Home Kennisbank CT-scan CT-scan longen

CT-scan longen

Met een CT-scan van de longen kunnen je longen zeer gedetailleerd gescreend worden op longkanker en chronische longaandoeningen.

Meer informatie

Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een CT-scan, het is een vorm van een röntgenonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de longen laagje voor laagje zichtbaar gemaakt, vervolgens worden deze gedetailleerde opnamen in een computer omgevormd tot driedimensionale beelden. Een gemiddeld CT-scan onderzoek van de longen neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. De CT-scan wordt uitgevoerd door middel van een zogenoemde ultra low dose CT-scanner, een scanner met een lagere stralingsdosis. Bij de CT-scan wordt geen gebruik gemaakt van contrastvloeistof.

Voorwaarden CT-scan longen
De volgende factoren zijn van belang wanneer je een CT-scan van de longen ondergaat.
  • Dat je ouder dan 55 jaar bent
  • Dat je langer dan 30 jaar rookt (minimaal 1 pakje sigaretten per dag)
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.