De 10 meest voorkomende oorzaken van maagklachten

18 juni 2024 leestijd 9 minuten

Maagklachten: iedereen heeft wel eens last van een bepaalde soort maagpijn. Er zijn dan ook tientallen verschillende soorten maagklachten. In dit artikel leren we je alles over de verschillende soorten maagklachten en vertellen we je wat je kunt doen om maagpijn te verhelpen.

Buikpijn maagpijn klein

1. Maagklachten/buikpijn na het eten

Dit is een van de meest voorkomende vormen van maagpijn en tegelijkertijd een van de minst gevaarlijke. De oorzaak van deze pijn zit hem namelijk in, je raadt het al, het eten wat je binnenkrijgt. Waarschijnlijk is er sprake van één van de volgende zaken:

 • Je eet te veel
 • Je eet te pittig
 • Je eet te vet

Probeer in deze gevallen dus gevarieerd te eten en laat altijd nog wat ruimte over in je buik. Je zult merken dat je dan geen buikpijn meer hebt na het eten. Blijft de buikpijn aanhouden? Dan kan de oorzaak worden achterhaald door middel van een maagonderzoek.

2. Maagklachten door voedselvergiftiging

Maar in sommige gevallen kan het wat ernstiger zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je bedorven voedsel hebt gegeten en dus een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen van voedselvergiftiging:

 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Overgeven
 • Misselijkheid

Meestal gaat een voedselvergiftiging binnen 1 tot 5 dagen vanzelf over maar in uitzonderlijke gevallen is de vergiftiging zo heftig dat je naar het ziekenhuis moet. Wanneer de maagklachten langer dan 5 dagen aanhouden is het dus zeker verstandig om de huisarts te raadplegen.

3. Maagklachten door stress

Naast het feit dat stress mede verantwoordelijk is voor veel kwaaltjes (denk aan overgewicht, te hoog cholesterol etc.) is het ook één van de oorzaken van maagklachten. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dat kan.

Stress zorgt ervoor dat je lichaam in de zogenaamde ''flight of fight'' status kan verkeren. In deze staat denkt je lichaam dat je op het punt staat om te gaan vechten of rennen waardoor je maag 'op slot' gaat.

Maar hoe voorkom je deze stress dan?

Het voorkomen van maagklachten door stress is niet eenvoudig. Maar er zijn gelukkig wel wat dingen die je er zelf aan kunt doen:

 • Gezonder eten
 • Meer groente, meer fruit
 • Eet producten met magnesium
 • Minder lege koolhydraten (suikers en snel verteerbare koolhydraten van bijvoorbeeld pasta)
 • Beweging
 • Sluit je minimaal een uur per dag af van alles dat digitaal is, dus: mail uit, telefoon uit, televisie uit, laptop uit, tablet uit.

Gezonder eten

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat magnesium stress kan verminderen. Je kunt heel simpel het aandeel magnesium verhogen in je eetpatroon door altijd voor volkoren varianten te kiezen en door elke dag minimaal 300 gram groente te eten.

Beweging

Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan en daar word je gelukkiger van. Tegelijkertijd verdringt dit stofje het stresshormoon.

Afsluiten van digitale apparaten

Je komt pas echt tot rust als je niet meer gestoord kunt worden door triggers van buitenaf. De komst van smartphones en tablets hebben ervoor gezorgd dat bijna iedereen 24/7 bereikbaar is en dat vergroot de kans op (langdurige) stress. Leer jezelf aan om iedere dag, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, alle digitale apparaten een uur uit te zetten.

4. Maagklachten door galstenen

Meestal geven galstenen weinig tot geen klachten. Pas als een galsteen klem komt te zitten tussen de galwegen kunnen er klachten optreden. Dat komt omdat de galstenen dan de doorstroming van galvloeistof verhinderen. De galblaas probeert vervolgens om de galstenen door de galwegen te laten stromen, door samen te trekken. Deze samentrekking van de galblaas heeft vaak veel pijn tot gevolg, met name in de rechterbovenbuik. Andere klachten zijn misselijkheid, overgeven en geelzucht. In sommige gevallen verdwijnt de galsteen vanzelf uit het lichaam met de ontlasting maar in extreme gevallen is het aan te raden om een MRI-scan te laten maken.

5. Maagklachten door (acute) alvleesklierontsteking

Een (acute) alvleesklierontsteking kenmerkt zich vaak in een acute en hevige pijn in de bovenbuik. Deze pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de schouders, de zij en de rug. Andere klachten van een acute alvleesklierontsteking zijn een misselijk gevoel, overgeven, koorts en een versnelde ademhaling. Karakteristiek aan alvleesklierontsteking is dat de maagpijn toeneemt na een maaltijd en dat je geneigd bent om voorovergebogen te gaan zitten met je knieën opgetrokken. Oorzaken van alvleesklierontsteking kunnen bijvoorbeeld galstenen of een overdaad aan alcohol zijn.

6. Maagpijn door glutenintolerantie

Glutenallergie is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland. Een van de symptomen van glutenintolerantie is maagpijn. Deze maagpijn doet zich, vanzelfsprekend, vooral voor wanneer diegene gluten heeft binnen gekregen. Typische soorten maagpijn bij glutenallergie zijn: krampen, een misselijk gevoel, overgeven en diarree. Niet aan de maag gerelateerde klachten zijn o.a. jeuk, irritatie rond de mond, huiduitslag en verstopping van de neus. Ben je benieuwd of jij last hebt van glutenintolerantie? Wanneer je voor een Bodyscan kiest, kun je een aanvullend bloedonderzoek naar glutenintolerantie toevoegen. Hierbij kijken we naar de antistoffen in het bloed tegen gluten.

7. Maagklachten aneurysma

Een aneurysma is een verdikking of verwijding van de aorta. De aorta is de belangrijkste ader in je lichaam en deze loopt ook door je buik. Op het moment dat de verdikking of verwijding van de aorta zich daar voordoet, dan kan dit maagklachten tot gevolg hebben. Maar hoe herken je een aneurysma dan? Je herkent een aneurysma aan een kloppend gevoel onderin en middenin je buik. Het wordt ook wel gekenmerkt als een drukkend gevoel in je maag/middenrif. Ook kun je een pijnlijk gevoel in de rug en onderrug ervaren. Het gebeurt vaak dat je een aneurysma zelf niet opmerkt en dat je arts dit pas opmerkt bij een controle. En wat zijn de belangrijkste oorzaken van een aneurysma?

 • Een hoge bloeddruk
 • Een te hoog cholesterol
 • Verstopte aders
 • Genetisch bepaald

Als er iemand in de familie al eens een aneurysma heeft gehad, dan is een gezonde leefstijl dus des te belangrijker. Verstopte aders, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol kunnen namelijk allemaal het gevolg zijn van ongezond eten en weinig beweging. Zo krijg je snel inzicht in mogelijke risicofactoren en weet je of het verstandig is om je leefstijl aan te passen.

8. Maagklachten door een maagzweer

Als je last hebt van een maagzweer dan is de slijmvlieslaag van de twaalfvingerige darm of van de maag dusdanig beschadigd dat er een gat in zit. Hierdoor liggen de zenuwen in het bindweefsel helemaal open. Als vervolgens het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, dan heeft dit hevige pijn tot gevolg. De oorzaak van een maagzweer is vaak de bacterie genaamd Helicobacter Pylori.

Hoe geneest een maagzweer?

Een maagzweer kan vanzelf genezen maar kan eenvoudig weer terugkeren. Als de pijn terugkeert, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Die schrijft een medicijnkuur voor waardoor de maagwand zich volledig herstelt. In uitzonderlijke gevallen levert een maagzweer complicaties op, bijvoorbeeld bij een bloeding of perforatie van de buikwand. Ga altijd direct naar de huisarts wanneer hevige pijn gepaard met regelmatig overgeven (ook met bloed), zwarte verkleurde ontlasting en/of onbedoeld gewichtsverlies optreedt.

9. Maagklachten door brandend maagzuur

Brandend maagzuur wordt gekenmerkt door brandende oprispingen die vanuit de buik richting de bovenbuik en de slokdarm gaan.

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur?

Wanneer het maagslijmvlies dunner wordt, bijvoorbeeld door stelselmatig roken, vet eten of alcohol, neemt ook de beschermende werking van het maagslijmvlies af. Hierdoor dringt maagzuur makkelijker door het slijmvlies heen, waardoor het de maagwand plaatselijk kan irriteren. De slokdarm is sowieso al niet beschermd tegen maagzuur waardoor je het welbekende branderige gevoel van maagzuur achter het borstbeen ervaart. Deze klachten vinden vooral plaats net na een maaltijd. De zuurbranden worden ook wel refluxklachten genoemd.

10. Maagklachten bij opgeblazen gevoel en/of misselijkheid

Als je regelmatig last hebt van een raar gevoel in de buik, een misselijk gevoel en/of een opgeblazen gevoel zonder direct aanwijsbare reden dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gastroscopie of maagonderzoek. Met een dergelijk onderzoek kan worden bepaald of je last hebt van een bepaalde aandoening in de slokdarm of maag.

Maar wat als er bij een gastroscopie niets gevonden wordt?

In dat geval heb je waarschijnlijk last van zogenaamde functionele maagklachten. Deze maagklachten hebben geen aanwijsbare oorzaak en zijn in veel gevallen, medisch gezien, niet ernstig. Dat neemt niet weg dat deze klachten pijnlijk en vervelend kunnen zijn. Het kan helpen om je eetgewoontes/drinkgewoontes dan eens te herzien. Om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van je darmen is een Darm Vitaal Onderzoek erg nuttig.

Snel inzicht in je gezondheid.

Een bodyscan is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik.  Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Bekijk beschikbaarheid

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.