Home Nieuws Risico overlijden aan hartinfarct bij vrouwen hoger dan bij mannen.

Risico overlijden aan hartinfarct bij vrouwen hoger dan bij mannen.

23 juli 2018  •  leestijd 1 minuut

Vandaag publiceerde dagblad Trouw een artikel over een studio onder 3000 Australische hartpatiënten. Een kwart daarvan was vrouw. De onderzoekers registreerden 6 maanden later wat het effect van de behandeling na een hartinfarct was. Het bleek dat sterfte bij vrouwen in deze populatie tweemaal zo groot was, vergeleken met mannen. Het ging initieel overigens om een myocardinfarct. Bij deze hartaandoening gaat er te weinig bloed naar de hartspier en sterft deze langzaam/deels af.

We hebben wel eens eerder geschreven over de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartaandoeningen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken en toch is er relatief weinig over bekend - met name in vergelijking met de aandacht voor hart- en vaatziekten bij mannen. Tijdens ons evenement 'het Spreekuur' op 20 april 2017 heeft dr. Janneke Wittekoek - auteur van het boek 'Het Vrouwenhart' - uitgebreid aandacht besteedt aan oorzaken, symptomen van en misvattingen over hart- en vaatziekten bij vrouwen.

De onderzoekers denken dat de belangrijkste oorzaak van de hogere sterfte zit in een tweetal factoren. Ten eerste lijken vrouwen langer te wachten om naar de huisarts te gaan bij hartklachten. Wanneer men dan uiteindelijk in het ziekenhuis belandt, is dit regelmatig aan de late kant: er is al veel schade aangericht door de aandoening. Logischerwijs is hierdoor de kans op sterfte ook hoger. Daarnaast lijkt de relatieve onbekendheid van symtomen bij vrouwelijke hartklachten bij te dragen aan dit verschil - schijnbaar een gebrek aan kennis bij veel cardiologen. Bij vrouwen doet de blokkade zich bijvoorbeeld in veel gevallen voor in de kleine bloedvaten, dit is minder goed te zien op een cardiogram - versus de kransslagader bij mannen. Daardoor wordt een hartinfarct als oorzaak voor klachten nogal eens over het hoofd gezien.

Bron: Trouw

Terug naar overzicht
Lees ook:
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
22 januari 2021

Het is niet gek als je sinds de coronavirus pandemie een stuk bewuster bent van je gezondheid. Iedereen is…

Lees meer
Movember: de maand van mannengezondheid.
Movember: de maand van mannengezondheid.
26 november 2020

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.