30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd

7 februari 2023 leestijd 2 minuten

Dit nieuws komt voor uit een onderzoek uitgevoerd door het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Prescan ziet het belang van dergelijk onderzoek in en biedt daarom sinds kort zelf DNA-onderzoek aan.

Het onderzoek van het LUMC, gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet, is een wereldprimeur. Het onderzoek toont aan dat medicatie voorschrijven op basis van een patiënts DNA-profiel een positieve invloed kan hebben om bijwerkingen tegen te gaan.
Door middel van een zogenoemde DNA-medicatiepas kan het DNA van de patiënt worden gekoppeld aan een medicijn. Door de QR-code op de pas te scannen kan de ideale dosering worden bepaald.
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die gebruik maken van de DNA-medicatiepas 30% minder ernstige bijwerkingen ondervinden. Het gaat dan om bijwerkingen die voorkomen bij medicijnen waarvan de werking wordt beïnvloed door iemands genen.

  • De link naar het onderzoek in The Lancet: thelancet.com
  • De link naar het bericht op de website van het LUMC: lumc.nl

DNA-onderzoek bij Prescan

De onderzoeken van Prescan geven inzicht in jouw specifieke gezondheidssituatie. Het preventieve DNA-onderzoek is daar een waardevolle aanvulling op. Bij dit onderzoek kijken we naar drie verschillende gezondheidsthema’s:

  • Aanleg voor aandoeningen.
  • Inzicht in medicijngevoeligheid.
  • Persoonlijke kenmerken.

Aanleg voor aandoeningen

In jouw DNA is de genetische aanleg voor allerlei ziektes zichtbaar. Bij ons preventief DNA-onderzoek kijken we uitsluitend naar aandoeningen waarop je zelf invloed uit kunt oefenen.

Inzicht in medicijngevoeligheid

Op basis van het DNA-onderzoek ontvang je een persoonlijk ‘farmacogenetisch profiel’. Hiermee kan een (huis)arts of apotheker voor jou meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen, zodat je geen of minder vervelende effecten van medicatie hoeft te ervaren.

Persoonlijke kenmerken

Met ons DNA-onderzoek krijg je ook inzicht in welke voedingsmiddelen jouw lichaam niet goed kan verdragen zodat je daar aanpassingen in kunt doen. Ook krijg je inzicht in jouw genetische aanleg voor haaruitval of je resistent bent voor het norovirus, en of je een verhoogde kans hebt op trombose of hemochromatose (ijzerstapeling).

meer informatie over DNA-onderzoek

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.