Scheur in borstimplantaat
Zeker weten dat alles in orde is met je borstimplantaten geeft een veilig gevoel. Daarom biedt Prescan de mogelijkheid om een MRI-scan van je borstimplantaten te laten maken. Die geeft inzicht in de staat van de implantaten en maakt duidelijk of er sprake is van een ruptuur (scheur). “Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt merken dat er iets aan de hand kan zijn met je implantaten,” legt Cristina uit. “Verandert je borst van vorm of van grootte? Of voel je pijn? Dan is het goed om ernaar te laten kijken.
Geen klachten? Toch checken!
Heb je helemaal geen klachten? Dan is het tóch verstandig om je implantaten met enige regelmaat te laten controleren. In 30% van de gevallen merk je er namelijk niets van als een implantaat scheurt. Hoewel dat niet schadelijk hoeft te zijn voor je gezondheid, wordt wel geadviseerd om een gescheurd implantaat te laten verwijderen of vervangen. Cristina: “Daarom is een regelmatige controle van borstimplantaten van groot belang. We adviseren om na tien jaar een MRI-scan te laten maken en dat elke vijf jaar te herhalen. Daarmee kunnen we een mogelijke ruptuur in beeld brengen, voordat er klachten optreden.”
MRI-scan: veilig en pijnloos
Voor de MRI-scan Borstimplantaten bij Prescan heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. De scan duurt 30 minuten en is volledig veilig én pijnloos. Tijdens de scan lig je op je buik op een comfortabele bank, net als op een massagetafel. Je borsten vallen precies in de voorgevormde tafel. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, daarom krijg je oordopjes in en/of een koptelefoon op waarmee je naar muziek kunt luisteren. De uitslag krijg je dezelfde dag nog. Cristina: “Ik vind het fijn wanneer ik cliënten aan het einde van de dag naar huis kan sturen met een gerustgesteld gevoel.”
Is het borstkanker?
Goed om te weten: bij de MRI-scan Borstimplantaten wordt echt alleen naar de implantaten gekeken, maar niet naar het klierweefsel in je borsten. Cristina: “Daarvoor moeten je borsten op een andere manier onderzocht worden. Borstonderzoek is aan te raden als je een knobbeltje in je borst voelt, maar ook als er andere verdachte veranderingen zijn. Huiduitslag op je borst bijvoorbeeld, plooien, kuiltjes of een ingetrokken tepel. We weten dat maar liefst 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt. Hoe eerder zoiets ontdekt wordt, hoe beter. Voel of zie je een verandering? De onderzoeken van eerste keuze zijn dan mammografie en echografie. Die kunnen in het ziekenhuis verricht worden, na een verwijzing van je huisarts.”
MRI-scan borstimplantaten
Heb je borstimplantaten en ben je benieuwd naar de staat van deze implantaten? Dan kan een MRI-scan duidelijkheid geven. Een MRI-scan van de borstimplantaten (MRI implantaat) geeft namelijk inzicht in de staat van borstimplantaten.