Home Kennisbank MRI-scan MRI-scan heup

MRI-scan heup

Een MRI-scan brengt de heup laag voor laag in beeld. Daardoor kan elk plekje, hoe klein dan ook, worden geanalyseerd op eventuele afwijkingen.

MRI-scan

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om tot in detail de meest vitale organen en bloedvaten te controleren. De MRI-scanner maakt bij het onderzoek een groot aantal beelden van je knie door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen, presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen de beelden onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.

Tijdens het onderzoek

Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI-scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.

Klachten en oorzaak

Aanhoudende heupklachten zijn heel pijnlijk en vervelend. Ze kunnen je behoorlijk beperken in de dagelijkse bewegingen. Door de pijn in je heup ga je (vaak onbewust) een ander looppatroon aannemen, waardoor er nóg meer klachten kunnen ontstaan. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen wat er aan de hand is. Een MRI-scan van de heup kan meteen duidelijkheid geven over de oorzaak van klachten als slijmbeursontsteking, overbelasting van de heupspieren, gewrichtspijn, slijtage aan het heupgewricht (kop) en andere bewegingsbeperkingen. Op de beelden kan een arts het heupgewricht, slijtage (artrose) en overige botafwijkingen goed zien.

Kenmerken MRI-scan heup
  • 30 minuten
  • Direct de uitslag
  • Scan op basis van magnetische velden en radiogolven
  • Gedetailleerder dan een röntgenfoto
  • Brengt de heup laag voor laag in beeld
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenbuik

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de organen buik: lever, alvleesklier, milt, nieren, galblaas (indien leeg, niet altijd goed te boordelen), bijnieren en vergrote lymfeklieren. Ook kan een buikwandbreuk (grof) of verwijding van de aorta (aneurysma) worden gezien.

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen, standsafwijkingen (scoliose) en myelium (ruggenmerg) afwijkingen.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.