"Specialisten pleiten voor bevolkingsonderzoek longkanker"

28 november 2017 leestijd 1 minuut

Er moeten landelijke bevolkingsonderzoeken worden opgezet, waarbij met CT-screenings gecontroleerd wordt op longkanker. Dit is een oproep van een groep wetenschapper gespecialiseerd in longkanker, sinds vandaag te lezen in het vakblad Lancet Oncology.

Longkanker is volgens de wetenschappers de meest dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen die de diagnose longkanker krijgt, leeft vijf jaar na de diagnose nog. Jaarlijks sterven in Nederland zo'n 11.000 mensen aan longkanker, binnen de EU gaat het om 270.000 mensen en wereldwijd veroorzaakt longkanker 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.

Wanneer longkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, stijgt de kans op overleving aanzienlijk, zo stellen de wetenschappers. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet er wel (opnieuw) geïnvesteerd worden in CT-scanners, bekwame radiologen en een methodiek om risicogevallen tijdig te ontdekken.

Prescan voert al bijna 15 jaar dergelijke preventieve medische onderzoeken uit, om aandoeningen zoals longkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.

Bron: nu.nl

Meer weten over dit onderzoek? Bel dan voor een vrijblijvend gesprek 074 - 255 9 255.



Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.