Home Nieuws Darmkanker zorgt wederom voor veel doden.

Darmkanker zorgt wederom voor veel doden.

28 oktober 2016  •  leestijd 1 minuut

Kanker komt in veel verschillende soorten en varianten door. In 2015 was de meest voorkomende kankersoort darmkanker. Hier stierven vorig jaar 5.200 mensen aan (2.800 mannen en 2.400 vrouwen). In 2014 stierven hier nog 5.000 mensen aan. De meeste mensen die sterven aan darmkanker zijn 60 jaar of ouder, de helft hiervan is 75 jaar of ouder.

Diverse kankerlokalisaties

Darmkanker wordt jaarlijks bij ruim 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Het wordt gevolgd door huidkanker (jaarlijks 14.700 nieuwe gevallen), borstkanker (14.500 nieuwe gevallen) en longkanker (12.200 nieuwe gevallen). Onder de verschillende geslachten en leeftijdsgroepen zijn de voorkomende lokalisaties van kanker zeer divers. Zo hebben jongvolwassenen het meest te maken met lymfklierkanker en huidkanker, terwijl onder kinderen leukemie het vaakst voorkomt. De risico's en ontwikkeling van een bepaalde vorm van kanker zijn dus sterk afhankelijk van iemands geslacht, leeftijd en leefstijl.

Leeftijd en geslacht

Een redelijke stabiele factor bij het vaststellen van een kankersoort is leeftijd. Het afgelopen jaar was ruim 45% van alle nieuwe patiënten tussen 60 en 75 jaar oud, 30% van alle bekende nieuwe gevallen was zelfs ouder dan 75 jaar. Van de oudere leeftijdsgroepen, boven de 65 jaar, zien we meer mannen met de diagnose kanker. Dit komt met name door de grote aantallen gevallen prostaatkanker en longkanker.De kans op genezing van kanker is erg afhankelijk van het stadium waarin het ontdekt wordt. In de regel geldt; hoe eerder (voorstadia van) kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
22 januari 2021

Het is niet gek als je sinds de coronavirus pandemie een stuk bewuster bent van je gezondheid. Iedereen is…

Lees meer
Movember: de maand van mannengezondheid.
Movember: de maand van mannengezondheid.
26 november 2020

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.