Scantechnieken en hun kenmerken.

9 juli 2019 leestijd 3 minuten

Beeldvormend onderzoek laat zien hoe het lichaam er van binnen uit ziet. Het is een belangrijk hulpmiddel om inzicht in je gezondheid te krijgen. Er bestaan verschillende soorten scans die gebruik maken van verschillende technieken. Elke scan heeft zijn eigen specialiteit, maar welke? We zetten het voor je op een rij.

MRI-scan

Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botcontouren, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een scantechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld.

Tijdens het onderzoek lig je in een tunnel. De voorkant en achterkant zijn open. Het apparaat maakt aardig wat geluid en daarom voorzien we jou van een koptelefoon. Zo kun jij tijdens de scan naar muziek luisteren én kan onze radioloog met je communiceren. Het is belangrijk om stil te blijven liggen. Een preventief MRI-onderzoek duurt gemiddeld ongeveer 35 minuten en in deze tijd maken wij zo’n 800 beelden.

Van het magnetisch veld voel je niets en het is niet schadelijk. Wel kan lang stil liggen oncomfortabel zijn of kan claustrofobie de kop op steken. Heb je claustrofobie, dan houden wij hier rekening mee en zijn er verschillende oplossingen om je meer op je gemak te stellen, bijvoorbeeld door het toedienen van een roesje. Je kunt bij Prescan terecht voor een MRI-scan zonder een verwijzing van de huisarts en zonder lange wachttijden. Je krijgt direct na het onderzoek al de uitslag en een deskundig advies van de arts.

Bekijk hier alle gerichte MRI-scans
of lees meer over de bodyscan.

CT-scan

Een CT-scan (Computer Tomografie) is beeldvormend onderzoek waarbij wij met röntgenstraling als het ware dwarsdoorsneden van het lichaam maken. De computer voegt de plaatjes weer samen tot een geheel.

De CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een 'gewone' röntgenfoto. Bij een CT-scan kunnen wij met name het longweefsel afbeelden, maar ook botten en bijvoorbeeld kalk in de kransslagaders. Herseninfarcten kunnen we ook zien, maar een MRI is daar meer geschikt voor. Bloedingen zijn goed zichtbaar op een CT. Voor het in beeld brengen van bloedvaten en organen dient een contrastmiddel toegediend te worden. Van het maken van de CT-scan voel je niets. Wel is het ook hier de bedoeling dat je stil ligt. De CT-scan is als het ware een ring waar je doorheen geschoven wordt. Door de opening aan de voor- en achterzijde is dit voor mensen met claustrofobie doorgaans geen probleem. Het totale onderzoek duurt zo’n 5 tot 10 minuten.

Lees hier meer over de CT-scan.

Echografie

Bij echografie worden door middel van geluidsgolven weefsels en organen in beeld gebracht. Zo krijg je zicht op de grootte, structuur en eventueel pathologische afwijkingen. De echo wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij prenataal onderzoek.

Tijdens het onderzoek wordt een gel op de blote huid aangebracht. De onderzoeker beweegt een klein apparaatje over de huid dat geluidsgolven uitzendt die voor ons niet hoorbaar zijn. Deze golven worden teruggekaatst door weefsels en omgezet in beelden die direct op het scherm te zien zijn. Echografie is pijnloos. De geleidingsgel kan wel wat koud aanvoelen.

DXA-scan

Met Dual Energy X-Ray Absorptiometrie (DXA of DEXA) wordt het kalkgehalte in de botten gemeten. Op die manier onderzoeken wij of er sprake is van osteoporose, ofwel botontkalking. De DEXA-scan meet met röntgenstraling de dichtheid van het bot. De hoeveelheid kalk geeft aan of je osteoporose hebt en hoe groot de kans is dat je osteoporose krijgt. Ook deze scan is niet belastend.

Lees hier meer over de DEXA- scan
.

Persoonlijk advies

Heb je toch nog vragen? Of ben je benieuwd of een bodyscan iets voor jou is? Onze verpleegkundigen maken graag tijd voor een persoonlijk telefonisch advies. Bel ons op 074 255 9 255.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.