We worden massaal ouder. En dat is mooi, maar dan wel graag in goede gezondheid. Helaas blijven hart- en vaatziekten, ook in de toekomst, nog steeds de grootste oorzaak voor sterfte. Wel zien we dat de overlevingskans aanzienlijk hoger is, wanneer deze aandoeningen vroegtijdig worden gesignaleerd. Preventief gezondheidsonderzoek speelt daarin, volgens Prescan, een grote rol.
Prescan maakt preventief gezondheidsonderzoek op korte termijn, met en zonder verwijzing, voor iedereen mogelijk. Deze organisatie spoort mogelijke aandoeningen en risicofactoren op middels MRI-onderzoek, aangevuld met cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Je kunt hier snel terecht zonder verwijzing en ontvangt na het onderzoek direct de uitslag.
Veel verantwoordelijkheden
Verhoeven (42) is vader van drie kinderen en staat aan het roer van social media bureau Dorst & Lesser en Influencer marketing bureau SocialReblz. Dat betekent veel verantwoordelijkheid. Voor zijn kinderen en werknemers, maar ook voor zichzelf, want zonder een fitte Verhoeven aan het roer ook geen fijn gezinsleven en gezonde business. Daarom besloot deze ondernemer vijf jaar geleden voor het eerst een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan te laten doen.
Luxe apk-keuring
In 2018 klopte Verhoeven, toen vooral uit nieuwsgierigheid, voor het eerst bij Prescan aan. „Ik hoorde erover van een vriend en werd nieuwsgierig. Ik was namelijk wel benieuwd naar hoe ik ervoor stond en zag die eerste afspraak echt als nulmeting en een soort van luxe Apk-keuring voor mijn lichaam: eens even checken hoe alles erbij staat. Sindsdien laat ik mezelf iedere drie jaar controleren: waar sta ik en welke veranderingen vinden er in mijn lijf plaats?”
Waar sta ik?
Prescan onderzoekt of er risicofactoren zijn en geeft advies waarmee je direct aan de slag kunt om de gezondheid te verbeteren. Verhoeven vond, naast het grote gezondheidsonderzoek, vooral ook het conditie-onderdeel interessant. „Hoe staat mijn conditie er op dat moment voor? Hoe ver kan ik gaan? En welke factoren hebben daar invloed op? Ik vind het reuze interessant om te zien of en hoe ik mijn conditie positief kan beïnvloeden.”
Doordat Verhoeven zichzelf heel bewust in de gaten houdt, is het voor hem nu ook makkelijker om goede voornemens te maken én zich daar ook aan te houden. „Ik weet immers dat het volgende meetmoment er weer aan komt. Dat motiveert mij niet alleen gezonder te eten en meer te bewegen, maar ook stress te vermijden."
Investering in mijzelf
Verhoeven ziet het preventief onderzoek dan ook echt als een investering in zichzelf. „Voordat ik in aanraking kwam met Prescan was ik vooral bezig met succesvol worden: hoe laat ik mijn business zo snel mogelijk gezond groot groeien? Ik werkte hard, maakte lange dagen en zocht stressfactoren buiten mezelf. Prescan gaf mij voor het eerst een inkijkje in mezelf. Ik leerde over de verschillende functies van mijn lichaam en over de effecten van stress. Nu werk ik niet alleen meer aan de gezondheid van mijn bedrijf, maar ook aan die van mijn eigen lichaam. En dat is belangrijk, want hoe beter ik functioneer, hoe beter ik er ook voor mijn organisatie en werknemers kan zijn.”
Vitaliteit voor werkgever én werknemers
Als ondernemer heeft Verhoeven behoorlijk wat verantwoordelijkheden en dat neemt stress met zich mee. „Ik heb een verantwoordelijke functie in het voortbestaan van de onderneming. En hoe groter het bedrijf, hoe meer verantwoordelijkheden daarbij komen. Dat brengt stress met zich mee. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn werknemers. Daarom vind ik het belangrijk dat vitaliteit een wezenlijk onderdeel is van mijn bedrijfsvoering.”
Voordat Verhoeven met Prescan in aanraking kwam, was ‘de snackla’ een groot goed binnen zijn bedrijf, maar inmiddels is die vervangen door een gezonder alternatief. „Door mijn eigen gezondheidschecks is ook mijn kijk op duurzame inzetbaarheid veranderd. Zo probeer ik mijn werknemers proactief te wijzen op een gezonde levensstijl, te beginnen bij de catering. Hier vinden zij nu alternatieven die hen echt energie geven. Niet alleen op de korte termijn, maar juist ook op de lange termijn. Zodat niet alleen het bureau, maar ook haar werknemers gezond blijven.”
Bron: De Ondernemer