arrow_left_altNaar overzicht

Alles over een hernia

Een hernia is een hele vervelende aandoening. Deze aandoening heeft vaak veel invloed op je dagelijkse leven en bezigheden. Een hernia treedt op wanneer een deel van een orgaan of weefsel uitsteekt door een zwakke plek in de omliggende spier of bindweefsel. Hernia's kunnen in verschillende delen van het lichaam voorkomen. In dit artikel hebben we het over een hernia in de rug.

Wat is een hernia precies?

Een hernia, ook wel bekend al hernia nuclei pulposi (HNO) is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de rug. Deze kan druk uitoefenen op de omliggende zenuwen. Deze druk kan leiden tot pijn maar ook tintelingen of zelfs verlies van spierkracht. Vaak komt een hernia voor in de onderrug (lumbale wervelkolom), maar het kan ook voorkomen in de nek (cervicale wervelkolom) of in de middenrug (thoracale wervelkolom).

Algemene Symptomen van een Hernia

De symptomen van een hernia kunnen variëren en zijn afhankelijk van de locatie van de hernia. De meest voorkomende symptomen omvatten:

  • Pijn: Dit is vaak het eerste en meest opvallende teken van een hernia. De pijn kan scherp, stekend, of brandend zijn en verergert vaak bij activiteiten zoals tillen, buigen, of langdurig zitten.
  • Uitstralende pijn: Vooral bij een lumbale hernia, kan de pijn uitstralen naar de benen of voeten; bij een cervicale hernia kan deze uitstralen naar de armen en handen.
  • Tintelingen en gevoelloosheid: De aangedane gebieden kunnen tintelen of gevoelloos aanvoelen, wat duidt op zenuwirritatie of -compressie.
  • Spierzwakte: Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het vasthouden van voorwerpen, staan, of lopen.


Hernia rug

Specifieke symptomen per type Hernia

  • Hernia in de bovenrug/nek (Cervicale Hernia): Symptomen kunnen zich manifesteren als pijn en gevoelloosheid in de nek, schouders, armen, en handen. Er kan ook een verlies van fijne motoriek zijn.
  • Hernia in de middenrug (Thoracale Hernia): Hoewel zeldzaam, kan dit leiden tot pijn in de bovenrug of borst, soms simulerend hart- of maagproblemen.
  • Hernia in de onderrug (Lumbale Hernia): Dit is de meest voorkomende vorm, gekenmerkt door lage rugpijn en sciatica - pijn die langs de sciatische zenuw uitstraalt naar de onderlichaam.

Diagnose bij een hernia

De diagnose van een hernia wordt meestal gesteld via beeldvormend onderzoek zoals een MRI-scan. De beoordeling van een hernia via ene MRI-scan kan de locatie en de grootte van de hernia aan het licht brengen. Het kan laten zien of de hernia druk uitoefent op de zenuwen en het laat de staat van de tussenwervelschijven zien. Dit is allemaal belangrijke informatie voor het opstellen van een effectief behandelplan.

Behandeling van een hernia

De behandeling van een hernia hangt af van de ernst en de specifieke kenmerken van de symptomen. Niet-operatieve behandelingen zoals fysiotherapie, pijnmanagement of leefstijlaanpassingen zijn vaak de eerste stap van de behandelmethode. Wanneer deze behandelingen niet heel effectief zijn en de pijn blijft aanhouden kan er gekeken worden naar een chirurgische ingreep.

Hernia dokter

Werken met een hernia

Of je kunt blijven werken met een hernia is helemaal afhankelijk van de ernst van de pijn en de ernst van de symptomen. Vaak kunnen lichtere werkzaamheden wel doorgaan of met enige aanpassingen. Als het gaat om zwaardere werkzaamheden waarbij je fysiek belast wordt, kan het moeilijk zijn om te blijven functioneren. Vaak worden de klachten of de symptomen erger.

Hernia pijn ineens weg

Soms ervaren mensen dat de pijn van de hernia ineens is verdwenen of veel minder is geworden. Dit betekend niet dat de hernia weg is, maar vaak wijst dit op een verandering in de positie van de hernia of de zenuwen die er omheen liggen. Hoewel dit een verlichting kan bieden, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan uitsluiten dat er verder geen andere veranderingen of schade is ontstaan.

Preventie van een hernia

niet alle hernia's kunnen voorkomen worden, maar er zijn diverse maatregelen die je kunt nemen om de kans op een hernia zo klein mogelijk te maken. Denk aan het versterken van je rugspieren, het handhaven van een goede houding en het voorkomen van overbelasting.

Handhaven van een goede houding

Een goede houding is heel erg belangrijk. Vooral als je een zittend beroep hebt en lang zit of als je lange periodes moet staan. Zorg ervoor dat je rug recht is en je schouders naar achteren. Vooral wanneer je zit. Investeer in een ergonomische stoel en bureau zodat de natuurlijke curve van je wervelkolom wordt ondersteund. Mocht je lang moeten staan, dan is het belangrijk dat je het gewicht van je lichaam gelijkmatig verdeeld over je beide voeten. Dus niet gaan leunen.

Goede houding hernia

Regelmatige lichaamsbeweging

Wanneer je regelmatig blijft bewegen blijven de spieren rond je rug sterk en flexibel. Dit is heel erg belangrijk voor het ondersteunen van je wervelkolom. Je kunt je focussen op oefeningen die de spieren in de rug versterken. Denk aan oefeningen zoals planken of brugoefeningen. Ook fietsen of zwemmen zijn goed.

Niet te zwaar belasten

Zorg ervoor dat je niet te veel activiteiten doet die een zware belasting vormen voor je rug. Denk hierbij aan tillen van zware voorwerpen. Wanneer je toch moet tillen, gebruik dan de juiste tiltechniek. Buig door je knieën en houd het object dicht tegen je lichaam terwijl jij je rug recht houd. Draai niet met je bovenlijf terwijl je iets optilt of draagt.

Gewichtsbeheersing

Wanneer je te zwaar bent en last hebt van overgewicht, dan legt dit extra druk op de wervelkolom. Op die manier kan het bijdragen aan het ontwikkelen van een hernia. Het is daarom belangrijk dat je een gezond gewicht behoud door evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Op die manier verminder je het risico op een hernia.

Regelmatige pauzes nemen

Wanneer je veel moet zitten of veel moet staan op je werk, dan is het belangrijk dat je regelmatig een pauze neem om juist even te staan of te zitten. Ook rekken of strekken helpt de druk op de tussenwervelschijven te verminderen. Dit zorgt er weer voor dat de bloedcirculatie optimaal blijft.

Gerelateerde onderzoeken

MRI-scan

Rug (gehele wervelkolom)

  • Hernia, slijtage
  • Gevolgen van whiplash of trauma
  • Wervelkanaalvernauwing
  • Vergroeiingen, scoliose, botbreuken
  • Lees meer expand_more
MRI-scan

MRI-scan Middenrug

  • Hernia
  • Botafwijkingen
  • Slijtage (artrose)
  • Wervelkanaalvernauwing
  • Lees meer expand_more
MRI-scan

MRI-scan Onderrug

  • Slijtage (artrose)
  • Botafwijkingen
  • Hernia (uitpuilende tussenwervelschijf)
  • Beschadiging of druk op ruggenmerg en zenuwen
  • Lees meer expand_more

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.