Home Veelgestelde vragen Longen

Longen

Onze longen zorgen ervoor dat we adem kunnen halen. Dat onze longen goed werken is daarom van levensbelang. Wist je dat ons lichaam elke vier seconden zuurstof krijgt?

Wanneer je longklachten ervaart heeft dit invloed op je ademhaling, je merkt bijvoorbeeld dat je dan benauwd of kortademig wordt. Veel mensen ervaren longklachten als ze ouder worden. Soms kan dit horen bij een hogere leeftijd, maar dat is zeker niet altijd het geval. Er is vaak een oorzaak die behandeld kan worden of waarbij verergering van de klachten kan worden voorkomen.

Longaandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen die de oorzaak van je klachten kunnen zijn. Bijvoorbeeld astma, COPD en longkanker. Een veelvoorkomende oorzaak bij ouderen is COPD. Bij COPD zijn je luchtwegen vernauwd. Daardoor kun je klachten krijgen als hoesten, benauwdheid, slijm opgeven en snel moe of kortademig zijn. COPD wordt bijna altijd veroorzaakt door roken. Deze longschade is onomkeerbaar.

Een veelvoorkomende oorzaak bij jongere patiënten is astma. Astma komt in aanvallen. Tijdens een aanval zijn de luchtwegen vernauwd. Daardoor kun je last hebben van benauwdheid, een piepende ademhaling of lang hoesten. Zo’n aanval kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld: stuifmeel, huisdieren, huisstofmijt, rook, inspanning of stress. De behandeling bestaat uit het wegnemen van deze uitlokkende factoren, zoals leefstijlveranderingen en eventueel medicijnen.

Een minder vaak voorkomende oorzaak van longklachten is longkanker. Bij longkanker komen de klachten vaak pas als de tumor vrij groot is of al is uitgezaaid. Vaak is de eerste klacht bij longkanker veel hoesten. Andere klachten die je kan hebben zijn: bloed ophoesten, moeheid, weinig eetlust hebben of afvallen. Longkanker komt vaak (85%) door roken, maar ook niet-rokers kunnen longkanker krijgen.

Longklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Kortademigheid
  • Piepende ademhaling
  • Bloed of slijm ophoesten
  • Zeurende pijn op de borst
  • Heesheid (zonder keelpijn)
Toon meer
Meer informatie:
Symptomen longkanker

Bij longkanker groeit er een kwaadaardig gezwel, een tumor, in de long. Naast lokale problemen, zoals een vernauwing van de luchtweg,…

Longklachten

Veel mensen denken dat longklachten en kortademigheid nu eenmaal horen bij het ouder worden. Dat is niet altijd het geval.

Longkanker verschijnselen

Bij longkanker groeit er een kwaadaardig gezwel, een tumor, in de long.

Longkanker

Bij longkanker groeit er een kwaadaardig gezwel, een tumor, in de long. Naast lokale problemen, zoals een vernauwing van de luchtweg,…

Longemfyseem

Longemfyseem is een ernstige longziekte. Longemfyseem is een aandoening van de luchtwegen.

In 5 stappen volledig inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Meest gekozen onderzoeken
Total Body Scan
Basis

MRI-scans van je belangrijkste organen en bloedvaten.

Total Body Scan
Plus

MRI-scans van je belangrijkste organen en bloedvaten, een uitgebreid hartonderzoek en een laboratoriumonderzoek.

Total Body Scan
Premium

MRI-scans van je belangrijkste organen en bloedvaten, een uitgebreid hartonderzoek, een laboratoriumonderzoek, en een inwendig maag- en darmonderzoek.

Wij helpen je graag verder.