5 vragen over de MRI-scan

16 maart 2022 leestijd 2 minuten

Een MRI-scan. Wat is dat nu eigenlijk en wat kan ik verwachten als ik een MRI-scan onderga? Deze vragen worden beantwoord door onze radioloog Cristina Dowling.

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan maakt het mogelijk om beelden te maken van de binnenkant van je lichaam. Door middel van een grote magneet en radiogolven krijgt de MRI-scanner signalen van de waterstofatomen in het lichaam. Die worden door een computer omgezet in zwart-wit beelden. Omdat elk weefsel en elk orgaan een ander percentage water (en dus ook waterstofatomen) bevat, ziet elk orgaan er anders uit. De radioloog let vooral op verschil in grijstinten: een plek die lichter of donkerder is, kan een afwijking zijn. De MRI-scanner maakt in 20 tot 60 minuten meer dan duizend dwarsdoorsnedes van het lichaam. Hierdoor kan elk plekje in beeld worden gebracht.

Wat kun je zien op een MRI-scan?

Een MRI laat zien of er afwijkingen zijn in weefsels of organen. Denk bijvoorbeeld aan een herseninfarct, vernauwingen of verwijdingen van bloedvaten, vocht in de longen of afwijkingen in de wervelkolom, bekken of botten. In de buik kunnen met name de ‘vaste’ organen beoordeeld worden: lever, alvleesklier, milt en nieren. Ook afwijkingen aan baarmoeder en eierstokken zijn goed zichtbaar op een MRI.

Wat kun je niet zien op een MRI-scan?

Een MRI-scan laat niet zien hoe de organen werken, daarvoor is bloedonderzoek nodig. Ook klachten die ontstaan in een bepaalde houding of situatie kun je met een MRI niet beoordelen. Hoewel een MRI heel veel in beeld brengt, is voor sommige organen een andere manier van onderzoek toch beter. Voor een uitgebreid hartonderzoek bijvoorbeeld wil je een ECG (hartfilmpje), een hartecho, een inspanningsonderzoek (fietstest) en een bloedonderzoek doen. Wil je tot in detail naar de longen kijken, dan is een CT-scan ideaal. En voor de holle organen in de buik (slokdarm, maag, darmen) geeft een scopie vaak meer duidelijkheid dan een MRI omdat met een scopie de binnenkant van de organen kunnen worden beoordeeld.

Is een MRI-scan veilig?

Ja, een MRI-scan is een veilig onderzoek. Er komt geen schadelijke röntgenstraling aan te pas. Het magnetisch veld en de radiogolven zijn ongevaarlijk voor het lichaam.

Kan iedereen een MRI-scan ondergaan?

Nee, in sommige gevallen kun je geen MRI-scan ondergaan. Dat heeft te maken met het feit dat de MRI in feite een hele sterke magneet is. Wanneer iemand metaal of een elektronisch apparaatje in het lichaam heeft, kan dat door de MRI ontregeld raken of verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan stents, interne gehoorapparaatjes of pacemakers. Is dit bij jou het geval, check dan altijd de bijsluiter. Daarin staat of een implantaat ‘MRI-compatibel’ is. Kunstgewrichten kunnen het beeld van de MRI verstoren, meld het dus even als je die hebt.
Tenslotte kunnen we geen MRI maken als je een metalen splinter in het oog hebt. Zo’n splinter kan zich verplaatsen en oogschade veroorzaken. Vermoed je dat je een metaalsplinter in je oog hebt of is er eerder een metaalsplinter uit het oog verwijderd, dan adviseren we om eerst een röntgenfoto van de oogkas te laten maken.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.