Home Nieuws Sport je hart gezond!
Sport je hart gezond!

Sport je hart gezond!

3 februari 2022  •  leestijd 3 minuten

We weten het allemaal: voldoende beweging is nodig voor een gezond en fit lichaam. Vooral voor je hart is regelmatig sporten heel belangrijk. Cardioloog Tineke van den Berg legt uit waarom sporten zo belangrijk is en wat dit doet voor je hart.

In rust pompt het hart gemiddeld 5 liter bloed per minuut rond. Dit bloed vervoert zuurstof naar al je organen. In rust gaat het grootste deel hiervan naar je lever (27%), gevolgd door de nieren (22%), de spieren (20%) en de hersenen (14%). Wanneer je lichamelijke inspanning levert, kan je hart tot wel 25 tot 35 liter bloed per minuut rondpompen! Hiervan gaat 84% naar de spieren, want die hebben extra zuurstof nodig om te kunnen samentrekken.

Wat gebeurt er met je hart als je gaat sporten?

Als je gaat sporten, versnelt je hartslag en trekt je hart ook krachtiger samen. Zo wordt er meer bloed rondgepompt. De bloedvaten in de spieren die je gebruikt verwijden zich en de bloedvaten in je ingewanden vernauwen juist. Daardoor stroomt het bloed precies naar de plek waar het nodig is: de spieren. Tegelijkertijd neemt je ademhaling toe, zowel in diepte als in frequentie. In rust adem je ongeveer 6 liter per minuut in en uit, maar tijdens het sporten kan dit toenemen tot wel 100 liter per minuut. Zo blijft het bloed zuurstofrijk.

Regelmatig sporten zorgt voor een sterker hart

Wanneer je regelmatig traint, past je hart zich aan om meer bloed te kunnen rondpompen. Je hart wordt als het ware sterker. Daarnaast wordt de bloedvoorziening van je hart, die door de kransslagvaten wordt verzorgd, ook beter. De kransslagvaten worden wijder én er komen meer kransslagvaten bij. Ook de vaatwand wordt gezonder waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Een hart dat per slag meer bloed rondpompt, heeft het in rust nogal makkelijk. Daarom is de hartslag van sporters in rust vaak heel laag: soms zelfs slechts 30 slagen per minuut!

Sporten kan diabetes type 2 helpen voorkomen

Regelmatig sporten zorgt ook voor soepelere bloedvaten en dus een lagere bloeddruk. Daarnaast maakt sporten je lichaam gevoeliger voor insuline. Insuline komt vrij wanneer je gegeten hebt en zorgt ervoor dat de suikers die in je bloed komen, snel worden opgenomen in de cellen. Wanneer je regelmatig sport, staan de cellen gevoelig afgesteld: ze willen graag suiker opnemen omdat ze die nodig hebben als brandstof voor de spieren. Wanneer je veel eet en weinig beweegt, worden de cellen juist minder gevoelig voor insuline. Zo kan diabetes type 2 ontstaan: de suikers worden niet opgenomen in de cellen, maar blijven in je bloed en veroorzaken zo schade aan onder andere de nieren, ogen en zenuwen.

Sporten & corona

Wanneer je door regelmatig te sporten je hart en bloedvaten traint, ben je beter opgewassen tegen allerlei ziekten. Zeker nu we te maken hebben met allerlei virusinfecties, zoals COVID-19 maar ook griepvirussen, is dat een groot voordeel. Als je bijvoorbeeld corona krijgt, en je doordat je longen ziek zijn minder zuurstof in je bloed krijgt, kan je hart dat veel beter opvangen als er een reserve is. Sporten: je bent gek als je het niet doet!

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
1 april 2023

Nu de zon zich volop laat zien, wil je er natuurlijk optimaal van genieten. Groot gelijk! Daarom geeft onze…

Lees meer
3 Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
3 Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
30 maart 2023

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd vindt elk jaar plaats in maart. Deze verandering kan veel…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30