Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën

1 november 2023 leestijd 5 minuten

Een goede gezondheid en weerstand is voor iedereen ontzettend belangrijk. De focus op gezondheid en weerstand is de laatste jaren alleen maar toegenomen omdat we geconfronteerd zijn met de kwetsbaarheid hiervan. Maar hoe kunnen we onze weerstand verhogen?

Nu het koudere weer en het najaar is aangebroken krijgen we weer meer te maken met het griepvirus. Ook wel influenza genoemd. De reden dat we in het najaar meer vatbaar zijn voor een griepvirus komt doordat we de warmte en de gezelligheid opzoeken. We zitten dichter bij elkaar waardoor we sneller een virus kunnen oplopen en overbrengen.
Volgens onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum is een gezonde leefstijl een van de belangrijkste elementen om je weerstand te verhogen. Maar hoe weet ik of ik een gezonde leefstijl heb? Een belangrijk onderdeel hiervan is bewustwording.

Eet je gezond?

Bewustwording van je voeding kun je onder andere bereiken door op te schrijven wat je dagelijks eet. Wat heb je vanochtend als ontbijt gegeten of welke tussendoortjes heb je gehad? Zo krijg je inzicht. Een andere goede manier is plannen van je maaltijden. Wanneer je je maaltijden van tevoren plant weet je waar je aan toe bent en dat zorgt voor minder impulsieve en ongezonde voedingskeuzes. Doordat je maaltijden gaat plannen weet je ook direct welke boodschappen je eventueel nodig gaat hebben aankomende week. Dit zorgt ervoor dat je veel bewuster boodschappen gaat doen en minder snel overbodige en ongezonde producten koopt.
Ook online boodschappen doen kan je helpen om ongezonde en overbodige verleidingen in de supermarkt te weerstaan. Om uiteindelijk je weerstand te verbeteren door middel van voeding, is het belangrijk om genoeg vitaminen, minderalen, eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Zorg voor genoeg inname van fruit en groente, kies voor volkoren producten en drink voldoende.

Inzicht in je gezondheid

Zodra je bewuster met je gezondheid aan de slag gaat wordt het vanzelf makkelijker om gezondere keuzes te maken. Naast dat het creëren van nieuwe gewoontes voor een positieve verandering zorgt, is ook het regelmatig checken van je gezondheid goed om blijvend verandering aan te brengen.

Lees meer

Beweeg je genoeg?

Je kunt je weerstand ook verhogen door genoeg en regelmatig te bewegen. Dit heeft een positief effect op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Kleine veranderingen kunnen al voor een groot verschil zorgen. Wordt bewust van de dagelijkse beweging die je hebt om zo veranderingen of aanpassingen door te voeren. Heb je een kantoorbaan? Dan is de kan zeer groot dat je te weinig beweging krijgt overdag. Ga tijdens de lunch een rondje lopen met collega’s in plaats van de blijven zitten achter je bureau of pak wat vaker de trap in plaats van de lift.

Slaap je genoeg?

Het effect van slaap wordt vaak onderschat maar een goede nachtrust is een belangrijk fundament van een gezond, ontspannen en gelukkig leven. Tijdens het slapen worden er allerlei herstelprocessen opgestart in je lichaam. Van je hersenen tot je huid, van je spijsvertering tot je hoornvlies. Slapen is dus belangrijk om je weerstand goed te houden en te verbeteren. De tips hierboven zijn al een goed begin want beweging en gezond eten dragen bij aan een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht krijgt. Ga daarnaast op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Op deze manier kunnen de positieve effecten van daglicht optimaal tot hun recht komen, werk je mee met het natuurlijke ritme, en voel je je waarschijnlijk fitter. Vermijd schermen, koffie en stress voor het slapen gaan want die maken het lastig om in slaap te vallen. Een kopje kruidenthee, gedimde lichten en yoga of ontspanningsoefeningen helpen je te kalmeren en ontspannen waardoor je juist sneller in slaap valt.

Hoe handhygiëne virussen kan voorkomen

Virussen kunnen zich via de handen verspreiden, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of contact met besmette oppervlakken of personen. Wanneer je je handen aanraakt, kunnen deze virussen aan je handen blijven plakken. Als je daarna je ogen, neus of mond aanraakt, kunnen deze virussen in je lichaam terechtkomen en je ziek maken. Goede handhygiëne kan deze verspreiding van virussen voorkomen. Door je handen regelmatig te wassen met zeep en water, verwijder je de virussen die aan je handen zijn blijven plakken.

Tips voor goede handhygiëne

Om je handhygiëne te verbeteren, kun je de volgende tips volgen:

  1. Was je handen met zeep en water gedurende ten minste 20 seconden.
  2. Was je handen regelmatig, vooral na toiletbezoek, voordat je eten bereidt of eet, en na contact met zieke mensen.
  3. Gebruik desinfecterende handgel als zeep en water niet beschikbaar zijn.
  4. Droog je handen goed af met een schone handdoek of papieren handdoek.
Handen wassen stapvoorstap

Psychosociale factoren en je weerstand

Naast voeding en leefstijl kunnen ook psychosociale factoren de weerstand tegen virussen beïnvloeden. Psychosociale factoren zijn factoren die te maken hebben met onze gedachten, gevoelens en gedrag. Denk hierbij aan stress, angst, sociaal isolement en depressie.

Stress kan de afweercellen in het lichaam aantasten, waardoor we minder goed bestand zijn tegen virussen. Angst kan ervoor zorgen dat we meer stress ervaren, wat weer de afweercellen kan aantasten. Sociaal isolement kan ook de weerstand beïnvloeden. Sociale interactie kan helpen om de afweercellen te stimuleren. Depressie is een psychische aandoening die de weerstand kan beïnvloeden. Depressie kan ervoor zorgen dat we minder goed voor onszelf zorgen, wat weer de weerstand kan aantasten.

Preventief gezondheidsonderzoek

Bij Prescan bieden wij verschillende onderzoeken aan die gericht zijn op preventie. Zo kun je kiezen voor een onderzoek met 5 gerichte MRI-scans, een bodyscan, die je inzicht geeft in een groot gedeelte van je lichaam en gezondheid. Daarnaast kun je ook kiezen voor een dermatologisch, cardiologisch of (aanvullend) bloedonderzoek. Bekijk onze onderzoeken en ontdek wel onderzoek het beste past.

Onze onderzoeken

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.