Anatomie van de wervelkolom
De wervels van de wervelkolom zijn verantwoordelijk voor de bescherming van het ruggenmerg. De wervelkolom is herkenbaar aan de dubbele s-vorm en leunt op het bekken.
Cervicale wervelkolom
De cervicale wervels zijn onderdeel van de halswervelkolom. Er wordt naar cervicale wervels gerefereerd met de letter C, zo is C1 de eerste cervicale wervel etcetera. De cervicale wervelkolom staat in verbinding met het hoofd, het zorg voor de ondersteuning en beweging. Halswervel C1, ook wel atlas genoemd, zorgt voor deze verbinding. De tweede halswervel, axis, zorgt voor het draaien van het hoofd. Heb je last van klachten bij het bovenste deel van de wervelkolom? Dan kan een MRI-scan van de cervicale wervelkolom inzicht geven in de oorzaak van deze klachten. Door de beelden van de MRI cervicale wervelkolom krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je halswervels.
Thoracale wervelkolom
De thoracale wervelkolom bevindt zich bij de borstkas en bestaat uit wervels T1 tot en met T12. Deze wervels staan in verbinding met 2 ribben en vormen samen de ribbenkast en beschermen daarmee dus de organen in de borstkas. Heb je last van klachten in het middelste deel (thorocale wervelkolom) van de wervelkolom? Dan kan een MRI-scan van de thoracale wervelkolom mogelijk inzicht geven in de oorzaak van deze klachten. Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg) afwijkingen.
De lumbale wervelkolom
De lumbale wervelkolom bevindt zich onderin de rug en bestaat uit de grootste wervels van de wervelkolom, namelijk wervels L1 tot en met L5. Deze wervels zijn in staat om het gewicht van de wervelkolom te dragen, daarom komen lage rugklachten en slijtage in de onderrug erg vaak voor. Een MRI-scan van de lumbale wervelkolom geeft de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing en compressie op de zenuwen.
Sacrale wervelkolom en staartbeentje
De sacrale wervelkolom (het heiligbeen) is opgebouwd uit 5 wervels, S1 tot en met S5. Het heiligbeen hoort bij het bekken.
Het staartbeentje (coccyx) of staartbotje vormt het einde van de wervelkolom. Het staartbeentje heeft daarnaast eigenlijk geen functie.