Home Kennisbank Borstonderzoek: een overzicht van onderzoeksmethoden

Borstonderzoek: een overzicht van onderzoeksmethoden

Borstkanker is een vorm van kanker waar 1 op de 7 vrouwen mee te maken krijgt. Jaarlijks zijn dit 17.000 vrouwen, met name uit de leeftijdsgroep 50-70 jaar oud. Daarnaast worden jaarlijks 1.850 vrouwen gediagnosticeerd met ductaal carcinoom in situ, het voorstadium van borstkanker.

Let op:

Bij Prescan voeren wij GEEN borstonderzoek uit. Wel kun je bij ons terecht om de staat van je borstimplantaten te laten onderzoeken. Dan kun je bij Prescan terecht voor een MRI-scan van de borstimplantaten.

Borstonderzoek

Als het op een borstonderzoek aankomt zijn er verschillende soorten onderzoeken. Het meest bekende onderzoek is de mammografie, dit is ook onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De leeftijd voor dit borstonderzoek ligt tussen de 50 en 75 jaar. Vrouwen boven de 50 jaar worden elke 2 jaar opgeroepen om zich preventief te laten onderzoeken. Hiermee kan borstkanker vroegtijdig worden ontdekt, voordat er klachten ontstaan. De uitslag van het bevolkingsonderzoek ontvang je via de huisarts. Wanneer er sprake is van een foute uitslag van de mammografie belt je huisarts hierover. Er wordt dan aanvullend onderzoek gedaan, zoals een (2d) echo van de borst of een MRI-scan van de borst. Heb je last van klachten bij je borst(en)? Neem dan contact op met je huisarts zodat je wordt doorverwezen voor nader onderzoek.

Mammografie (röntgenfoto)

Bij een mammografie wordt er een röntgenfoto gemaakt van je borsten. Het woord mammografie is afgeleid van het Latijnse woord mamma, wat een ander woord is voor borst. Tijdens een mammografie ligt je borst tussen twee platen en worden er röntgenfoto's gemaakt van je borst, vaak van de boven- en onderkant. Het onderzoek duurt meestal 15 minuten. Op de röntgenfoto is bindweefsel, klierweefsel en vetweefsel zichtbaar en kunnen afwijkingen in kaart worden gebracht. Deze onderzoeksmethode is vaak minder geschikt voor jonge vrouwen, omdat er dan nog veel klierweefsel aanwezig is, wat ervoor zorgt dat eventuele afwijkingen minder goed zichtbaar zijn. Het alternatief voor een mammografie is bijvoorbeeld een 2d echo van de borst of een MRI-scan van de borst.

Echo van de borst

Bij een (2d) echo van de borst wordt met een echo apparaat over de borst bewogen. Hiermee kan de radioloog met behulp van geluidsgolven de borst beoordelen. Een echo van de borst is pijnloos. Tijdens het maken van de echo maakt de radioloog afbeeldingen, welke later nogmaals kunnen worden beoordeeld. Het komt voor dat een echo van de borst niet duidelijk genoeg is, in dat geval wordt vaak nog een MRI-scan gemaakt.

MRI-scan borst

Een MRI-scan van de borst wordt vaak gedaan als aanvullend onderzoek. Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. Tijdens het scannen lig je op je buik. In de bank is een uitsparing gemaakt voor je borsten. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je vaak een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren. Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren en cysten.

Een MRI-scan van de borsten is niet mogelijk bij Prescan. Enkel een preventief onderzoek van de borstimplantaten.

Zelf borstonderzoek doen

Heb je geen klachten? Ook dan is het verstandig om eens in de zoveel tijd je borsten zelf te onderzoeken door middel van een borstzelfonderzoek. Dit doe je door je borsten te voelen en te bekijken via een spiegel. Op deze manier kun je veranderingen snel constateren. Bijvoorbeeld wanneer je een knobbeltje voelt, verharding van de borst of er veranderingen aan de tepel zijn. Voel of zie je verdachte dingen? Neem dan contact op met je huisarts voor nader onderzoek.

Borstklachten
Wanneer je de volgende klachten ervaart betekent dit niet dat je daadwerkelijk borstkanker hebt. We raden je aan om bij de volgende klachten contact op te nemen met je huisarts voor nader onderzoek.
  • Je hebt een rode, vlekkerige huiduitslag op je borst.
  • Je voelt onregelmatigheden die je eerder niet voelde.
  • Je tepels zijn veranderd, zoals intrekking of afscheiding.
  • Onder je oksel of in je borst voel je een ongewone zwelling of knobbel.
  • Er zitten plooien of kuiltjes in de huid van je borst die er eerder niet zaten.
Meest gekozen onderzoeken
  • Staat van borstimplantaten
  • Lekkage
  • Ruptuur
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30