arrow_left_altNaar overzicht

Pijn in de borstkas: mogelijke oorzaken

Pijn in de borstkas is een veelvoorkomende klacht die door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Dit kan variëren van minder ernstige aandoeningen, zoals spierpijn, tot meer serieuze gezondheidsproblemen, zoals hartziekten. Het is belangrijk om de oorzaken van pijn in de borstkas te begrijpen en te weten wanneer medische hulp noodzakelijk is.

Oorzaken van pijn in de Borstkas

Pijn in de borstkas kan veroorzaakt worden door problemen met de spieren, botten, longen, hart, of zelfs door stress en angst. De pijn in de borstkas kan variëren van mild tot ernstig. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze pijn, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals kortademigheid, duizeligheid, of pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam. In zulke gevallen is het essentieel om zonder uitstel medische hulp te zoeken.

Hieronder een kort overzicht van mogelijke oorzaken van pijn in de regio van de borstkas:

  • Hartaandoeningen: zoals angina pectoris, hartaanval, of myocarditis.
  • Longaandoeningen: zoals longontsteking, longembolie, of pleuritis.
  • Spieraandoeningen: overbelasting van de spieren in de borstkas door fysieke activiteit.
  • Maag-darmproblemen: zoals zure reflux of slokdarmspasmen.
  • Psychologische factoren: stress of paniekaanvallen kunnen ook pijn in de borst veroorzaken.
  • Ribproblemen: gebroken of gekneusde ribben kunnen hevige pijn veroorzaken.

Druk op de Borstkas

Een gevoel van druk op de borstkas kan duiden op hartgerelateerde problemen, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals kortademigheid, misselijkheid, of uitstraling naar andere delen van het lichaam zoals de arm of kaak. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat niet alle borstpijn gerelateerd is aan het hart.

Spierpijn in de borstkas

De spieren rondom de borstkas spelen een cruciale rol in onze ademhaling en algehele mobiliteit. Overbelasting, blessures of ontstekingen in deze spieren kunnen leiden tot ongemak of pijn. Regelmatige lichte oefeningen en stretches kunnen helpen om de spieren soepel en sterk te houden, waardoor de kans op letsel wordt verminderd. Echter, bij aanhoudende of ernstige pijn is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.

Preventie en een proactieve benadering

Hoewel sommige oorzaken van borstpijn, zoals spierpijn, vaak onschuldig zijn, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven en regelmatig medische check-ups te ondergaan. Dit kan helpen om risicofactoren voor ernstigere aandoeningen te verminderen en uw algehele gezondheid te bevorderen.

In conclusie, pijn in de borstkas kan verschillende oorzaken hebben, van spierpijn tot ernstige hartproblemen. Het is essentieel om alert te zijn op de signalen van uw lichaam en tijdig professioneel advies in te winnen. Door proactief te zijn over uw gezondheid, kunt u veelvoorkomende gezondheidsproblemen voorkomen en een gezond, actief leven leiden.

MRI-scan van de borstkas

Deze MRI-scan geeft duidelijkheid over de gezondheid van de organen in je borstkas. De radioloog kan eventuele afwijkingen opsporen, zoals een afwijking in de long, vocht achter de longen, een gebroken rib, wervelfracturen en sommige afwijkingen aan de weke delen (vetbulten). Op de MRI zijn de lymfeklieren in de borstkas zichtbaar en ook kan bepaald worden of de aorta (grote lichaamsslagader) verwijd is of niet. Het longweefsel kan alleen screenend beoordeeld worden.

Je kunt terecht zonder verwijzing en ontvangt dezelfde dag de uitslag. Deze zal samen met een van onze radiologen worden besproken. 

Dit onderzoek is niet geschikt ter analyse van klachten zoals benauwdheid, hoesten, pijn tijdens de ademhaling, pijn op de borst. Ook kan met dit onderzoek niet de longfunctie/longcapaciteit gemeten worden.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.