arrow_left_altNaar overzicht

Is de zonnebank schadelijk?

Het hele jaar door verlangen we naar een beetje zon én naar het bruine kleurtje dat de zon ons geeft, dus ook in de winter. Dan lijkt de zonnebank een goede oplossing, maar de zonnebank is schadelijker dan je denkt. Lees eens wat dermatoloog Mandy Schram hierover te vertellen heeft.

Verschillende soorten UV-straling

Er zijn maar weinig mensen die niet van de zon houden. Het gevoel van warme zonnestralen op je huid kan je direct een geluksgevoel geven. Maar wat doet de zon eigenlijk met je huid? Zonlicht bestaat naast zichtbaar licht en infrarood licht ook uit ultravioletstraling: UVA, UVB en UVC. UVC wordt tegengehouden door de ozonlaag en bereikt de aarde niet, maar UVA en UVB wel. UVB-stralen zorgen voor een bruine kleur, maar bij een te grote dosis verbrandt je huid. Ook UVA-stralen dragen bij aan dat felbegeerde bruine kleurtje, maar ze breken ook de elastine in je huid af, waardoor ze haar souplesse verliest en rimpels ontstaan. Daarnaast dringt UVA diep door in je huid en tast daar het DNA in de celkernen aan, wat op termijn huidkanker kan veroorzaken.

Zonkracht uv index

Steeds meer UV pieken

Het aantal gevallen van huidkanker neemt enorm toe in Nederland. Dat komt doordat we steeds meer piekmomenten kennen, waarbij onze huid een grote dosis aan UV stralen te verduren krijgt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer we het hele jaar veel binnen werken en dan hup, een strandvakantie boeken, gaan skiën in de bergen of gaan zeilen op het water. Die overgang van nauwelijks zonlicht naar heel veel, is voor je huid moeilijk te verwerken. Maar voor de ultieme UV-piek, zorgt de zonnebank.

Veilig zonnen - of toch niet?

Naar de zonnebank ga je om bruin te worden. Maar je wilt natuurlijk niet verbranden. Daarom bevatten zonnebanken over het algemeen heel veel UVA-straling en maar heel weinig UVB. Dat lijkt veilig, maar is het niet. Buiten, in het zonlicht, geeft UVB je op tijd een seintje als je genoeg zon hebt gehad. De meeste mensen weten wel ongeveer hoeveel ze kunnen hebben voor hun huid rood begint te worden. Onder de zonnebank krijg je dat seintje niet. Je kunt er dus relatief lang onder blijven liggen zonder dat je huid je een waarschuwing geeft. Misschien denk je dat het goed is gegaan omdat je niet verbrand bent. Maar ondertussen heeft je huid een grote dosis UVA gehad. En juist deze straling maakt je huid rimpelig en vergroot de kans op een kwaadaardige aandoening. Ga je 1 keer per maand onder de zonnebank, dan is de kans om huidkanker te krijgen maar liefst 6 keer groter. Hierdoor is de zonnebank schadelijk.

Zonnebank stock

Drie fabels over de zonnebank

Hoe aantrekkelijk zonnebankstudio's het ook mogen presenteren, er bestaat niet zoiets als 'gezond zonnebanken'. Of je nu kort of af en toe onder de zonnebank gaat, het is nooit goed voor je huid. Dit zijn de meest gehoorde fabels over de zonnebank:

1. De zonnebank zorgt voor vitamine D.

Nee, voor je dagelijkse dosis vitamine D hoef je niet naar de zonnebank. Die vitamine wordt aangemaakt in je huid onder invloed van UVB - en dat is nou net de straling waarvan de zonnebank maar heel weinig geeft. Beter kun je wat vaker vette vis op het menu zetten of een vitamine D supplement nemen.

2. De zonnebank helpt bij acne, psoriasis en eczeem.

Dat klopt inderdaad, want deze huidaandoeningen reageren vaak goed op UV licht. Maar de zonnebank geeft een veel te hoge dosis UVA en heeft dus te veel bijwerkingen. Je kunt dus beter naar een dermatoloog gaan die gerichte lichttherapie kan geven, waarbij de kans op huidkanker zeer klein is.

3. Met een zonnebankkleurtje voorkom je verbranden.

Met zonnebankbruin ben je inderdaad een klein beetje beschermd, maar veel meer dan een SPF 4 is dat niet. De hoeveelheid schade die je huid heeft opgelopen tijdens het bruinen, is echter behoorlijk. Smeer je huid op vakantie dus liever in met een zonnebrandcrème, dat is veel beter. Kies dan voor minimaal SPF 30, maar liever nog SPF 50!

Bruin uit een tube

Nog beter zou het zijn als we afstappen van het idee dat een zongebruinde huid mooi en gezond is. Die bruine kleur is in feite een teken van huidbeschadiging. Wil je toch per se af van die melkwitte benen? Er zijn tegenwoordig hele goede zelfbruiners te koop. Daarmee geef je de opperhuid tijdelijk een kleurtje. Met een beetje oefening ziet het er prima uit. Probeer het eens, je huid is je dankbaar!

Gerelateerde onderzoeken

Dermatologisch onderzoek

Huidonderzoek

  • Opvallende/verdachte huidveranderingen
  • Moedervlekken
  • Tekenen van zongerelateerde huidveranderingen
Bodyscan

Plus

  • Vijf gerichte MRI-scans
  • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
  • Laboratoriumonderzoek
Bodyscan

Excellent

  • Vijf gerichte MRI-scans
  • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
  • Laboratoriumonderzoek
  • Dermatologisch onderzoek (huidonderzoek)

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.