De rugpijn of rugklachten die iemand ervaart kunnen acute klachten zijn, maar kunnen ook behoren tot langdurige of zelfs chronische pijn. Daarnaast is een hernia wel de meest groeiende en meest voorkomende specifieke rugklacht in Nederland. Omdat een hernia zich vaak in de onderrug begeeft, krijgt men last van klachten en symptomen zoals lage rugpijn. Dit kan met of zonder uitstraling zijn. Lage rugpijn komt zowel bij mannen als vrouwen veel voor.
Wat voor soort rugklachten zijn er?
Er zijn verschillende soorten rugklachten of rugpijn. Deze rugklachten zijn het makkelijkst te onderscheiden in lage rugpijn, hoge rugpijn en midden rugpijn. Ook is er onderscheid te maken in acute rugpijn, chronische rugpijn en hevige langdurige rugpijn.
Lage rugpijn
Bij lage rugpijn ervaart men rugklachten in de onderrug. Deze lage rugklachten kunnen worden veroorzaakt doordat spieren vast lijken te zitten of door een verkeerde beweging. Hierdoor kan men pijnscheuten of een zeurende pijn ervaren.
Bij een klein percentage kan de rugpijn ook veroorzaakt worden door een hernia of mogelijk een zeldzame afwijking. Het is hoe dan ook belangrijk om wel (normaal) te blijven bewegen zodat er geen stijve rug ontstaat.
Hoge rugpijn
Bij hoge rugpijn spreken we vaak over rugklachten die zich tussen de schouderbladen bevinden. Dit komt veel voor bij mensen die op kantoor achter computers werken. De lichamelijke houding van iemand kan hier veel invloed op hebben.
Omdat het vaker voorkomt dan bijvoorbeeld midden rugpijn kan het ook per persoon verschillen wat de symptomen zijn. Bij sommigen voelt het aan als een soort spierpijn terwijl het bij de ander voelt als stekende pijn.
Bij hoge uitzondering kan pijn hoog in de rug een indicatie zijn van een mogelijke aandoening.
Midden rugpijn
Bij midden rugpijn ervaar je rugklachten in het midden van de rug. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals het verrekken van een spier of door overbelasting. Een minder vaak voorkomende maar mogelijke oorzaak is en gekneusde of gebroken wervel.
Ook kunnen de spieren in de middenrug vast komen te zitten door spanning of stress. Hierdoor kunnen de spieren verstijven. Hierdoor kan het voelen alsof de rug vastzit.
Acute rugpijn
Bij acute rugpijn ervaar je plotselinge rugklachten door bijvoorbeeld een onverwachte beweging. Deze rugklachten, ook wel spit genoemd, kunnen op verschillende plekken in de rug voorkomen.De acute rugpijn is vaak erg pijnlijk en lichamelijk erg belemmerend. Vaak gaat het met een paar dagen over zonder dat er een behandeling nodig is.
Chronische rugpijn
Bij chronische rugpijn ervaar je rugklachten die al lange tijd aanwezig zijn in de rug. Vaak zijn deze klachten al langer dan 12 weken aanwezig. Dit kan in verschillende periodes zijn of continue.
Bij chronische rugpijn is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Samen kan er een eventueel behandelplan worden opgesteld. De huisarts kan je bijvoorbeeld verwijzen naar een rugspecialist of fysiotherapeut.
Mocht het nodig zijn, dan kan er ook medisch onderzoek worden aangevraagd. Denk hierbij aan een MRI-scan, röntgenfoto of CT-scan.
Hevige langdurige rugpijn
Bij hevige langdurige rugpijn ervaar je rugklachten die langzaam komen opzetten of plotseling aanwezig zijn voor langere tijd. Doordat deze rugpijn en klachten lange tijd aanhouden kan dit een belemmering zijn in het dagelijkse leven.
Rugpijn symptomen
Niet elke soort rugpijn of rugklachten hebben dezelfde symptomen. De symptomen en klachten bij lage rugpijn kunnen anders zijn dan bij hoge rugpijn.
Hoge rugpijn ontstaat vaak door een verkeerde werkhouding en lage rugpijn door overbelasting of een verkeerde beweging.
Het kan ook zijn dat je klachten of symptomen niet uit de rug komen.