Home Kennisbank Borstimplantaten

Borstimplantaten

Borstimplantaten, ook wel siliconen borsten genoemd, worden gebruikt om de borst op te vullen. Dit kan cosmetisch zijn, in het geval van een borstvergroting. Maar het kan ook een medische reden hebben, in dat geval worden siliconen gebruikt voor een borstreconstructie. Wist je dat borstimplantaten pas sinds de jaren 60 worden geïmplanteerd? Daarvoor werd al wel met andere methodes geëxperimenteerd, maar 1962 werd het borst implantaat (gemaakt van siliconen) geïntroduceerd. Meer weten? Hier lees je alles over borstimplantaten.

Welke soorten siliconen implantaten zijn er?

Een borstimplantaat bestaat uit twee onderdelen. Namelijk het siliconenzakje en de vulling van het zakje. Siliconen borstimplantaten zijn in Nederland de meestgebruikte implantaten. Binnen de siliconen implantaten zijn diverse merken die deze soorten siliconen implantaten aanbieden. Daarnaast kan de vulling van de borstimplantaten ook verschillend zijn. Denk hierbij aan fysiologisch zout of (hydro)gel.

Welk soort borst implantaat heb ik?

Wanneer je een borstreconstructie of borstvergroting hebt ondergaan, krijg je vanuit het ziekenhuis of de kliniek vaak een kaartje of formulier mee met gegevens over het borst implantaat. Heb je deze niet en wil je graag weten welk borstimplantaat je hebt? Raadpleeg dan de desbetreffende kliniek of het ziekenhuis. Ook kan deze informatie worden gevonden in het implantatenregister.

‘Er worden in Nederland jaarlijks ruim 15.000 borstimplantaten geïmplanteerd.’ Dutch Breast Implant Registry

Hoe veilig zijn borstimplantaten?

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is het implanteren van borstimplantaten veilig. Borstimplantaten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Wanneer een borst implantaat wordt geïmplanteerd, moet dit door de arts worden vastgelegd in het implantatenregister. Hier kan worden teruggevonden welk borst implantaat is geïmplanteerd en bij wie dit is gedaan. Er wordt continu onderzoek gedaan naar de veiligheid van borstimplantaten, om deze te kunnen waarborgen. Uit onderzoek blijkt dat de risico's van borstimplantaten niet opwegen tegen de voordelen (bron: ministerie van VWS).

Hoe lang gaan siliconen implantaten mee?

Heb je borstimplantaten? Dan is het goed om te weten hoe lang siliconen kunnen blijven zitten. Siliconen implantaten gaan namelijk niet een leven lang mee. Hoewel borstimplantaten veilig zijn, stelt het ministerie van VWS dat de kans op een ruptuur of lekkage na 10-15 jaar sterk toeneemt. Wil je graag weten in welke staat je borstimplantaten zijn? Een MRI-scan van borstimplantaten geeft duidelijkheid. Wees daarnaast altijd alert op klachten.

Kapselvorming

Kapselvorming betekent dat er sprake is van littekenvorming rondom de prothese of implantaat. Dit gebeurt niet alleen bij een borst implantaat, maar bijvoorbeeld ook bij een heupprothese of pacemaker. Het lichaam ziet een implantaat namelijk als iets wat niet in het lichaam hoort en gaat littekenweefsel aanmaken. De samentrekkingen van dit litteken zorgt ervoor dat je bij kapselvorming van borstimplantaten, bepaalde symptomen ervaart zoals pijnlijke borsten en de borst bij aanraking ook 'vaster' aanvoelt. Op deze manier kun je zelf ook kapselvorming herkennen.

 
Controle borstimplantaten
Benieuwd naar de staat van je borstimplantaten? Bij Prescan kun je een preventieve controle van je borstimplantaten laten uitvoeren. Deze bestaat uit:
  • Lichamelijk onderzoek
  • MRI-scan (doornsneden van) borstimplantaten
  • Bespreken van de uitslag met radioloog
  • Persoonlijk advies van de radioloog
Meest gekozen onderzoeken
  • Staat van borstimplantaten
  • Lekkage
  • Ruptuur
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30