arrow_left_altNaar overzicht

Gluten & glutenintolerantie

Gluten is een natuurlijk eiwit dat in bepaalde granen voorkomt zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en gort. Gluten zijn onder meer verantwoordelijk voor de luchtigheid van het deeg voor bijvoorbeeld brood. Wanneer je lichaam niet goed op dit eiwit reageert, is er sprake van glutenintolerantie.

Wat is Gluten?

Gluten is een familie van eiwitten die voornamelijk wordt gevonden in granen zoals tarwe, gerst, en rogge. Het geeft brood en andere bakproducten elasticiteit en zorgt ervoor dat het deeg kan rijzen en zijn vorm behoudt. Gluten is ook verantwoordelijk voor de kauwbare textuur van gebakken waren.

Glutenintolerantie versus Coeliakie

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil tussen glutenintolerantie en coeliakie.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de inname van gluten leidt tot schade aan de dunne darm. Dit kan de absorptie van voedingsstoffen belemmeren en leiden tot een scala aan symptomen, waaronder buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel, en vermoeidheid. Coeliakie vereist een strikte, levenslange eliminatie van gluten uit het dieet.

Glutenintolerantie (Niet-coeliakie gluten sensitiviteit)

Glutenintolerantie, ook bekend als niet-coeliakie gluten sensitiviteit, omvat vergelijkbare symptomen als coeliakie, maar zonder de auto-immuunrespons of darmbeschadiging. Mensen met glutenintolerantie ervaren vaak verbetering van symptomen wanneer ze gluten uit hun dieet verwijderen.

Diagnose en behandeling

De diagnose van coeliakie of glutenintolerantie begint meestal met een bloedtest, gevolgd door mogelijk een darmbiopsie voor coeliakie. Voor glutenintolerantie is er geen specifieke test; de diagnose wordt vaak gesteld op basis van symptoomverbetering na het elimineren van gluten uit het dieet.

De enige effectieve behandeling voor zowel coeliakie als glutenintolerantie is een strikt glutenvrij dieet. Dit betekent het vermijden van voedingsmiddelen die tarwe, gerst, rogge, en afgeleide producten bevatten.

Leven met glutenintolerantie

Het volgen van een glutenvrij dieet kan in het begin uitdagend zijn, gezien de prevalentie van gluten in veel voedingsmiddelen. Hier zijn enkele tips voor het navigeren in een glutenvrije levensstijl:

  • Lees altijd voedingsetiketten: Gluten kan in veel bewerkte voedingsmiddelen verborgen zijn.
  • Verken glutenvrije alternatieven: Er is een groeiend aanbod van glutenvrije producten beschikbaar in supermarkten en restaurants.
  • Focus op natuurlijk glutenvrije voedingsmiddelen: Fruit, groenten, vlees, vis, rijst, en quinoa zijn allemaal veilige keuzes.
  • Wees voorzichtig met kruisbesmetting: Zelfs kleine hoeveelheden gluten kunnen symptomen veroorzaken bij mensen met coeliakie.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.