Home Nieuws Claustrofobie? Zo blijf je rustig tijdens een MRI-scan
Claustrofobie? Zo blijf je rustig tijdens een MRI-scan

Claustrofobie? Zo blijf je rustig tijdens een MRI-scan

13 februari 2022  •  leestijd 5 minuten

Het gevoel opgesloten te zitten in een tunnel is voor veel mensen een nare gedachte. Toch hoeft claustrofobie geen probleem te zijn wanneer je een MRI-scan wilt ondergaan. Radioloog Cristina Dowling heeft 7 tips voor je!

Hoe ontstaat claustrofobie?

Claustrofobie is niet zeldzaam: er zijn duizenden mensen die angstig worden wanneer ze zich in een kleine of afgesloten ruimte bevinden. Die angst ontstaat vaak door een traumatische gebeurtenis in het verleden. Is er ooit iets vervelends gebeurd in een kleine ruimte, dan komt dat nare gevoel elke keer terug wanneer je in een vergelijkbare situatie komt. Je raakt in paniek, gaat zweten en trillen, kunt hartkloppingen krijgen, duizelig worden en gaan hyperventileren. Geen pretje…

MRI-scan met claustrofobie

Je kunt je voorstellen dat mensen met claustrofobie veel moeite hebben om in een MRI-scanner te gaan liggen. Toch hoeft zo’n onderzoek geen probleem te zijn, als je maar de juiste maatregelen treft. Cristina Dowling, radioloog bij Prescan, heeft 7 tips voor je waarmee je zonder stress zo’n onderzoek kunt ondergaan.

1. Kies voor een ruime MRI-scanner


Hoe ruimer en lichter de MRI-scanner, hoe minder last je hebt van een opgesloten gevoel. Bij Prescan is die tunnel maar liefst 70 centimeter breed en open aan hoofd- en voeteneinde. Ledverlichting zorgt voor een aangename sfeer. De ventilator geeft een aangenaam windje, waardoor je de scanner als meer open ervaart. Via een spiegel kun je naar buiten kijken en zien wat er aan het voeteneinde gebeurt. Ook dat draagt bij aan een ruimtelijk gevoel.

2. Hou de controle


Angst om de controle te verliezen speelt een grote rol bij claustrofobie. Daarom krijg je een belletje in je hand tijdens het scannen. Daarop kun je drukken wanneer je tijdens de scan paniek voelt opkomen. De laborant komt dan direct om je gerust te stellen. We kunnen tussendoor extra pauzes inlassen. En als dat nodig is, kun je direct uit de scanner gehaald worden. Zo hou je dus zelf de controle.

3. Luister naar je lievelingsmuziek


Een MRI doet geen pijn; sterker nog: je voelt er niets van. Wel maakt het apparaat behoorlijk wat herrie. Maak je daarover geen zorgen, we beschermen je oren goed met oordopjes. Ook kun je een koptelefoon dragen waarmee je naar muziek kunt luisteren. Dat zorgt voor afleiding zodat je de MRI-scan ontspannen kunt ondergaan.

4. Slik een kalmerend pilletje


Een kalmerend tabletje kan helpen om rustig te blijven tijdens het onderzoek. Vraag je huisarts om een recept.

5. Neem iemand mee


Voel je je veiliger wanneer je een vertrouwd persoon mee kunt nemen naar de kliniek? Laat het ons van tevoren weten. De persoon die je meeneemt kan niet aanwezig zijn in de MRI-ruimte, maar kan wel bij je blijven tot kort voor de scan en je geruststellen.

6. Bereid je voor


Vaak ben je rustiger als je precies weet wat er gaat gebeuren. Verzamel dus van tevoren informatie over het MRI-onderzoek en lees de voorbereidingen in het portaal. Geef aan de MRI-laborant door dat je het spannend vindt zodat daar rekening mee wordt gehouden. Ook kan de laborant je tijdens het onderzoek informatie geven en vertellen hoever je al bent en hoelang het nog duurt.

7. Kom op tijd


Zorg ervoor dat je op de dag van de scan ruim op tijd aanwezig bent. Zo voorkom je dat je gehaast de MRI in gaat. Hoe rustiger je bent aan het begin, hoe groter de kans dat het lukt om ook rustig te blijven!

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Client tijdens MRI-scan voor bodyscan (total body scan) bij Prescan in Baarn
De 5 verschillen tussen een MRI-scan en CT-scan
20 maart 2022

Wanneer medisch specialisten in het lichaam van iemand willen kijken, dan kan dat onder andere door middel…

Lees meer
5 vragen over de MRI-scan
5 vragen over de MRI-scan
16 maart 2022

Een MRI-scan. Wat is dat nu eigenlijk en wat kan ik verwachten als ik een MRI-scan onderga? Deze vragen…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30