UV-straling: zo bescherm je je optimaal!

18 juli 2016 leestijd 2 minuten

Al laat het warme weer soms nog even op zich wachten, de zomer is wel degelijk begonnen. Dit betekent voor velen niet alleen een welverdiende vakantie, maar ook meer buiten zijn en genieten van de aanwezige zonnestralen. Dit is natuurlijk lekker, zeker omdat we ‘m in Nederland niet ten overvloede hebben, maar pas op! Meer zon betekent namelijk ook meer UV straling. Iedereen weet dat je je tegen dit soort straling goed moet beschermen, maar waarom precies eigenlijk?

Soorten UV-straling

Laten we eerst eens kijken welke soorten UV-straling we kunnen onderscheiden en welke eigenschappen deze soorten hebben.

UV-straling (ultravioletstraling) is onder te verdelen in 3 categorieën; UV A, UV B en UV C. Hierbij geldt dat UV C de meest schadelijke soort straling is. Deze wordt echter tegengehouden door de ozonlaag en bereikt ons niet. UV B-straling kan, zeker bij een heldere dag, ver doordringen tot ons aardoppervlak en is de grootste veroorzaker van verbranding en huidkanker. UV A is de meest milde UV-straling maar kan ook zeker bij overmatige blootstelling problemen veroorzaken.

Gevaren UV-straling

Naast dat UV-straling enkele positieve kenmerken heeft, zoals het stimuleren van aanmaak van vitamine D, kent het vooral gevaren.

De bekendste eigenschap van ultraviolet straling is namelijk verbranding van de huid. Dit is weer onder te verdelen in eerstegraads, tweedegraads en derdegraads verbranding, waarbij er van een eerstegraads verbranding sprake is na teveel blootstelling aan de zon. Dit kan uiteindelijk leiden tot verdachte plekjes op de huid, zoals bultjes of moedervlekken. Een groot deel van de Nederlanders controleert hun huid te weinig op zulke verdachte plekjes blijkt uit recent onderzoek van de Stichting Melanoom. Er wordt door dermatologen aangeraden om minimaal eens per kwartaal goed naar je huid te (laten) kijken of er tekenen zijn van een beschadigde huid. Uit onderzoek van de stichting blijkt dat twintigers het minst vaak hun huid controleren. En toch staat een melanoom in de top 3 van de meest voorkomende kankersoorten bij jongeren. Mede daarom is Stichting Melanoom een campagne gestart om mensen bewust te maken van de gevaren van een beschadigde huid en geeft tips om eventuele verschijnselen van huidkanker vroeg te kunnen ontdekken.

Tips om een eventuele melanoom op te kunnen te sporen

Tip 1: Kijk goed naar de kleur van je huid en je moedervlekken
Wat valt er op als je naar de kleur van je moedervlekken en de huid eromheen kijkt? Zie je bijvoorbeeld veel verschil in licht en donker? Of zijn er puntjes in de moedervlekken aanwezig? Als dit het geval is, is het raadzaam dit verder te laten controleren door een arts.

Tip 2:
Onderzoek je moedervlekken op onregelmatige randen
Wanneer je je moedervlek ‘’dubbelslaat’’ en de randjes niet netjes op elkaar aansluiten, kan dit een teken van een onrustige of beschadigde huid zijn.

Tip 3:
Check of moedervlekken (vaak) jeuken of bloeden
Kriebelen of bloeden je moedervlekken (wel eens)? Laat ze dan zeker nakijken door een arts of laat een huidonderzoek doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook hier geldt; zorg dat je je goed beschermt tegen zonlicht en schadelijke UV-straling. Smeer jezelf goed in, bij voorkeur met minimaal SPF 30. Herhaal dit ook na bijvoorbeeld zwemmen of transpireren. Denk daarnaast aan beschermende kleding, met name de schouders zijn beter af onder een t-shirt met (korte) mouwen.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.