Home Kennisbank Nek

Nek

De nek bestaat uit 7 gewrichten, ook wel cervicale wervels genoemd, die zorgen voor de verbinding tussen ons hoofd en de rest van het lichaam. Naast het zorgen voor de verbinding tussen schedel en lichaam, zorgt de nek ook voor het bewaren van het evenwicht van het hoofd. Dit wordt voornamelijk gedaan door de bovenste twee nekwervels. In de bovenste wervels vindt ook vaak de meeste beweging plaats, zoals ja- en nee-knikken.

De nek is ook een gevoelige plek voor klachten zoals pijn in de nek. De nekpijn die ontstaat in de nek kan afkomstig zijn van de spieren in de nek, maar ook van de botten of de zenuwen. Dor spanning, een verkeerde houding of overbelasting kunnen de nekklachten ontstaan.
Daarnaast kan de pijn ook acuut of chronisch zijn. Een zere nek kan je dagelijkse activiteiten sterk belemmeren. Wanneer je langdurig last hebt van nekklachten is het verstandig om nader onderzoek te laten doen.

Wat voor soort nekpijnen zijn er?

Waar kan nekpijn op duiden? Er zijn verschillende soorten nekklachten. Deze nekklachten zijn het makkelijkst te onderscheiden in veelvoorkomende (acute) nekklachten, chronische nekpijn en pijn in de nek en schouders.

(Acute) nekklachten

(Acute) nekpijn ontstaat vaak door spanning, stijve spieren of een verkeerde houding. Deze klachten verdwijnen vaak weer vanzelf na een aantal dagen. Acute nekpijn kan voor veel ongemakken in het dagelijks leven zorgen en het is daarom belangrijk dat als de pijn, zonder reden, langer dan een week aanhoudt, je contact opneemt met de huisarts. Lees hier meer over (acute) nekklachten.

Chronische nekpijn

Wanneer pijn in de nek of nekklachten langer dan 7 tot 12 weken (3 maanden) aanhouden kunnen we spreken van chronische nekpijn. De klachten blijven vaak onafgebroken aanwezig en het kan regelmatig terugkeren. Vaak zijn dit geen nekklachten die vanzelf genezen en waarbij er mogelijk uitstraling naar de armen, schouder of benen ontstaat. Lees hier meer over chronische nekklachten.

Nek- en schouder klachten

Omdat een aantal spieren van de schouder naar de nek lopen en van de nek naar de schouder, is het mogelijk dat er in beide gewrichten tegelijk klachten ontstaan. De klachten in de schouder en nek gaan vak vanzelf weer over met voldoende rust en gecontroleerde bewegingen. Lees hier meer over nek- en schouder klachten.

Tips om nekklachten te voorkomen

Wat moet je doen als je nek pijn doet? Bij nekklachten of nekpijn is het belangrijk om toch in beweging te blijven om stijfheid te voorkomen. Stijve spieren en gewrichten kunnen namelijk ook een zere nek veroorzaken. Wanneer bewegen echt niet gaat is het verstandig om rust te houden en contact op te nemen met de huisarts of een specialist.
Naast bewegen is ontspanning ook belangrijk. Stress kan zorgen voor spierspanningen en die kunnen weer klachten veroorzaken.
Zorg voor een goede werkomgeving waarbij de spanning op de nekspieren wordt beperkt. Denk aan een goede afstelling van het bureau en de bureaustoel.
Soms kan het verwarmen van stijve of pijnlijke spieren ook zorgen voor verlichting van de klachten. Denk dan aan een het nemen van een warme douche of het gebruik maken van een infrarood warmtebron of een warmte crème.

Welke symptomen komen voor bij nekklachten?
Klachten in de nek kunnen soms langere tijd aanhouden en ook terugkomen. Mochten de klachten langer dan een week aanhouden zonder enige reden, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
 • Stijfheid in nek
 • Vermoeidheid
 • Bijkomende hoofdpijn
 • Nekklachten en rugpijn
 • Pijnscheuten
Toon meer
Meer informatie
Pijn in nek en schouder

Bij nek- en schouderklachten ervaar je klachten of pijn in de nek of schouder. Dit kunnen lokale klachten zijn, maar ook uitstralingen.…

(Acute) klachten in de nek

Bij (acute) nekklachten ervaar je klachten of pijn in de nek. De nekpijn kan uitstralen naar het hoofd, maar ook naar de rug. klachten in…

Meest gekozen onderzoeken
 • Nekwervels
 • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
 • Schedel en hersenen
 • Hersenbeschadigingen en hersentumoren
 • Herseninfarct
 • Holte ontsteking
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30