Movember

7 november 2019 leestijd 2 minuten

De term Movember is je vast niet onbekend. En aan het eind van deze maand zijn de snorren van de deelnemende heren je vast óók niet ontgaan. Maar wat is het verhaal achter deze actie? Het is namelijk niet ‘zomaar even je snor laten staan’…

Movember Foundation

De maand november is door de Movember Foundation omgedoopt tot Movember om aandacht te vragen voor mannengezondheid, waaronder prostaat- en teelbalkanker. De ambitie van de Movember-beweging liegt er niet om: in 2030 willen ze het aantal mannen dat te jong overlijdt, verlagen met maar liefst 25 procent.

Movember staat dus voor het laten staan van je snor; je Mo. Het is de bedoeling dat jouw omgeving de verandering in je gezicht opmerkt en dat je hiermee anderen inspireert om te doneren én om het gesprek aan te gaan. Bijna de helft van alle mannen ter wereld kent schaamte als het om prostaatproblemen gaat.

Prostaat- en teelbalkanker

Op de site van de Movember Foundation lees je hoe groot de impact van prostaat- en teelbalkanker op je leven kan zijn. Wereldwijd beschouwd is prostaatkanker de op één na meest voorkomende soort kanker onder mannen. Naar verwachting is het aantal gevallen in 2030 bijna verdubbeld tot 1,7 miljoen. Prostaatkanker staat op de 7e plek van de top 10 doodsoorzaken bij mannen in Nederland. Als je deze cijfers leest, dan mag het duidelijk zijn waarom deze ludieke actie ooit startte.

Wat is prostaatkanker?

Bij de meeste mannen wordt de prostaat na het dertigste jaar langzaam groter. Dit kan leiden tot prostaatklachten. Deze afwijkingen zijn in de regel goedaardig, maar kunnen ook kwaadaardig zijn. Bij kwaadaardige prostaatafwijkingen spreek je van prostaatkanker. Dit hoeft niet altijd merkbare klachten te geven. “Veel mannen hebben uitzaaiingen zonder één enkele klacht”, zegt voorzitter Kees van den Berg van de ProstaatkankerStichting.

Hoe herken je het?

Prostaatkanker geeft in het beginstadium dus bijna geen klachten. Maar wees alert op deze symptomen:

  • Je moet overdag en ’s nachts vaker plassen dan voorheen;
  • Tijdens het plassen heb je pijn en een branderig gevoel;
  • Je urine is soms bloederig en /of troebel;
  • Je hebt moeite met plassen;
  • Je hebt last van nadruppelen en/of een zwakke straal.

Deze klachten kunnen symptomen van prostaatkanker zijn, maar ook slechts duiden op een vergroting van de prostaat.

Onderzoeken is weten

Omdat prostaatkanker een langzaam groeiende vorm van kanker is, is het belangrijk dat je de symptomen zo vroeg mogelijk ontdekt. Hoe eerder je deze behandelt, hoe groter de kans op genezing. Wil je één en ander uitsluiten, dan is onderzoek de enige manier. Ga dus bij klachten direct naar je huisarts of laat je preventief onderzoeken.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.