Home Kennisbank CT-scan

CT-scan

Een CT-scan wordt alleen uitgevoerd in geval van risicofactoren. Bij een CT-scan worden constant bewegende organen in beeld gebracht, zoals de longen en het hart.

Meer informatie

Tijdens het onderzoek neem je plaats op een ligbank. De CT-scan is als het ware een ring waar je doorheen geschoven wordt. Door de opening aan de voor- en achterzijde zal dit voor mensen met claustrofobie geen probleem zijn. De ziekenhuizen en klinieken waar Prescan mee samenwerkt, maken gebruik van de modernste Siemens apparatuur. Het totale onderzoek zal ongeveer 5-10 minuten duren. De CT-scan wordt gemaakt zonder gebruik van contrastvloeistof. Op indicatie van de behandelend arts kan het noodzakelijk zijn dat ter verbetering van de beeldkwaliteit er wel gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof.

MRI-scan vs. CT-scan

Bij een CT-scan worden, net als bij een MRI-scan, doorsnedes van het menselijk lichaam gemaakt. Waar bij een MRI-scan gebruik wordt gemaakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstraling. Een MRI-scan dient te worden vervangen door een CT-scan of een ultrasoon onderzoek (echografie) indien er sprake is van een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS). Daarnaast vormen botten door hun hoge kalkdichtheid een probleem voor de MRI, en kunnen dus beter in beeld gebracht worden door een CT die gebruikt maakt van röntgenstraling.


CT-scan of MRI-scan?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een CT-scan. Wel zijn er bepaalde eisen voordat je een CT-scan kunt ondergaan. Omdat bij ieder röntgenonderzoek, ondanks het gebruik van minimale doses straling, er nog steeds een minimale kans is op het ontstaan van tumoren, is ook ieder CT-onderzoek aan strenge regelgeving gebonden. Wanneer je niet in aanmerking komt voor een CT-scan, kan een MRI-scan inzicht geven in je huidige gezondheidssituatie.

Om in aanmerking te komen voor een CT-scan moet er sprake zijn van bijvoorbeeld een pacemaker, een insulinepomp, een binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS). Voor een CT-scan van het hart moet er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zijn. Dit risico wordt ingeschat aan de hand van de volgende risicofactoren: >45 jaar oud, familiaire belasting, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en roken.

Daarnaast kan een MRI-scan longen worden vervangen door een CT-scan wanneer je 50 jaar of ouder bent, minimaal 30 jaar lang 1 pakje sigaretten per dag hebt gerookt. Ook de darmen kunnen door middel van een CT-scan worden gescand. Dit kan wanneer je 50 jaar of ouder bent, er een erfelijke aanleg is voor darmkanker er geen doorgang is (door obstructie in de darmen) voor een coloscopie (darmonderzoek)

Kenmerken CT-scan
  • Doorsnedes van het lichaam
  • Gebruik van röntgenstraling
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenbuik

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de organen buik: lever, alvleesklier, milt, nieren, galblaas (indien leeg, niet altijd goed te boordelen), bijnieren en vergrote lymfeklieren. Ook kan een buikwandbreuk (grof) of verwijding van de aorta (aneurysma) worden gezien.

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen, standsafwijkingen (scoliose) en myelium (ruggenmerg) afwijkingen.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.