arrow_left_altNaar overzicht

Huidonderzoek

We weten allemaal dat het belangrijk is om onze huid gezond te houden. In dit kennisbankartikel lees je alles over veelvoorkomende huidaandoeningen, de invloed van roken en UV-straling op je huid en geven we een aantal praktische tips om je huid zo gezond mogelijk te houden.

Wat is een huidonderzoek?

Bij een huidonderzoek, ook wel dermatologisch onderzoek genoemd, word je huid grondig onderzocht op mogelijke afwijkingen of aandoeningen. Het bestaat vaak uit een grondige kijk op je huid door de dermatoloog door middel van een apparaat dat verdachte plekjes of plekjes die onzichtbaar zijn voor het blote oog kan identificeren. 

Waarom is een huidonderzoek belangrijk?

Het vroeg opsporen van een mogelijke huidaandoening kan in sommige gevallen levensreddend zijn. Vooral bij ernstige aandoeningen zoals huidkanker. Regelmatige huidonderzoeken, vooral wanneer huidkanker in je familie voorkomt of je hebt veel moedervlekken, kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van ernstige problemen. Als het dan nodig is kun je preventief handelen of in een vroeg stadium de huidproblemen aanpakken.

DSC 3821

De 4 meest voorkomende huidaandoeningen

Hieronder lees je een overzicht van de vier meest voorkomende huidaandoeningen waar je zelf wat aan kunt doen.

 1. Acne: Deze huidaandoening zie je veel ontstekingen en puistjes op de huid. Door middel van een goede huidverzorgingsroutine en het gebruik van anti-acne producten kun je de acne verminderen. Raadpleeg altijd een professional voordat je aan de slag gaat met een behandeling.
 2. Eczeem: Bij deze huidaandoening zie je vaak droge, jeukende en ontstoken huidplekken. Kijk samen met een professional wat je eczeem kan veroorzaken zodat je eczeem kunt leren voorkomen. Een hydraterende crème kan de symptomen wat verzachten.
 3. Psoriasis: Dit is een chronische huidaandoening waarbij de huid vaak schilferig en rood wordt. Het is belangrijk om dit te laten behandelen door een professional. Vaak bestaat een behandeling uit medicatie of lichttherapie.
 4. Rosacea: Deze huidaandoening veroorzaak vaak roodheid en zichtbare bloedvaten in het gezicht. Een trigger voor deze huidaandoening kan warmte zijn, maar ook bepaalde voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat je samen met een professional een behandelplan opstelt zodat je snel resultaten ziet.
Huidaandoening

Het effect van roken op je huid

Zoals we allemaal wel weten is roken slecht voor je gezondheid, maar het is ook slecht voor je huid. Roken versnelt het verouderingsproces en zorgt ervoor dat je sneller rimpels krijgt en het verminderd de bloedtoevoer naar de huid. Dit leid vaak tot een 'rokersgezicht'. Daarnaast beschadigen de schadelijke stoffen in sigarettenrook ook de huidcellen en het zorgt voor verminderde elasticiteit.

Lees hier meer over het effect van roken op je huid.

Het effect van UV-straling op je huid

Wanneer je je huid veel en langdurig blootstelt aan UV-straling en je draagt geen bescherming, dan kan dit lijden tot vroegtijdige huidveroudering maar ook een verhoogd risico op huidkanker. UV-stralen beschadigen de huidcellen en kunnen een genetische verandering veroorzaken die mogelijk tot huidkanker leidt. Het is daarom heel erg belangrijk om je huid goed te beschermen door middel van zonnebrand of beschermende kleding.

Lees hier meer over het effect van UV-straling op je huid.

Maatregelen voor een gezonde huid

 • Bescherming tegen de zon: Maak dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF, van minimaal 30. Draag daarnaast beschermende kleding zoals een pet en zoek de schaduw op tijdens de piekuren van de zon.
 • Gezonde voeding: Eet veel voeding die rijk is aan antioxidanten, vitamines en zorg voor voldoende hydratatie. Dit betekent dat je genoeg water mot drinken. Hierdoor wordt je huid van binnenuit gevoed.
 • Stoppen met roken: Wanneer je stopt met roken draagt dit bij aan een gezondere huid en verminder je de kans op vroegtijdige huidveroudering en ernstige huidaandoeningen.
Huidverzorging

Huidonderzoek bij Prescan

Tijdens een huidonderzoek, oftewel dermatologisch onderzoek, bij prescan wordt je huid gecheckt op verdachte plekjes. Hieronder zie je hoe het onderzoek eruit ziet:

 • Anamnese: De dermatoloog start met een gesprek over je voorgeschiedenis en eventuele risicofactoren.
 • Huidanalyse: Een volledige klinische huidanalyse wordt uitgevoerd, waarbij de huid van top tot teen wordt onderzocht.
 • Digitale foto’s: Met een geavanceerde camera voorzien van speciale lenzen (Fotofinder) worden digitale foto's van de huid gemaakt om bepaalde structuren zichtbaar te maken die met het blote oog niet te zien zijn. Deze foto's zijn toegankelijk via jouw persoonlijke portaal.
Bekijk hier het dermatologisch onderzoek

Hoe betrouwbaar is een dermatologisch onderzoek

Een dermatologisch onderzoek biedt een betrouwbare methode om huidveranderingen te detecteren en te beoordelen. Hoewel het een uitgebreid beeld geeft van de conditie van de huid, kunnen sommige aandoeningen verdere evaluatie vereisen.

Dit zien we wel

 • Opvallende of verdachte huidveranderingen
 • Tekenen van huidveroudering
 • (Voorstadia van) huidkanker
 • Moedervlekken

Dit zien we minder goed

 • Zeer subtiele huidveranderingen die mogelijk verdere evaluatie met andere diagnostische methoden vereisen

Dit zien we niet

 • Diepgaande analyse van de onderliggende oorzaken zonder eventuele aanvullende onderzoeken

Gerelateerde onderzoeken

Dermatologisch onderzoek

Huidonderzoek

 • Opvallende/verdachte huidveranderingen
 • Moedervlekken
 • Tekenen van zongerelateerde huidveranderingen
Bodyscan

Excellent

 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
 • Dermatologisch onderzoek (huidonderzoek)

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.