De nek is ook een gevoelige plek voor klachten zoals pijn in de nek. De nekpijn die ontstaat in de nek kan afkomstig zijn van de spieren in de nek, maar ook van de botten of de zenuwen. Dor spanning, een verkeerde houding of overbelasting kunnen de nekklachten ontstaan.
Daarnaast kan de pijn ook acuut of chronisch zijn. Een zere nek kan je dagelijkse activiteiten sterk belemmeren. Wanneer je langdurig last hebt van nekklachten is het verstandig om nader onderzoek te laten doen.
Wat voor soort nekpijnen zijn er?
Waar kan nekpijn op duiden? Er zijn verschillende soorten nekklachten. Deze nekklachten zijn het makkelijkst te onderscheiden in veelvoorkomende (acute) nekklachten, chronische nekpijn en pijn in de nek en schouders.
(Acute) nekklachten
(Acute) nekpijn ontstaat vaak door spanning, stijve spieren of een verkeerde houding. Deze klachten verdwijnen vaak weer vanzelf na een aantal dagen. Acute nekpijn kan voor veel ongemakken in het dagelijks leven zorgen en het is daarom belangrijk dat als de pijn, zonder reden, langer dan een week aanhoudt, je contact opneemt met de huisarts. Lees hier meer over (acute) nekklachten.
Chronische nekpijn
Wanneer pijn in de nek of nekklachten langer dan 7 tot 12 weken (3 maanden) aanhouden kunnen we spreken van chronische nekpijn. De klachten blijven vaak onafgebroken aanwezig en het kan regelmatig terugkeren. Vaak zijn dit geen nekklachten die vanzelf genezen en waarbij er mogelijk uitstraling naar de armen, schouder of benen ontstaat. Lees hier meer over chronische nekklachten.
Nek- en schouder klachten
Omdat een aantal spieren van de schouder naar de nek lopen en van de nek naar de schouder, is het mogelijk dat er in beide gewrichten tegelijk klachten ontstaan. De klachten in de schouder en nek gaan vak vanzelf weer over met voldoende rust en gecontroleerde bewegingen. Lees hier meer over nek- en schouder klachten.
Tips om nekklachten te voorkomen
Wat moet je doen als je nek pijn doet? Bij nekklachten of nekpijn is het belangrijk om toch in beweging te blijven om stijfheid te voorkomen. Stijve spieren en gewrichten kunnen namelijk ook een zere nek veroorzaken. Wanneer bewegen echt niet gaat is het verstandig om rust te houden en contact op te nemen met de huisarts of een specialist.
Naast bewegen is ontspanning ook belangrijk. Stress kan zorgen voor spierspanningen en die kunnen weer klachten veroorzaken.
Zorg voor een goede werkomgeving waarbij de spanning op de nekspieren wordt beperkt. Denk aan een goede afstelling van het bureau en de bureaustoel.
Soms kan het verwarmen van stijve of pijnlijke spieren ook zorgen voor verlichting van de klachten. Denk dan aan een het nemen van een warme douche of het gebruik maken van een infrarood warmtebron of een warmte crème.