Home Kennisbank Rug Midden rugpijn

Midden rugpijn

Midden rugpijn of een stijve rug is een veelvoorkomend verschijnsel. Het wordt chronisch wanneer je er meer dan zes weken last van hebt.

Rugonderzoek

Wanneer je langer dan een week last hebt van midden rugpijn is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts gaat je in eerste instantie een hoop vragen stellen om de oorzaak van de pijn te vinden en de ernst van de rugpijn te achterhalen. Daarna zal de huisarts een lichamelijk onderzoek bij je doen. Hierbij kan de huisarts aanwijzingen vinden om verder onderzoek te doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto, of een MRI- of CT-scan. Gelukkig gaan de meeste klachten, ook hevige rugklachten, vanzelf weer over. Vaak is de pijn te bestrijden met pijnstillers en spierverslappers. Blijft de rugpijn langer aanhouden dan een paar weken, of is deze vanaf het begin bijna niet te verdragen, dan is er alle reden om specifiek rug onderzoek te laten doen.

Specifiek rugonderzoek

Voor specifiek rug onderzoek word je door de huisarts doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Hier zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor je een tijd zal moeten wachten voor je terecht kunt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat jouw rugpijn je kan belemmeren in het dagelijks leven. Onderzoek van de rug kan het beste zo snel mogelijk worden gedaan om snel een oorzaak van de pijn te vinden.

Oorzaak midden rugpijn

Midden rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er sprake van een minder ernstige aandoening zoals een spierverrekking of overbelasting van de rug. Overbelasting van de rug kan ontstaan door een verkeerde houding, vaak kan met het aanleren van een goede houding, veel klachten worden verholpen en voorkomen. Overbelasting van de rug in de vorm van bijvoorbeeld te zwaar tillen, kan een spierprobleem veroorzaken. Denk hierbij aan een spierkneuzing. Midden rugpijn kan natuurlijk ook worden veroorzaakt door een trauma, waarbij een wervel gekneusd of gebroken kan zijn. Daarnaast kan het ook worden veroorzaakt door overgewicht. Ook ernstige aandoeningen kunnen midden rugpijn veroorzaken. Bijvoorbeeld artrose, waarbij de wervelgewrichten slijten, wat pijn veroorzaakt. Ook kan er in de middenrug een hernia ontstaan, al ontstaat deze vaker in de onderrug. In de middenrug kan ook een tumor voorkomen die zenuwen verdrukt, waardoor pijn ontstaat.

Rugklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Pijn en stijfheid na zitten, slapen en opstaan
  • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling
  • Uitstraling naar de borstkas
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.

Onderzoek bloedarmoede
Standaard + aanvullend laboratoriumonderzoek
Bloedonderzoek: reumatologie

Bij dit bloedonderzoek naar reumatologie wordt gekeken naar antistoffen, ontstekingsfactoren, en de aanwezigheid van reumafactoren. De aan- en afwezigheid van bepaalde van deze stoffen kan bijdragen aan het vinden van een bepaalde type reuma.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30