arrow_left_altNaar overzicht

Nek

Nekpijn is een veelvoorkomend probleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Of het nu gaat om een stijve nek na een slechte nachtrust of chronische nekpijn door langdurig bureauwerk, de impact op het dagelijks leven kan aanzienlijk zijn. In dit kennisbank artikel bespreken we de anatomie van de nek, de verschillende soorten nekpijn en tips om nekklachten te voorkomen.

Anatomie van de nek

De nek bestaat uit 7 gewrichten, ook wel cervicale wervels genoemd, die zorgen voor de verbinding tussen ons hoofd en de rest van het lichaam. Naast het zorgen voor de verbinding tussen schedel en lichaam, zorgt de nek ook voor het bewaren van het evenwicht van het hoofd. Dit wordt voornamelijk gedaan door de bovenste twee nekwervels. In de bovenste wervels vindt ook vaak de meeste beweging plaats, zoals ja- en nee-knikken.

Nekpijn

De nek is ook een gevoelige plek voor klachten zoals pijn in de nek. De nekpijn die ontstaat in de nek kan afkomstig zijn van de spieren in de nek, maar ook van de botten of de zenuwen. Dor spanning, een verkeerde houding of overbelasting kunnen de nekklachten ontstaan.

Daarnaast kan de pijn ook acuut of chronisch zijn. Een zere nek kan je dagelijkse activiteiten sterk belemmeren. Wanneer je langdurig last hebt van nekklachten is het verstandig om nader onderzoek te laten doen.

Soorten nekpijn

Waar kan nekpijn op duiden? Er zijn verschillende soorten nekklachten. Deze nekklachten zijn het makkelijkst te onderscheiden in veelvoorkomende (acute) nekklachten, chronische nekpijn en pijn in de nek en schouders.

 • (Acute) nekklachten
  (Acute) nekpijn ontstaat vaak door spanning, stijve spieren of een verkeerde houding. Deze klachten verdwijnen vaak weer vanzelf na een aantal dagen. Acute nekpijn kan voor veel ongemakken in het dagelijks leven zorgen en het is daarom belangrijk dat als de pijn, zonder reden, langer dan een week aanhoudt, je contact opneemt met de huisarts. 

  Lees hier meer over (acute) nekklachten.
 • Chronische nekpijn
  Wanneer pijn in de nek of nekklachten langer dan 7 tot 12 weken (3 maanden) aanhouden kunnen we spreken van chronische nekpijn. De klachten blijven vaak onafgebroken aanwezig en het kan regelmatig terugkeren. Vaak zijn dit geen nekklachten die vanzelf genezen en waarbij er mogelijk uitstraling naar de armen, schouder of benen ontstaat. 

  Lees hier meer over chronische nekpijn. 
 • Nek- en schouderklachten
  Omdat een aantal spieren van de schouder naar de nek lopen en van de nek naar de schouder, is het mogelijk dat er in beide gewrichten tegelijk klachten ontstaan. De klachten in de schouder en nek gaan vak vanzelf weer over met voldoende rust en gecontroleerde bewegingen. 

  Lees hier meer over nek- en schouderklachten.

Tips om nekklachten te voorkomen

 • Blijf in beweging om stijfheid te voorkomen.
 • Ontspan om spierspanningen te verminderen.
 • Zorg voor een goede werkomgeving met een ergonomische bureaustoel en -bureau.
 • Verwarm stijve of pijnlijke spieren met een warme douche, infraroodlamp of warmtecrème.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.