Home Nieuws Darmkanker zorgt wederom voor veel doden.

Darmkanker zorgt wederom voor veel doden.

28 oktober 2016  •  leestijd 1 minuut

Kanker komt in veel verschillende soorten en varianten door. In 2015 was de meest voorkomende kankersoort darmkanker. Hier stierven vorig jaar 5.200 mensen aan (2.800 mannen en 2.400 vrouwen). In 2014 stierven hier nog 5.000 mensen aan. De meeste mensen die sterven aan darmkanker zijn 60 jaar of ouder, de helft hiervan is 75 jaar of ouder.

Diverse kankerlokalisaties

Darmkanker wordt jaarlijks bij ruim 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Het wordt gevolgd door huidkanker (jaarlijks 14.700 nieuwe gevallen), borstkanker (14.500 nieuwe gevallen) en longkanker (12.200 nieuwe gevallen). Onder de verschillende geslachten en leeftijdsgroepen zijn de voorkomende lokalisaties van kanker zeer divers. Zo hebben jongvolwassenen het meest te maken met lymfklierkanker en huidkanker, terwijl onder kinderen leukemie het vaakst voorkomt. De risico's en ontwikkeling van een bepaalde vorm van kanker zijn dus sterk afhankelijk van iemands geslacht, leeftijd en leefstijl.

Leeftijd en geslacht

Een redelijke stabiele factor bij het vaststellen van een kankersoort is leeftijd. Het afgelopen jaar was ruim 45% van alle nieuwe patiënten tussen 60 en 75 jaar oud, 30% van alle bekende nieuwe gevallen was zelfs ouder dan 75 jaar. Van de oudere leeftijdsgroepen, boven de 65 jaar, zien we meer mannen met de diagnose kanker. Dit komt met name door de grote aantallen gevallen prostaatkanker en longkanker.De kans op genezing van kanker is erg afhankelijk van het stadium waarin het ontdekt wordt. In de regel geldt; hoe eerder (voorstadia van) kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Huidonderzoek (dermatologisch onderzoek) bij Prescan
Zorg goed voor je huid.
1 mei 2023

Eindelijk schijnt na maanden van regen, kou en bewolking de zon. En dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar…

Lees meer
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
1 april 2023

Nu de zon zich volop laat zien, wil je er natuurlijk optimaal van genieten. Groot gelijk! Daarom geeft onze…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30