Home Nieuws 5 Tips om een winterdepressie tegen te gaan
5 Tips om een winterdepressie tegen te gaan

5 Tips om een winterdepressie tegen te gaan

3 oktober 2022  •  leestijd 3 minuten

Het najaar is de periode waarin we het buitenleven inruilen voor de gezelligheid binnenshuis. Heel soms hebben we nog geluk dat we kunnen genieten van een prachtige nazomerse dag, maar helaas neemt vaak de kou en regen de overhand. Veel mensen krijgen ook last van een lager energieniveau in het najaar. Sommigen beginnen zelfs hun werkdag in het donker en komen na een lange werkdag ook weer in het donker thuis. Hierdoor kun je meer moeheid ervaren en ben je misschien ook prikkelbaarder. Dit kan duiden op een winterdip.

Wat is een winterdip/winterdepressie?

Belangrijk om te weten is, is dat een winterdepressie een erg milde vorm is van een echte depressie. Vandaar dat het ook vaak de bijnaam winterdip krijgt. De moeheid en de prikkelbaarheid bij een winterdepressie komt voornamelijk omdat er een verstoring plaats vindt van het dag- en nachtritme in het lichaam. De donkere periodes zijn langer en de lichtsterkte van de zon zwakker waardoor ons lichaam een gebrek aan licht kan ervaren. De medische term voor de winterdip is wel Seasonal Affective Disorder (SAD). Het begint elk jaar rond dezelfde periode en het eindigt ook elk jaar rond dezelfde periode. Meestal beginnen de symptomen op te spelen in de herfst en deze continueren in de wintermaanden. Wanneer de zonnigere dagen van de lente en zomer aanbreken verdwijnen de symptomen vaak vanzelf.

Het hormoon melatonine

Dat de symptomen vanzelf weer verdwijnen heeft te maken met het hormoon melatonine. Dit hormoon heeft invloed op jouw biologische klok. Het hormoon melatonine zorgt ervoor dat we in slaap kunnen vallen. Het wordt dan ook ’s avonds aangemaakt. Maar wanneer de dagen korter zijn en we langere periodes zonder zon ervaren, dan kan het lichaam meer melatonine aanmaken waardoor we ons slaperig kunnen voelen.

Symptomen van een winterdepressie

Heb je last van een winterdepressie of dipje? Dan ben je zeker niet de enige. In Nederland hebben honderdduizenden mensen hier last van. Vooral bij vrouwen komt het veelal voor. De volgende symptomen kun je ervaren als je last hebt van een winterdepressie:

  • Slaperig of vermoeid
  • Prikkelbaar
  • Verminderde concentratie
  • Somber voelen
  • Toename van eetlust en gewicht
  • Weinig behoefte aan sociaal contact

Tips om de winterdip door te komen

 

2. Gezond en regelmatig eten.

Dit zorgt voor een evenwichtige stofwisseling en dit draagt bij aan het op peil houden van je energieniveau.

3. Blijven bewegen en sporten.

Tijdens het sporten komen een aantal hormonen vrij waaronder serotonine, endorfine en dopamine. Serotonine heeft een positieve invloed op je humeur en het kan zorgen voor een betere controle van je eetlust. Endorfine kan zorgen voor een euforisch gevole en kan ook pijnstillend werken. Dopamine zorgt weer voor een betere concentratie en je ervaart een gevoel ban beloning. Dit komt weer ten goede van je humeur. Niet alleen lichamelijk wordt je er beter van, maar dus ook mentaal.

4. Zorg voor een goede nachtrust.

Dit zorgt voor meer energie overdag. Een vast ritme is hierbij van groot belang.

5. Accepteer een lager energieniveau.

Dit betekent echter niet dat je niets moet gaan doen. Verdeel je energie verstandig en wees je ervan bewust dat het tijdelijk is.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.
Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.
6 maart 2023

Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het is mogelijk om op natuurlijke wijze je…

Lees meer
Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?
Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?
12 februari 2023

Veel van wat we weten over hart- en vaatziekten komt uit onderzoeken waaraan vooral mannen deelnamen. Maar de…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30