arrow_left_altNaar overzicht

Alles wat je moet weten over de longen

De longen zijn een belangrijk onderdeel van ons ademhalingssysteem. Ze zorgen ervoor dat we zuurstof uit de lucht kunnen opnemen en koolstofdioxide uit ons lichaam kunnen verwijderen. Klachten aan de longen kunnen erg vervelend en belemmerend zijn. Lees hier meer over de longen, mogelijke klachten, symptomen en voorkoming van longklachten.

Anatomie van de longen

De longen bevinden zich in de borstkas en zijn beschermd door de ribbenkast. Ze bestaan uit twee sponsachtige organen die met elkaar verbonden zijn door de luchtpijp (trachea). De trachea splitst zich op in twee bronchiën, één voor elke long. De bronchiën vertakken zich verder in steeds kleinere luchtwegen die uiteindelijk leiden tot de longblaasjes (alveoli). In de alveoli vindt de gasuitwisseling plaats: zuurstof wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven.

Longen anatomie

De belangrijkste functie van de longen

De longen hebben een hele belangrijke rol in ons lichaam. Ze zorgen namelijk voor de toevoer van zuurstof, die nodig is voor de energieproductie in onze cellen. Daarnaast helpen ze bij het verwijderen van koolstofdioxide. Wanneer je longen niet goed functioneren kan dit ervoor zorgen dat andere organen en spieren ook niet goed werken. 

Ademhaling longen

Symptomen en klachten van longproblemen

Wanneer je klachten hebt aan de longen kan dit voor een grote belemmering in je dagelijkse leven zorgen. De aandoeningen die deze klachten kunnen veroorzaken kunnen wisselen van een milde infectie tot een chronische longaandoening. Veelvoorkomende aandoeningen aan de longen zijn:

  • Astma: Een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen die ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt.
  • COPD (Chronische Obstructieve Longziekte): Een verzamelnaam voor chronische longziekten zoals chronische bronchitis en emfyseem.
  • Longontsteking: Een infectie van de longen die kan leiden tot koorts, hoesten en ademhalingsproblemen.
  • Longkanker: Een ernstige aandoening waarbij kwaadaardige cellen in de longen groeien.
  • Tuberculose (TB): Een infectieziekte die de longen aantast en kan leiden tot een langdurige hoest, koorts en gewichtsverlies.

De klachten die hierbij kunnen ontstaan kunnen variëren van kortademigheid, langdurig of veel hoesten, pijn op de borst of zelfs een piepende ademhaling.

Hoesten

Tips voor gezondere longen

Je kunt op verschillende manieren zorgen dat je longen gezond blijven. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunnen helpen om longklachten en ziekten te voorkomen. Denk hierbij aan:

  • het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.
  • het vermijden van een omgeving waar gerookt wordt.
  • stoppen met roken.
  • Goede ventilatie.

Ook kan een gezond dieet, dat rijk is aan fruit en groenten, ervoor zorgen dat je longen gezond blijven. Ook kan lichaamsbeweging de longen versterken. Neem ook genoeg water om de luchtwegen vochtig te houden.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.