Home Veelgestelde vragen CT-scan

CT-scan

Een CT-scan wordt alleen uitgevoerd in geval van risicofactoren. Bij een CT-scan worden constant bewegende organen in beeld gebracht, zoals de longen en het hart.

Meer informatie

Tijdens het onderzoek neem je plaats op een ligbank. De CT-scan is als het ware een ring waar je doorheen geschoven wordt. Door de opening aan de voor- en achterzijde zal dit voor mensen met claustrofobie geen probleem zijn. De ziekenhuizen en klinieken waar Prescan mee samenwerkt, maken gebruik van de modernste Siemens apparatuur. Het totale onderzoek zal ongeveer 5-10 minuten duren. De CT-scan wordt gemaakt zonder gebruik van contrastvloeistof. Op indicatie van de behandelend arts kan het noodzakelijk zijn dat ter verbetering van de beeldkwaliteit er wel gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof.

MRI-scan vs. CT-scan

Bij een CT-scan worden, net als bij een MRI-scan, doorsnedes van het menselijk lichaam gemaakt. Waar bij een MRI-scan gebruik wordt gemaakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstraling. Een MRI-scan dient te worden vervangen door een CT-scan of een ultrasoon onderzoek (echografie) indien er sprake is van een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS). Daarnaast vormen botten door hun hoge kalkdichtheid een probleem voor de MRI, en kunnen dus beter in beeld gebracht worden door een CT die gebruikt maakt van röntgenstraling.


CT-scan of MRI-scan?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een CT-scan. Wel zijn er bepaalde eisen voordat je een CT-scan kunt ondergaan. Omdat bij ieder röntgenonderzoek, ondanks het gebruik van minimale doses straling, er nog steeds een minimale kans is op het ontstaan van tumoren, is ook ieder CT-onderzoek aan strenge regelgeving gebonden. Wanneer je niet in aanmerking komt voor een CT-scan, kan een MRI-scan inzicht geven in je huidige gezondheidssituatie.

Om in aanmerking te komen voor een CT-scan moet er sprake zijn van bijvoorbeeld een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS). Voor een CT-scan van het hart moet er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zijn. Dit risico wordt ingeschat aan de hand van de volgende risicofactoren: >45 jaar oud, familiaire belasting, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en roken.

Daarnaast kan een MRI-scan longen worden vervangen door een CT-scan wanneer je 50 jaar of ouder bent, minimaal 30 jaar lang 1 pakje sigaretten per dag hebt gerookt. Ook de darmen kunnen door middel van een CT-scan worden gescand. Dit kan wanneer je 50 jaar of ouder bent, er een erfelijke aanleg is voor darmkanker er geen doorgang is (door obstructie in de darmen) voor een coloscopie (darmonderzoek)

Kenmerken CT-scan
  • Doorsnedes van het lichaam
  • Gebruik van röntgenstraling
Meer informatie:
CT-scan longen

Met een CT-scan van de longen kunnen je longen zeer gedetailleerd gescreend worden op longkanker en chronische longaandoeningen.

CT-scan rug

Bij een CT-scan van de rug wordt de rug met behulp van röntgenstraling onderzocht. Het resultaat is een drie dimensionale gedetailleerde…

CT-scan hernia

Om een hernia vast te stellen is een MRI-scan of om bepaalde redenen een CT-scan noodzakelijk. Bij een hernia raken de zenuwwortels bekneld…

CT-scan hart

Een CT-scan van het hart maakt gebruik van röntgenstraling om kalkplaques in de kransslagaders in kaart te brengen. Omdat de aanwezigheid…

In 5 stappen volledig inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

Wij helpen je graag verder.