Home Kennisbank Nek (Acute) klachten in de nek

(Acute) klachten in de nek

Bij (acute) nekklachten ervaar je klachten of pijn in de nek. De nekpijn kan uitstralen naar het hoofd, maar ook naar de rug. klachten in de nek kunnen een aanzienlijke impact hebben. Immers, voortdurend zeurende pijn of felle pijnscheuten tasten het plezier in het dagelijks leven behoorlijk aan.

Ontstaan acute nekklachten

(Acute) nekpijn ontstaat vaak door spanning, stijve spieren of een verkeerde houding. Deze klachten verdwijnen vaak weer vanzelf na een aantal dagen.

Nekpijn is een veelvoorkomende klacht omdat we onze nek dagelijks veelvuldig gebruiken. Maar ook door lang in dezelfde houding te zitten kunnen nekklachten ontstaan. Denk aan het lang in een verkeerde houding achter de computer werken.

De oorzaken van klachten in de nek verschillen vaak per persoon. Ook de pijn is bij iedereen verschillend. Iemand die klachten in de nek heeft na een ongeluk of hernia kan aanzienlijk meer pijn hebben dan iemand die door vermoeidheid of een verkeerde houding nekklachten heeft opgelopen.

Hoe lang duurt acute nekpijn?

Klachten in de nek die ontstaan door een onbekende oorzaak duren vaak tussen de vier en zes weken. Mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld een whiplash of een hernia kunnen voor een langere periode klachten ervaren.

Het is belangrijk om contact op te nemen met de huisarts wanneer de klachten langer dan zeven weken aanhouden. Dit is ook aan te raden wanneer er tintelingen of krachtverlies ontstaat in de handen of armen. Deze klachten kunnen leiden tot chronische nekklachten.

Tips om acute nekklachten te voorkomen

Het lijkt misschien tegenstrijdig om te blijven bewegen wanneer je last hebt van nekpijn, maar het tegendeel is waar. Wanneer je op de juiste manier blijft bewegen of zelf sporten, kan dat ervoor zorgen dat je nek sterk blijft of sterker wordt. Dit zorgt ervoor dat er in de toekomst een kleinere kans is op nieuwe klachten

Ook een juiste (werkhouding) is erg belangrijk om klachten in de nek te voorkomen. Zorg voor een goede bureaustoel en let erop dat je niet te lang zit. Ga bijvoorbeeld in de middag even een rondje lopen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet de hele dag in dezelfde positie blijft zitten.

Niet alleen achter het bureau is een goede houding van belang, ook wanneer je in de auto zit moet je hierop letten. Zorg ervoor dat het stuur op een goede hoogte is afgesteld zodat je nekklachten vermijdt tijdens een lange autorit.

De warmte opzoeken is ook een goede manier om nekklachten te voorkomen. Dit kun je doen door naar een warm land op vakantie te gaan, maar een bezoek aan de sauna is misschien iets makkelijker. De warmte van de sauna kan een ontspannende werking geven op de spieren en het zorgt ervoor dat afvalstoffen beter het lichaam kunnen verlaten. Dit kan voor een sneller herstelproces zorgen.

Mocht je vaker last hebben van nekklachten dan kan het ook eens verstandig zijn om dit te laten checken bij een specialist. Dit kun je jaarlijks doen wanneer je bijvoorbeeld een beroep hebt waarbij de klachten snel terug kunnen komen. Wanneer je veel boven je hoofd werkt bijvoorbeeld of wanneer je een zittend beroep hebt.

MRI-scan bij nekklachten

Bij Prescan is het mogelijk om een MRI-scan te laten maken van de nekwervels. Dit kan een goede manier zijn om te onderzoeken of er mogelijke aanwezigheid is van bijvoorbeeld artrose (slijtage), hernia of een botafwijking. Het onderzoek is relevant voor mensen die vaak last hebben van terugkerende nekpijn, maar ook terugkerende hoofdpijn. Een MRI-scan van de nek kan mogelijk inzicht geven in de oorzaak van de terugkerende hoofdpijn of nekpijn.

Tijdens de MRI van de nek is het mogelijk om tijdens de scan naar muziek te luisteren waardoor het onderzoek aangenamer wordt.

Het is belangrijk om te weten dat niet alles kan worden beoordeeld met een MRI-scan. Zo kan er geen uitspraak gedaan worden over de halsvaten en de huid omdat deze minder goed zichtbaar zijn bij dit onderzoek. Ook de weke delen rondom de nekwervels zijn alleen grof te beoordelen waardoor niet alle klachten verklaard kunnen worden.

Nekklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Hoofdpijn
  • Stijve nek
  • Zeurende nekpijn
  • Zeurende pijn van de schouders
  • Uitstralende pijn naar de armen
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
  • Nekwervels
  • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
  • Hernia, slijtage
  • Gevolgen van whiplash, trauma
  • Wervelkanaal-stenose
  • Vergroeiingen, scoliose, fractuur
  • Bekijk meer
  • Schedel en hersenen
  • Hersenbeschadigingen en hersentumoren
  • Herseninfarct
  • Holte ontsteking
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30