arrow_left_altNaar overzicht

Borstimplantaten

Borstimplantaten, ook wel siliconen borsten genoemd, worden gebruikt om de borst op te vullen. Dit kan cosmetisch zijn, in het geval van een borstvergroting. Maar het kan ook een medische reden hebben, in dat geval worden siliconen gebruikt voor een borstreconstructie.

Overweging voor borstimplantaten

De beslissing om borstimplantaten te krijgen is hoogst persoonlijk en moet zorgvuldig worden overwogen. Redenen variëren van het verlangen naar een voller borstbeeld tot reconstructie na borstkanker. Het is belangrijk dat deze beslissing wordt genomen in overleg met gekwalificeerde professionals en dat men realistische verwachtingen heeft van de resultaten.

Voordat je besluit tot een operatie, is het cruciaal om je algemene gezondheid te beoordelen. Bespreek je medische geschiedenis, allergieën en eventuele eerdere operaties met je chirurg. Zorg er ook voor dat je de mogelijke risico's en complicaties begrijpt die gepaard gaan met borstimplantaten, waaronder de kans op infectie, veranderingen in borstsensatie, en de noodzaak voor toekomstige operaties.

Soorten Borstimplantaten

Siliconen Implantaten

Siliconen implantaten zijn gevuld met siliconengel en staan bekend om hun vermogen om een natuurlijker gevoel en uiterlijk te bieden. Hoewel ze als veilig worden beschouwd, kan een lek minder opvallend zijn dan bij zoutwaterimplantaten, wat regelmatige monitoring na de operatie vereist.

Zoutwater Implantaten

Deze implantaten zijn gevuld met steriel zoutwater en kunnen verstelbaar zijn na plaatsing, waardoor chirurgen kleine aanpassingen kunnen maken aan het volume. Bij lekkage zal de zoutwateroplossing natuurlijk door het lichaam worden geabsorbeerd, maar het implantaat zal wel in volume afnemen en een vervolgoperatie kan nodig zijn.

Welk soort borst implantaat heb ik?

Wanneer je een borstreconstructie of borstvergroting hebt ondergaan, krijg je vanuit het ziekenhuis of de kliniek vaak een kaartje of formulier mee met gegevens over het borst implantaat. Heb je deze niet en wil je graag weten welk borstimplantaat je hebt? Raadpleeg dan de desbetreffende kliniek of het ziekenhuis. Ook kan deze informatie worden gevonden in het implantatenregister.

Levensduur borstimplantaten

Borstimplantaten zijn niet ontworpen om levenslang mee te gaan. Het is mogelijk dat u in de toekomst vervangingsoperaties nodig heeft. Regelmatige controles, waaronder MRI-scans voor siliconenimplantaten, zijn essentieel om de integriteit van de implantaten te monitoren. Het is ook belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u veranderingen of complicaties opmerkt.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.