arrow_left_altNaar overzicht

Inzichten over rugklachten en rugpijn

In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen last van rugpijn of rugklachten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak meer last hebben van rugpijn of rugklachten dan mannen. De pijn en klachten komen voor bij bijna alle leeftijden, maar naarmate men ouder wordt, nemen de klachten vaak toe.

Welke soorten rugklachten zijn er?

Rugklachten kunnen variëren van mild tot ernstig en worden vaak gecategoriseerd als lage, hoge, of midden rugpijn. Het onderscheiden van deze soorten is belangrijk voor de aanpak en het management ervan.

Lage rugpijn: een veelvoorkomend probleem

Lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van rugklachten, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, overbelasting, of een onderliggende medische aandoening. Preventie en behandeling omvatten oefeningen, ergonomische aanpassingen, en soms medicatie

Lees hier meer over lage rugpijn.

Midden rugpijn: verscheidenheid aan factoren

Midden rugpijn, of pijn in het midden van de rug, kan veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan factoren. Deze kunnen variëren van spierspanningen en verkeerde houdingen tot meer complexe aandoeningen zoals hernia's of degeneratieve schijfziekte.

Lees hier meer over midden rugpijn.

Hoge rugpijn: minder bekend maar belemmerend

Hoge rugpijn, hoewel minder frequent dan lage rugpijn, kan aanzienlijke beperkingen veroorzaken. Het begrijpen van de oorzaken en het toepassen van gerichte behandelmethoden is essentieel voor verlichting.

Lees hier meer over hoge rugpijn.

Acute rugpijn

Het onderscheid tussen acute en chronische rugpijn is belangrijk voor de behandeling. Acute pijn is meestal van korte duur, terwijl chronische pijn aanhoudend is en een langdurige aanpak vereist.

Bij acute rugpijn ervaar je plotselinge rugklachten door bijvoorbeeld een onverwachte beweging. Deze rugklachten, ook wel spit genoemd, kunnen op verschillende plekken in de rug voorkomen.De acute rugpijn is vaak erg pijnlijk en lichamelijk erg belemmerend. Vaak gaat het met een paar dagen over zonder dat er een behandeling nodig is.

Lees hier meer over acute rugpijn.

Chronische rugpijn: lange-termijn strijd

Chronische rugpijn kan een diepgaande impact hebben op iemands kwaliteit van leven. Het beheren ervan vereist een combinatie van medische interventie, fysiotherapie, en soms chirurgie.

Voor mensen die lijden aan ernstige en langdurige rugpijn, is professionele medische evaluatie essentieel. Geavanceerde behandelingen kunnen noodzakelijk zijn om de pijn te verlichten en de levenskwaliteit te verbeteren.

Lees hier meer over chronische rugpijn.

Rugpijn symptomen

Niet elke soort rugpijn of rugklachten hebben dezelfde symptomen. De symptomen en klachten bij lage rugpijn kunnen anders zijn dan bij hoge rugpijn. Hoge rugpijn ontstaat vaak door een verkeerde werkhouding en lage rugpijn door overbelasting of een verkeerde beweging. Het kan ook zijn dat je klachten of symptomen niet uit de rug komen.

Lees hier meer over de symptomen van rugpijn. 

Gerichte MRI-scans voor de rug

MRI-scan

Rug (gehele wervelkolom)

 • Hernia, slijtage
 • Gevolgen van whiplash of trauma
 • Wervelkanaalvernauwing
 • Vergroeiingen, scoliose, botbreuken
 • Lees meer expand_more
MRI-scan

Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

 • Nekwervels
 • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
MRI-scan

MRI-scan Middenrug

 • Hernia
 • Botafwijkingen
 • Slijtage (artrose)
 • Wervelkanaalvernauwing
 • Lees meer expand_more

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.