arrow_left_altNaar overzicht

Borstkas

De borstkas, ook bekend als de thorax, speelt een cruciale rol in het menselijk lichaam. Het is niet alleen de beschermer van enkele van onze meest vitale organen, waaronder het hart en de longen, maar het ondersteunt ook de ademhaling en draagt bij aan onze algehele structuur en houding.

Anatomie van de Borstkas

De borstkas is een ribbenkooi gevormd door de wervelkolom aan de achterzijde, de sternum (borstbeen) aan de voorzijde, en de ribben die rondom lopen. Binnenin de borstkas bevinden zich de longen, het hart, de bovenste deel van de slokdarm, de luchtpijp, en verschillende belangrijke bloedvaten en zenuwen. De ribben zijn verbonden met de wervelkolom via gewrichten die enige beweging toelaten, wat essentieel is voor de ademhaling.

Ribben

De menselijke borstkas bestaat uit 12 ribbenparen: de eerste zeven paren staan bekend als 'ware ribben' omdat ze direct aan het borstbeen bevestigd zijn via kraakbeen. De volgende drie paren zijn de 'valse ribben', die indirect aan het borstbeen vastzitten, en de laatste twee paren worden de 'zwevende ribben' genoemd omdat ze alleen aan de achterkant met de wervelkolom verbonden zijn.

Spieren

De borstkas wordt ook ondersteund en bewogen door verschillende spieren, waaronder de intercostale spieren tussen de ribben, die helpen bij de ademhaling, en de grotere spieren zoals de pectoralis major aan de voorkant en de trapezius aan de achterkant.

Veelvoorkomende Klachten aan de Borstkas

Ribfracturen

Een van de meest voorkomende verwondingen aan de borstkas is een gebroken rib. Deze breuken kunnen ontstaan door directe impact, zoals bij een val, een ongeluk, of tijdens contactsporten. Symptomen van een ribfractuur zijn scherpe pijn bij ademhalen, hoesten, of bewegen, en soms zwelling of blauwe plekken op de plek van de breuk.

Costochondritis

Costochondritis is een ontsteking van het kraakbeen dat de ribben verbindt met het borstbeen, wat pijn veroorzaakt in de voorkant van de borstkas. Deze aandoening kan lijken op hartpijn, maar is niet gerelateerd aan het hart. De exacte oorzaak is vaak onbekend, maar kan verband houden met herhaalde trauma of overbelasting.

Pleuritis

Pleuritis of pleurisie is een ontsteking van de pleura, de dubbele membraan die de longen en de binnenkant van de borstkas omvat. Het veroorzaakt een scherpe pijn die erger wordt bij diep ademhalen, hoesten, of niezen. Pleuritis kan worden veroorzaakt door verschillende medische aandoeningen, waaronder infecties, auto-immuunziekten, en longembolie.

Tietze-syndroom

Het Tietze-syndroom is vergelijkbaar met costochondritis, maar gaat gepaard met zwelling van de costale kraakbeenaanhechtingen, meestal aan het borstbeen. De oorzaak is onduidelijk, en hoewel de aandoening pijnlijk kan zijn, is het niet ernstig en vaak zelflimiterend.

Houdingsgerelateerde klachten

Slechte houding, zoals langdurig zitten met een gebogen rug of voorover leunen naar een computerscherm, kan leiden tot spanning en pijn in de borstkas en de omliggende spieren.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.