Home Nieuws Hartklepafwijking: is het erfelijk?
Hartklepafwijking: is het erfelijk?

Hartklepafwijking: is het erfelijk?

1 november 2022  •  leestijd 2 minuten

‘Heb ik een lekkende hartklep? Dat heeft mijn moeder ook!’ Cardioloog Roland de Jong hoort het cliënten regelmatig zeggen, maar bij lang niet alle hartklepafwijkingen speelt erfelijke aanleg een rol.

Wanneer je naar Prescan komt voor een cardiologisch onderzoek, vul je van tevoren een vragenformulier in. Daarop wordt ook de vraag gesteld: zijn er erfelijke hartafwijkingen in de familie? Voor mij als cardioloog is het belangrijk om te weten of er mogelijk genetische dingen spelen. Lekkende hartkleppen komen relatief vaak voor dus er is een redelijke kans dat we die vinden. Maar dat betekent niet automatisch dat zo’n afwijking ook erfelijk is.

Kijkje in je hart

Tijdens het uitgebreid cardiologisch onderzoek bekijken we de hartkleppen met behulp van een echocardiogram. De meest voorkomende afwijkingen aan de hartkleppen zijn een vernauwing van de aortaklep en een lekkage van de mitralisklep. Beide kleppen zitten in de linkerkant van het hart. Het is niet toevallig dat juist deze kleppen vaak zijn aangedaan: de linkerkant van het hart pompt je bloed het hele lichaam rond. De drukverschillen die de mitralisklep te verwerken krijgt, zijn groot en daardoor kan die klep lek raken. Het bloed kolkt erdoorheen en door die turbulentie raakt de aortaklep sneller vernauwd. In normale omstandigheden kan het hart de werkdruk prima aan. Maar is er sprake van een verhoogde bloeddruk of een ongezonde leefstijl, dan wordt dat een stuk moeilijker…

 

Klep vervangen

Een afwijking aan een hartklep geeft niet altijd klachten. Wanneer er sprake is van een matige lekkage of vernauwing, blijft dat vaak ongemerkt. Maar naarmate de klep meer gaat lekken of vernauwen, ontstaat er een glijdende schaal. Je merkt dat je minder goed kunt sporten, bent wat sneller moe, krijgt last van kortademigheid. Vaak worden die klachten toegeschreven aan de leeftijd. Maar als het komt door een hartklepafwijking, kan die vervangen of gerepareerd worden. Zelfs op hoge leeftijd kan zo’n ingreep nog zinvol zijn.

Erfelijk of niet?

Een vernauwing van de aortaklep en een lekkage van de mitralisklep zijn vrijwel nooit erfelijk, maar het gevolg van slijtage. Heel soms komt er bij het onderzoek wél een erfelijke afwijking aan het licht. Zo heeft ongeveer 1 tot 2 op de 100 mensen een tweeslippige aortaklep en die kan vaker vernauwen.
Vaak geven deze aandoeningen weinig of geen klachten en worden ze toevallig ontdekt bij ons uitgebreid cardiologisch onderzoek. In deze gevallen is het nuttig dat ook broers, zussen en ouders een hartecho laten maken. Want hoewel deze afwijkingen niet zo ernstig zijn dat er direct ingegrepen moet worden, is het wel belangrijk dat een cardioloog dit goed blijft monitoren.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Van wisseldouche tot ijsbaden: hoe gezond is koud water?
Van wisseldouche tot ijsbaden: hoe gezond is koud water?
22 november 2023

Een wisseldouche in de ochtend, zwemmen in natuurwater in de winter of een ijsbad na het sporten: steeds…

Lees meer
Diabetes gezonde levensstijl
Gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van diabetes type 2
9 november 2023

Volgens de Gezondheidsmonitor/Leefstijlmonitor 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30