arrow_left_altNaar overzicht

Een gezonde leefstijl: waarom is het belangrijk?

De term 'gezonde leefstijl' horen we vaak voorbij komen. Maar wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl en waarom is dit belangrijk? Een gezonde leefstijl bevat gewoonten en keuzes die bijdragen aan jouw gezondheid. Op deze kennisbankpagina bespreken we wat een gezonde leefstijl inhoud en waarom het belangrijk is en welke invloeden het heeft op de verschillende onderdelen van jouw gezondheid.

Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is een goede balans tussen gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het voldoende drinken van water. Het betekend niet dat je altijd perfect moet eten en elke dag intensief moet sporten, maar het gaat er wel om dat je gezonde en bewuste keuzes maakt die passen bij jouw leven en leefstijl. 

In Nederland hebben we het nationaal preventieakkoord. De overheid maakte in dit akkoord, met ruim 70 partijen, afspraken om het aantal mensen dat in Nederland rookt, overgewicht heeft en veel drinkt terug te dringen in de periode tot 2040. Vanuit de overheid wordt er dus ook aangemoedigd om een gezonde leefstijl te hanteren. Namelijk 20% van de ziektelast in Nederland wordt veroorzaakt door ongezond gedrag. 

Gezondheidszorg

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen van ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Ook kan het bijdragen aan je algehele welzijn en hoe je in het leven staat. Je voelt je vaak fitter met een gezonde leefstijl en je hebt meer energie. Ook kun je vaak beter omgaan met stress omdat je algehele gezondheid beter is. Gezonde gewoonten zorgen er eigenlijk voor dat je lichaam en geest optimaal functioneren. 

Bron: RIVM

Leefstijlarts Maartje van Doormaal over preventie

Maartje van Doormaal is een ervaren huisarts met een diepe passie voor preventie en leefstijlmanagement. Sinds 2010 is ze actief als huisarts en heeft ze zich gespecialiseerd in het bevorderen van gezond leven en het voorkomen van leefstijl gerelateerde ziektes.

Lees hier het interview met onze leefstijlarts.

Effect van een gezonde leefstijl op je hart

Door gezond te eten en regelmatig te bewegen en voldoende te slapen, kun je de kans op hartziekten verkleinen. Het helpt je bloeddruk en cholesterol op een gezond niveau te houden en het verminderd de kans op hartaanvallen en beroertes.

Roken en je hart

Roken is zeer schadelijk voor je hart en bloedvaten. Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten omdat het je bloedvaten beschadigt en je bloeddruk verhoogt. Stoppen met roken is daarom een van de beste dingen die je kunt doen om je hartgezondheid goed te houden. Op de website van de hartstichting kun je een gratis folder aanvragen met meer informatie over stoppen met roken.

Stoppen roken

Cholesterol en je hart

Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. slecht cholesterol (LDL) kan je bloedvaten vernauwen, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen kun je je cholesterol op een gezond niveau houden. Het gevaar van een te hoog cholesterolgehalte is vaak dat het niet merkbaar is. Alleen door bloedonderzoek kom je erachter of je een verhoogd cholesterol hebt. Het verhoogde cholesterolgehalte kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een te zwaar gewicht, ongezonde voeding (veel vet), erfelijke factoren, suikerziekte of een traag werkende schildklier.

Alcohol en je hart

Te veel alcohol kan, net als roken en ongezonde voeding, slecht zijn voor je hart. het kan je bloeddruk verhogen en dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het Trimbos instituut heeft op de website aan dat het percentage dat alcohol op hart- en vaatziekten in Nederland niet bekend is, maar ze hebben wel een kort overzicht van andere statistieken:

  • Bijna 1 op de 5 van alle sterfgevallen die gerelateerd zijn aan alcohol worden veroorzaakt door hart- of vaatziekten.
  • ziekten van het hart die het gevolg zijn van slagaderverkalking (atherosclerose) of afwijkingen in de kransslagaders (coronairarteriën) zijn in landen met een hoge welvaart, zoals in Nederland, de belangrijkste oorzaak voor alcohol gerelateerde sterfte.
Cholesterol ader

Effect van gezonde leefstijl op je huid

Een gezonde leefstijl kan ook en positieve invloed hebben op je huid. Gezonde voeding, voldoende water en genoeg slaap zorgen ervoor dat je huid er fris en stralend uitziet. Stress verminderen en niet roken helpen ook om je huidconditie goed te houden. Uit een onderzoek naar leefstijlfactoren die in meer of mindere mate effect hebben op de huid, komen een aantal punten naar voren. 

  • Mensen met een slaapgebrek hebben significant meer rimpels, een blekere huid, meer donkere kringen om de ogen, meer gezwollen ogen en hangende oogleden. 
  • Roken leidt tot ergere huidveroudering. Ook hebben ze vaak last van een gelige tint en meer onzuiverheden. 
  • Bij mensen die veel last hebben van stress wordt minder collageen aangemaakt in de huid. Minder collageen zorgt voor diepere rimpels en een dunnere huid. Ook krijgen mensen vaak puistjes of rode vlekken. 

Gezonde leefstijl: inzicht en preventie

Een gezonde leefstijl is cruciaal voor een vitaal en energiek leven. In deze blog bespreken we hoe je een gezonde leefstijl kunt blijven hanteren en hoe preventief gezondheidsonderzoek, bijvoorbeeld door een fibroscan en een gesprek met een leefstijlarts, hieraan kunnen bijdragen.

Lees hier de blog.

Effect van gezonde leefstijl op je bloed

Een gezonde leefstijl helpt je bloeddruk en cholesterol op een gezond niveau te houden. Dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Regelmatig bewegen en gezonde voeding zijn hierbij erg belangrijk. Ongezond eten met veel zout kan er namelijk voor zorgen dat je bloeddruk verhoogd raakt. Na je veertigste is de kans op een hogere bloeddruk groter, dus dan is een gezonde leefstijl nog belangrijker! Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten onder een hogere druk waardoor schade kan ontstaan aan onder andere het hart, maar ook aan de ogen en de nieren.

HR 3568

Roken en je bloedgezondheid

Roken verminderd de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Dit verhoogd de kans op bloedstolsels. Wanneer een ader verstopt raakt door een bloedstolsel, dan kan er trombose ontstaan. Wanneer een bloedstolsel een slagader afsluit, dan is er sprake van arteriële trombose. Hierdoor kan een hart- of herseninfarct ontstaan. Ook zorgt het roken voor ontstekingen, een hogere bloeddruk en een hogere hartslag.

Bron: Hartstichting

Cholesterol en je bloedgezondheid

Een te hoog cholesterol kan leiden tot verstoppingen in je bloedvaten. LDL-cholesterol (Low-Density Lipoprotein), beter bekend als "slecht" cholesterol, kan een ophoping veroorzaken in de bloedvaten en dit kan leiden tot verstoppingen en hartziekten. HDL-cholesterol (High-Density Lipoprotein), beter bekend als "goed" cholesterol, helpt het overtollig cholesterol te verwijderen uit de bloedvaten en terug te brengen naar de lever, waar het wordt afgebroken. Op de website van het Voedingscentrum vind je een brochure waarin te vinden is welke voedingsmiddelen kunnen helpen om een te hoog cholesterol te verlagen.

Alcohol en je bloedgezondheid

Te veel alcohol kan, net als als roken, leiden tot een verhoogde bloeddruk. Ook zorgt alcohol ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt. Dit komt door de bloedplaatjes. Bij overmatig alcoholgebruik worden er minder bloedplaatjes aangemaakt. Ook leven de bloedplaatjes korter en de functie neemt af. De samenklontering, oftewel het stollen, wordt verminderd waardoor het bloed dun blijft.

Wanneer je af en toe een glaasje alcohol drinkt loop je minder snel risico op hart- en vaatziekten dan iemand die een zwaar drinkpatroon heeft. Je bent een zware drinker wanneer je minstens één keer per week 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag drinkt.

Alcohol drinken

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor je gezondheid

Door bewust te kiezen voor een goede balans tussen gezonde voeding, lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress, kun je de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker aanzienlijk verkleinen. Gezonde gewoonten helpen je niet alleen om fysiek gezonder te worden, maar ook voel je je vaak mentaal gezonder. door te stoppen met roken, je cholesterol in de gaten te houden en met mate alcohol te drinken, geef je je hart en bloedvaten de beste kans om goed te functioneren. Een gezonde leefstijl vormt de basis voor een langer, gezond en ook gelukkig leven. 

5 Leefstijlhacks voor drukke mensen: optimaliseer je gezondheid met efficiënte tips (2024)

In onze huidige snelle samenleving is het een uitdaging om gezond te leven, vooral voor degenen onder ons met een drukbezette agenda. Echter, het onderhouden van een gezonde leefstijl hoeft niet tijdrovend te zijn. Hier zijn vijf snelle en efficiënte leefstijltips voor drukbezette mensen die je helpen om gezond te blijven zonder dat het je veel tijd kost.

Lees hier de 5 hacks.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.