5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan

24 december 2021 leestijd 2 minuten

Benieuwd hoe het met je gezondheid gesteld is? Een preventief gezondheidsonderzoek bestaande uit 5 gerichte MRI-scans, kan afwijkingen in een vroeg stadium opsporen, wanneer ze beter te behandelen zijn. Maar… wist je dit al over de MRI-scan?

1. Weet wat je eet

Om een scherp beeld te krijgen is het belangrijk dat je heel stil ligt terwijl de scan gemaakt wordt. Moet er een scan van je buik gemaakt worden? Eet dan de dag voor en de dag van het onderzoek geen voedsel dat tot gasvorming leidt. Denk bijvoorbeeld aan uien, peulvruchten, koolsoorten, gedroogd fruit, vruchtensap en drankjes met koolzuur. Veel lucht in de darmen zet je darmen in beweging en daardoor vermindert de beeldkwaliteit van de MRI.

2. #nomakeup

Onderga je een MRI-scan van je hoofd of hals? Draag dan geen make-up. Mascara, eyeliner en oogschaduw kunnen hele kleine metalen deeltjes bevatten en die kunnen het beeld verstoren.

3. Tattoo? Melden!

Heb je een oude tatoeage, dan is de kans groot dat daarvoor inkt is gebruikt die ijzer of titaniumdioxide bevat. Door de energie die de MRI door je lichaam stuurt, kunnen die metaaldeeltjes opwarmen. Soms kunnen daardoor zelfs blaren ontstaan. Meld dus altijd vooraf dat je een tattoo hebt als je een MRI laat maken. Datzelfde geldt voor permanente make-up.

4. Screenen

Voor je een MRI ondergaat, word je gevraagd of je geen metaal of metalen apparatuur in je lichaam hebt, want dat kan door de sterke magnetische kracht van de scan ontregeld raken of verplaatsen. En dat kan gevaarlijk zijn.

5. Decibellen

De MRI-scanner maakt een hard tikkend geluid terwijl je erin ligt. Dat kan soms wel 100 decibel zijn. Ter vergelijking: zo hard klinkt een drilboor. Gelukkig krijg je een koptelefoon op die het geluid dempt. Dat heeft twee voordelen: zo voorkom je gehoorschade én je kunt lekker naar muziek luisteren.

In één dag inzicht in je gezondheid!

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in en grip op je gezondheid.

Kijk hier welk onderzoek bij jou past!

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.