Home Kennisbank Rugpijn of rugklachten: een overzicht Midden rugpijn

Midden rugpijn

Bij midden rugpijn ervaar je klachten of pijn in het midden van de rug. Klachten in de midden rug komen minder vaak voor dan klachten in de boven- of onderrug, maar zijn net zo vervelend. Wanneer je langer dan 6 weken last hebt van pijn in het midden van de rug kunnen we spreken van een chronische rugpijn. Wanneer de klachten in de midden rug niet behandeld worden, kunnen deze ook leiden tot klachten in de nek, boven rug of onderrug.

Ontstaan midden rugpijn

Klachten van de midden rug kunnen ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding, zwakker spieren door weinig beweging, maar ook stress en spanning kunnen een oorzaak zijn van pijnklachten in het midden van de rug. Door stress of spanning kunnen spieren verstijven waardoor het voelt alsof de rug vastzit. Dit kan weer zorgen voor geïrriteerde zenuwen en spieren. Minder voorkomende, maar niet minder vervelende oorzaken van midden rugpijn kunnen ook een hernia, een botbreuk of een tumor zijn.

Bij ouderen zien we vaak klachten die passen bij slijtage van de rug (artrose) of wervelverzakking (osteoporose). Belangrijk is dat de houding van de rug, ondanks de klachten, wel goed blijft. Door pijn in de rug kan een krampachtige houding ontstaan. Deze houding zorgt ervoor dat de bloedtoevoer die vanuit de rug naar het hart gaat, minder efficiënt is.

De laatste mogelijke oorzaak van rugklachten kunnen ook komen vanuit de longen. Tijdens periodes waarin we vaak verkouden of grieperig zijn en veel moeten hoesten, kunnen we hevige rugpijn ervaren in de midden rug.

Hoe lang duurt midden rugpijn?

Hoe lang pijn in het midden van de rug duurt, kan verschillend zijn. Afhankelijk of de klachten acuut of chronisch zijn, kun je tot wel 12 weken pijn ervaren. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts wanneer de klachten langer dan een week aanhouden. De huisarts kan dan na onderzoek beslissen of er een specialist bij betrokken moet worden, of dat rust en eventuele medicatie voldoende zijn.

Tips om midden rugpijn te voorkomen

Om rugpijn in het midden van de rug te voorkomen is het belangrijk om de rug soepel en bewegelijk te houden. Denk hierbij aan het uitvoeren van oefeningen, maar ook het bewust worden van sta en zithoudingen. Schaf als het nodig is een goede stoel aan zodat je tijdens lange (thuis)werkdagen geen rugpijn ervaart. Zorg daarnaast ook voor genoeg ontspanning door bijvoorbeeld Yoga of rek- en strekoefeningen te doen. Hiermee houd je de rug soepel, maar worden ook de rugspieren versterkt.

Mogelijke klachten of symptomen bij midden rugpijn
Klachten in de midden rug komen niet zo vaak voor als klachten in de onder of boven rug, maar kunnen veel ongemak veroorzaken. Het is verstandig om contact op te nemen me de huisarts wanneer de klachten langer dan een week aanhouden zonder enige reden. Mocht de huisarts reden zien tot specifiek onderzoek, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een specialist.
  • Pijn en stijfheid na zitten, slapen en opstaan
  • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling
  • Uitstraling naar de borstkas
Meest gekozen onderzoeken
  • Hernia, slijtage
  • Gevolgen van whiplash, trauma
  • Wervelkanaal-stenose
  • Vergroeiingen, scoliose, fractuur
  • Bekijk meer
  • Nekwervels
  • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
  • Hernia
  • Botafwijkingen
  • Slijtage (artrose)
  • Wervelkanaalvernauwing
  • Bekijk meer
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30