Home Nieuws Driekwart Nederlanders loopt te lang rond met lichamelijke klacht en verergert daarmee kwaal.
Driekwart Nederlanders loopt te lang rond met lichamelijke klacht en verergert daarmee kwaal.

Driekwart Nederlanders loopt te lang rond met lichamelijke klacht en verergert daarmee kwaal.

9 december 2019  •  leestijd 2 minuten

Persbericht

Meerderheid vindt zichzelf aansteller bij te snel bezoek aan huisarts.

  • Vrouwen stellen bezoek aan huisarts vaker te lang uit
  • Mannen schatten gezondheid hoger in dan vrouwen
  • Vier op vijf raadpleegt dokter Google
  • Mannen maken veel minder gebruik van preventieve medische controles zoals bevolkingsonderzoeken dan vrouwen

Hengelo, 4 december 2019 – Kwaaltjes die klein beginnen, maar steeds erger worden doordat we er te lang mee rond blijven lopen: driekwart van de Nederlanders heeft hier ervaring mee. Uit onderzoek* van Prescan en Multiscope onder ruim 1000 Nederlanders blijkt dat 76,6 procent weleens iets onder de leden heeft gehad dat verergerde doordat ze het bezoek aan de huisarts te lang uitstelden. Vrouwen (81,3%) stellen dit vaker te lang uit dan mannen (71,9%). Ook blijkt dat vier op de vijf (82,4%) de huisarts überhaupt niet snel opzoekt bij klachten. De meerderheid (56,6%) vindt zichzelf dan een aansteller, waarvan vrouwen (61,1%) meer dan mannen (52%).

Vrouwen vinden zichzelf minst gezondNederlanders schatten hun eigen gezondheid hoog in: slechts een kwart (26,1%) vindt zichzelf ongezond. Vrouwen (69%) vinden zichzelf over het algemeen minder gezond dan mannen (78,8%). Ook geven zij (75%) vaker aan fysieke effecten van mentale stress te ervaren met mannen (61%). Hoewel Nederlanders zichzelf gezond vinden, maakt driekwart (77,1%) zich toch weleens zorgen over hun welzijn.

Vier op vijf speelt thuisdokter en googelt klachtenOm deze zorgen te temmen zoeken we regelmatig online naar een verklaring: vier op de vijf (80,3%) Nederlanders googelt zijn symptomen om erachter te komen wat er met ze aan de hand is. Deze online diagnose nemen we echter niet altijd even serieus: maar 1 op de 3 (33,2%) gelooft het online medisch advies dat ze vinden.

Bijna helft maakt geen gebruik van preventieve medische controlesVoorkomen is altijd beter dan genezen. Naast gezond eten, slapen en bewegen om gezond te blijven, maakt iets meer dan de helft van de Nederlanders gebruik van de beschikbare preventieve medische controles (52,3%) zoals bevolkingsonderzoeken, uitstrijkjes en het checken van het cholesterol. Mannen (35,3%) maken hier aanzienlijk minder gebruik van dan vrouwen (69,8%). De grootste reden om niet deel te nemen is het uitblijven van klachten, gevolgd door het ongemakkelijk vinden en er geen tijd voor over hebben.

'We zien onze gezondheid vaak als vanzelfsprekend waardoor we er niet bij stilstaan dat gezondheid ook aandacht en onderhoud nodig heeft', zegt Jack Willemen, die al 7 jaar als cardioloog bij Prescan werkt. Eén van zijn speerpunten is de preventie van hart- en vaatziekten. 'Mensen overschatten zichzelf vaak. Maar in mijn ervaring is dit gezondheidsgevoel niet altijd een goede maatstaf voor de werkelijke gezondheid. Mensen moeten er meer bij stilstaan. Niet alleen door er een gezonde levenswijze op na te houden, maar ook door zaken na te laten kijken. We hebben maar één lichaam en daar moeten we zuinig op zijn.'

EINDE PERSBERICHT

Terug naar overzicht
Lees ook:
30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd
30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd
7 februari 2023

Dit nieuws komt voor uit een onderzoek uitgevoerd door het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Prescan…

Lees meer
Op wintersport? Bescherm de H-zone!
Op wintersport? Bescherm de H-zone!
24 november 2022

Elk jaar gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Mocht jij ook plannen hebben: vergeet…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30