Home Kennisbank Gluten & glutenintolerantie

Gluten & glutenintolerantie

Gluten is een natuurlijk eiwit dat in bepaalde granen voorkomt zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en gort. Gluten zijn onder meer verantwoordelijk voor de luchtigheid van het deeg voor bijvoorbeeld brood. Wanneer je lichaam niet goed op dit eiwit reageert, is er sprake van glutenintolerantie.

Wat zijn gluten en waar zit gluten in?

Gluten zitten in bepaalde granen waaronder tarwe, rogge, spelt, gerst en gort. Gluten bevatten de aminozuren proline en glutamine. Eet je graanproducten? Dan krijg je dus ook gluten binnen. Gluten zitten in graanproducten zoals brood, beschuit en crackers. Maar ook producten waar je niet zo snel aan denkt, zoals gebak, pasta en koek, zitten vol met gluten. Daarnaast worden gluten ook gebruikt als bindmiddel en is het daardoor verwerkt in minder voor de hand liggende producten zoals worst, saus en soep. Gluten zorgen ervoor dat bijvoorbeeld brooddeeg kan rijzen. Ook wordt het deeg rekbaar en blijft het luchtig. Vandaar dat glutenvrije producten vaak wat compacter en minder luchtig zijn. Gluten worden ook wel het 'skelet' van brood genoemd.

Zitten er gluten in aardappelen en rijst?

Nee, (zoete) aardappelen en rijst zijn van nature glutenvrij. Heb je een glutenintolerantie en hanteer je een glutenvrij dieet? Dan kun je deze producten gewoon eten. Ook granen zoals gierst, boekweit en quinoa bevatten geen gluten. Producten als peulvruchten, groente, fruit, noten, kaas, eieren, thee, koffie en onbewerkte melkproducten, vis en vees zijn ook veilig om te consumeren.

Een product wordt als glutenvrij bestempeld wanneer er minder dan 20 milligram gluten per kilogram. Let ook goed op of er sporen van gluten in het product zitten, dit staat aangeven op het etiket.

Glutenintolerantie

Mensen met glutenintolerantie hebben vaak buikklachten. Dit kan buikpijn zijn maar ook winderigheid, een opgeblazen gevoel hebben of diarree hebben (vaak na het eten van graanproducten). Als het slijmvlies van de darmen wordt aangedaan kan dit leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen met als gevolg bijvoorbeeld vermoeidheid of het (onbedoeld) verliezen van lichaamsgewicht.

Als iemand die intolerant voor gluten is toch gluten eet kan dit leiden tot beschadigingen van onder andere de slijmvliezen en darmvlokken in de darmen. Ook kan een groeiachterstand ontstaan. Bij het stoppen van eten van gluten verdwijnen de antistoffen en herstelt de darm zich. Binnen glutenintolerantie is er coeliakie en glutensensiviteit. Coeliakie is een aangeboren glutenintolerantie en betekent dat je gluten echt niet kunt verdragen. Glutensensiviteit houdt in dat je lichaam er niet altijd goed op reageert en je er gevoelig voor bent. Benieuwd of jij glutenintolerantie hebt? Een aanvullend bloedonderzoek naar glutenintolerantie geeft duidelijkheid.

Klachten glutenintolerantie
  • Buikpijn
  • Winderigheid
  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel
Meest gekozen onderzoeken
Onderzoek bloedarmoede
Standaard + aanvullend laboratoriumonderzoek
Bloedonderzoek: glutenintolerantie

Dit aanvullend onderzoek naar glutenintolerantie bekijkt antistoffen in het bloed tegen gluten. Dit zijn onder andere antistoffen tegen tissue transglutaminase (anti-TTG) en tegen Endomysium.

Onderzoek bloedarmoede
Laboratoriumonderzoek
Standaard

Een uitgebreid onderzoek van je bloed en urine.

Onderzoek bloedarmoede
Standaard + aanvullend laboratoriumonderzoek
Bloedonderzoek: voedselallergie

Dit aanvullend bloedonderzoek kijkt of er antistoffen aanwezig zijn voor een bepaald voedingsproduct. Er worden immunoglobulinen (antistoffen) bepaald van de elf meest voorkomende voedselallergieën.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.