zijn, dan kan er ook medisch onderzoek worden aangevraagd. Denk hierbij aan een MRI-scan, röntgenfoto of CT-scan.

Hevige langdurige rugpijn

Bij hevige langdurige rugpijn ervaar je rugklachten die langzaam komen opzetten of plotseling aanwezig zijn voor langere tijd. Doordat deze rugpijn en klachten lange tijd aanhouden kan dit een belemmering zijn in het dagelijkse leven.

Rugpijn symptomen

Niet elke soort rugpijn of rugklachten hebben dezelfde symptomen. De symptomen en klachten bij lage rugpijn kunnen anders zijn dan bij hoge rugpijn.

Hoge rugpijn ontstaat vaak door een verkeerde werkhouding en lage rugpijn door overbelasting of een verkeerde beweging.

Het kan ook zijn dat je klachten of symptomen niet uit de rug komen.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?
Wanneer je langer dan een week last hebt van de onderstaande klachten of symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan en de rugklachten te laten nakijken. De huisarts kan dan beslissen wat de vervolgstappen zijn om de rugklachten de behandelen en te verminderen.
 • Plotselinge en erin schietende pijn in de rug
 • Een stijve rug
 • Uitstraling naar billen, bovenbenen en borstkas
 • Pijn tussen de schouderbladen, in de ribbenkast, vlak onder de nek
 • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
Toon meer
Meer informatie
Acute rugpijn

Je wilt opstaan maar het schiet in je rug, waardoor je opeens niet meer voor- of achteruit kunt. Dan is er sprake van acute rugpijn of…

Chronische rugpijn

We spreken van chronische rugpijn wanneer rugklachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanwezig zijn. Dat kan betekenen dat er sprake is…

Meest gekozen onderzoeken
 • Hernia, slijtage
 • Gevolgen van whiplash, trauma
 • Wervelkanaal-stenose
 • Vergroeiingen, scoliose, fractuur
 • Bekijk meer
 • Slijtage (artrose)
 • Botafwijkingen
 • Hernia
 • Wervelkanaalvernauwing
 • Bekijk meer
 • Nekwervels
 • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30