Home Kennisbank Rug

Rug

De rug is een belangrijk lichaamsdeel, het zorgt er namelijk voor dat we optimaal kunnen bewegen en functioneren.

De basis van de rug is de wervelkolom - ook wel ruggengraat genoemd. Deze bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendewervels, 5 heiligbeenwervels en een staartbot. Wanneer er sprake is van rugklachten zorgt dit ervoor dat bewegen lastig wordt. Dit kan je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Rugklachten komen veel voor, maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking ervaart wel eens rugpijn. Waarvan de helft chronische rugklachten.

Rugklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Plotselinge en erin schietende pijn in de rug
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen, bovenbenen en borstkas
  • Pijn tussen de schouderbladen, in de ribbenkast, vlak onder de nek
  • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
Toon meer
Meer informatie
Acute rugpijn

Je wilt opstaan maar het schiet in je rug, waardoor je opeens niet meer voor- of achteruit kunt. Dan is er sprake van acute rugpijn of…

Chronische rugpijn

We spreken van chronische rugpijn wanneer rugklachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanwezig zijn. Dat kan betekenen dat er sprake is…

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenbuik

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de organen buik: lever, alvleesklier, milt, nieren, galblaas (indien leeg, niet altijd goed te boordelen), bijnieren en vergrote lymfeklieren. Ook kan een buikwandbreuk (grof) of verwijding van de aorta (aneurysma) worden gezien.

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30