Home Kennisbank Rug Hoge rugpijn

Hoge rugpijn

Bij rugpijn tussen de schouderbladen spreken we van hoge rugpijn. Deze pijn kan ook elders worden gevoeld, bijvoorbeeld in de ribbenkast of vlak onder de nek.

Rugonderzoek

Wanneer je langer dan een week last hebt van hoge rugpijn is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts gaat je in eerste instantie een hoop vragen stellen om de oorzaak van de pijn te vinden en de ernst van de rugpijn te achterhalen. Daarna zal de huisarts een lichamelijk onderzoek bij je doen. Hierbij kan de huisarts aanwijzingen vinden om verder onderzoek te doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto, of een MRI- of CT-scan. Gelukkig gaan de meeste klachten, ook hevige rugklachten, vanzelf weer over. Vaak is de pijn te bestrijden met pijnstillers en spierverslappers. Blijft de rugpijn langer aanhouden dan een paar weken, of is deze vanaf het begin bijna niet te verdragen, dan is er alle reden om specifiek rug onderzoek te laten doen.

Specifiek rugonderzoek

Voor specifiek rug onderzoek word je door de huisarts doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Hier zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor je een tijd zal moeten wachten voor je terecht kunt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat jouw rugpijn je kan belemmeren in het dagelijks leven. Onderzoek van de rug kan het beste zo snel mogelijk worden gedaan om snel een oorzaak van de pijn te vinden.

Oorzaak hoge rugpijn

De aanwezigheid van hoge rugpijn verschilt erg per persoon: de één voelt de pijn op een specifieke plek, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug. De pijn kan constant aanwezig zijn, maar ook alleen worden gevoeld bij een bepaalde beweging. Meestal ontstaat hoge rugpijn geleidelijk. Vaak is de oorzaak een verkeerde (werk)houding of werken boven het hoofd. Door langdurige overbelasting ontstaat er pijn in de spieren en gewrichten. Soms ontstaat hoge rugpijn door vertillen, een ongeluk of een verkeerde beweging. In zeldzame gevallen wordt hoge rugpijn veroorzaakt door verkoudheid met hevig hoesten, een tumor, zuurbranden door maagproblemen of hartproblemen. Hoge rugpijn komt minder vaak voor dan lage rugpijn en nekpijn. Dit komt omdat de bovenrug minder belast wordt en de wervelkolom in de bovenrug minder in beweging is dan de onderrug en nek.

Rugklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Pijn in de ribbenkast
  • Pijn vlak onder de nek
  • Pijn in de gehele bovenrug
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.

Onderzoek bloedarmoede
Standaard + aanvullend laboratoriumonderzoek
Bloedonderzoek: reumatologie

Bij dit bloedonderzoek naar reumatologie wordt gekeken naar antistoffen, ontstekingsfactoren, en de aanwezigheid van reumafactoren. De aan- en afwezigheid van bepaalde van deze stoffen kan bijdragen aan het vinden van een bepaalde type reuma.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30