Lekker een zonnebankje pakken: slim idee of niet?

16 februari 2022 leestijd 4 minuten

Nu het buiten koud en donker is, verlangen we naar een beetje zon - én naar het bruine kleurtje dat de zon ons geeft. Naar de zonnebank dan maar? Lees eerst even wat dermatoloog Mandy Schram hierover te vertellen heeft…

Er zijn maar weinig mensen die niet houden van de zon. Het gevoel van die warme stralen op je huid kan je op slag een geluksgevoel geven. Maar wat doet de zon nu eigenlijk met je huid? Zonlicht bestaat naast zichtbaar licht en infrarood licht ook uit ultraviolette straling: UVA, UVB en UVC. Die laatste wordt tegengehouden door de ozonlaag en bereikt de aarde dus niet. UVA en UVB daarentegen wel. UVB stralen zorgen voor een bruine kleur, maar bij een te grote dosis verbrandt je huid. Ook UVA stralen zorgen voor dat felbegeerde bruine kleurtje. Maar UVA knipt ook de elastine in je huid stuk, waardoor ze haar souplesse verliest: je krijgt dus rimpels. Daarbij dringt UVA ook diep je huid binnen en tast daar het DNA in de celkernen aan. Dat kan op termijn voor huidkanker zorgen.

Steeds meer UV pieken

Het aantal gevallen van huidkanker neemt enorm toe in Nederland. Dat komt omdat we steeds meer piekmomenten kennen, waarbij onze huid een grote dosis aan UV stralen te verduren krijgt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer we het hele jaar veel binnen werken en dan hup, een strandvakantie boeken, gaan skiën in de bergen of gaan zeilen op het water. Die overgang van nauwelijks zonlicht naar heel veel, is voor je huid moeilijk te verwerken. Maar de ultieme UV-piek, daarvoor zorgt de zonnebank.

Veilig zonnen - of toch niet?

Naar de zonnebank ga je om bruin te worden. Maar je wilt natuurlijk niet verbranden. Daarom bevatten zonnebanken over het algemeen heel veel UVA-straling en maar heel weinig UVB. Dat lijkt veilig, maar is het niet. Buiten, in het zonlicht, geeft UVB je op tijd een seintje als je genoeg zon hebt gehad. De meeste mensen weten wel ongeveer hoeveel ze kunnen hebben voor hun huid rood begint te worden. Onder de zonnebank krijg je dat seintje niet. Je kunt er dus relatief lang onder blijven liggen zonder dat je huid je een waarschuwing geeft. Misschien dénk je dat het goed is gegaan omdat je niet verbrand bent. Maar ondertussen heeft je huid een grote dosis UVA gehad. En juist deze straling maakt je huid rimpelig en vergroot de kans op een kwaadaardige aandoening: ga je 1x per maand onder de zonnebank, dan is de kans om huidkanker te krijgen maar liefst 6x groter…

3 fabels over de zonnebank

Hoe mooi zonnebankstudio’s het soms ook vertellen, er bestaat niet zoiets als ‘gezond zonnebanken’. Heel kort eronder, af en toe eronder, het is nooit goed voor je huid. Dit zijn de meest gehoorde fabels over de zonnebank:

1. De zonnebank zorgt voor vitamine D. Nee, voor je dagelijkse dosis vitamine D hoef je niet naar de zonnebank. Die vitamine wordt aangemaakt in je huid onder invloed van UVB - en dat is nou net de straling waarvan de zonnebank maar heel weinig geeft. Beter kun je wat vaker vette vis op het menu zetten of een vitamine D supplement nemen.

2. De zonnebank helpt bij acne, psoriasis en eczeem. Dat klopt inderdaad, want deze huidaandoeningen reageren vaak goed op UV licht. Maar de zonnebank geeft een veel te hoge dosis UVA en heeft dus te veel bijwerkingen. Je kunt dus beter naar een dermatoloog gaan die gerichte lichttherapie kan geven, waarbij de kans op huidkanker zeer klein is.

3. Met een zonnebankkleurtje voorkom je verbranden. Met zonnebankbruin ben je inderdaad en klein beetje beschermd, maar veel meer dan een SPF 4 is dat niet. De hoeveelheid schade die je huid heeft opgelopen tijdens dat bruinen, is echter behoorlijk. Smeer je huid op vakantie dus liever in met een zonnebrandcrème, dat is veel beter. Kies dan voor minimaal SPF 30, maar liever nog SPF 50!

Bruin uit een tube

Nóg beter zou het zijn als we afstappen van het idee dat een zongebruinde huid mooi en gezond is. Die bruine kleur is in feite een teken van huidbeschadiging. Wil je toch per se af van die melkwitte benen? Er zijn tegenwoordig hele goede zelfbruiners te koop. Daarmee geef je de opperhuid tijdelijk een kleurtje. Met een beetje oefening ziet dat er prima uit. Probeer het eens, je huid is je dankbaar!

In 45 minuten inzicht in je huid!

Een dermatologisch onderzoek wordt preventief uitgevoerd omdat je niet alle huidschade zelf ziet of herkent als zodanig met het blote oog. Met een dermatologisch onderzoek kunnen verschijnselen van huidveroudering en (ontstekings)ziekten van de huid opgespoord worden.

Heb je last van klachten zoals:
- Verkleuring van de huid
- Onzuiverheden
- Droge huid

Dan kan een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek) inzicht geven in de conditie van uw huid.

Plan nu je onderzoek!

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.