5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan | Prescan
Home Nieuws 5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan
5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan

5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan

24 december 2021  •  leestijd 2 minuten

Benieuwd hoe het met je gezondheid gesteld is? Een preventief gezondheidsonderzoek bestaande uit 5 gerichte MRI-scans, kan afwijkingen in een vroeg stadium opsporen, wanneer ze beter te behandelen zijn. Maar… wist je dit al over de MRI-scan?

1. Weet wat je eet

Om een scherp beeld te krijgen is het belangrijk dat je heel stil ligt terwijl de scan gemaakt wordt. Moet er een scan van je buik gemaakt worden? Eet dan de dag voor en de dag van het onderzoek geen voedsel dat tot gasvorming leidt. Denk bijvoorbeeld aan uien, peulvruchten, koolsoorten, gedroogd fruit, vruchtensap en drankjes met koolzuur. Veel lucht in de darmen zet je darmen in beweging en daardoor vermindert de beeldkwaliteit van de MRI.

2. #nomakeup

Onderga je een MRI-scan van je hoofd of hals? Draag dan geen make-up. Mascara, eyeliner en oogschaduw kunnen hele kleine metalen deeltjes bevatten en die kunnen het beeld verstoren.

3. Tattoo? Melden!

Heb je een oude tatoeage, dan is de kans groot dat daarvoor inkt is gebruikt die ijzer of titaniumdioxide bevat. Door de energie die de MRI door je lichaam stuurt, kunnen die metaaldeeltjes opwarmen. Soms kunnen daardoor zelfs blaren ontstaan. Meld dus altijd vooraf dat je een tattoo hebt als je een MRI laat maken. Datzelfde geldt voor permanente make-up.

4. Screenen

Voor je een MRI ondergaat, word je gevraagd of je geen metaal of metalen apparatuur in je lichaam hebt, want dat kan door de sterke magnetische kracht van de scan ontregeld raken of verplaatsen. En dat kan gevaarlijk zijn.

5. Decibellen

De MRI-scanner maakt een hard tikkend geluid terwijl je erin ligt. Dat kan soms wel 100 decibel zijn. Ter vergelijking: zo hard klinkt een drilboor. Gelukkig krijg je een koptelefoon op die het geluid dempt. Dat heeft twee voordelen: zo voorkom je gehoorschade én je kunt lekker naar muziek luisteren.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
We helpen mensen om gezond te blijven
We helpen mensen om gezond te blijven
16 november 2022

Prescan is druk bezig met de toekomst. Algemeen directeur Wim Linting (rechts) en medisch directeur Alexander…

Lees meer
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
18 oktober 2022

Een goede gezondheid en weerstand is voor iedereen ontzettend belangrijk. De focus op gezondheid en weerstand…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30