Klinische huidanalyse | Prescan
Home Kennisbank Dermatologisch onderzoek

Dermatologisch onderzoek

Een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek) bestaat uit volledige klinische huidanalyse waardoor eventuele afwijkingen in kaart gebracht kunnen worden.

Goedaardig of kwaadaardig?

Het is soms niet eenvoudig om de goedaardige variant te onderscheiden van de kwaadaardige vormen. Een verandering van een ‘moedervlek’ (groei, verkleuring, bloeding) is een teken aan de wand, maar lang niet altijd aanwezig. Zeker bij personen met een blanke huid, frequente of langdurige blootstelling aan zonlicht, onvoldoende bescherming of een familiair voorkomen van huidkanker is huidkankerscreening sterk aan te raden. Bij een preventieve huidcontrole wordt je huid van top tot teen met het blote oog onderzocht. De huidarts bekijkt zorgvuldig of er verschijnselen van huidveroudering, voorstadia van huidkanker, een melanoom of andere vormen van huidkanker aanwezig zijn. Je krijgt direct te horen welke eventuele huidafwijkingen er zijn gevonden.

Huidkanker en oorzaak

Huidkanker is een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is de afgelopen 40 jaar voortdurend gestegen, en op dit moment is huidkanker zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is een overmatige blootstelling aan de ultraviolette straling van de zon of zonnebank, vooral bij mensen met een blanke huid en onvoldoende bescherming. Met 37.000 nieuwe gevallen per jaar is het basaalcelcarcinoom de meest voorkomende, maar gelukkig ook de meest goedaardige variant. Plaveiselcelcarcinomen (11.000 nieuwe gevallen per jaar), maar vooral de melanomen (6.000 nieuwe gevallen per jaar) hebben een minder gunstig beloop.

 
Klachten en verdachte plekken
De volgende klachten kunnen een indicatie zijn voor een huidonderzoek.
  • Een niet cirkelvormige vlek met twee ongelijke helften
  • Een vlek die groter wordt dan circa 6 mm doorsnee
  • Een vlek die bestaat uit meerdere kleuren (zwart, bruin, blauw, wit of rood)
  • Een slecht afgebakende gekartelde rand, met soms een verhoging of inkeping van pigment op de huid rond de vlek
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenbuik

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de organen buik: lever, alvleesklier, milt, nieren, galblaas (indien leeg, niet altijd goed te boordelen), bijnieren en vergrote lymfeklieren. Ook kan een buikwandbreuk (grof) of verwijding van de aorta (aneurysma) worden gezien.

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30