arrow_left_altNaar overzicht

Hoge rugpijn

Bij hoge rugpijn ervaar je klachten of pijn bovenin de rug. De pijn of klachten zitten vaak tussen de schouderbladen of ter hoogte van de ribbenkast of vlak onder de nek. De pijn kan uitstralen richting armen, nek of borst.

Oorzaken hoge rugpijn

Hoge rugpijn is een rugpijn die minder vaak voorkomt, waardoor het ook per persoon kan verschillen wat de oorzaak kan zijn van de klachten of pijn. Het bovenste deel van de rug is minder bewegelijk dan bijvoorbeeld de nek of de onderrug. waardoor het minder vatbaar is voor slijtagegerelateerde problemen. Desondanks kunnen er verschillende oorzaken zijn voor pijn in dit gebied:

 • Spierspanning of overbelasting: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van hoge rugpijn. Langdurig zitten, vooral met een slechte houding, of plotselinge bewegingen kunnen leiden tot spanning of overbelasting van de spieren en ligamenten in de bovenrug.
 • Osteoartritis: Slijtage van de gewrichten tussen de wervels kan leiden tot osteoartritis, wat pijn en stijfheid kan veroorzaken.
 • Wervelfracturen: Een val of botsing kan wervelfracturen veroorzaken, wat ernstige pijn kan veroorzaken. Bij ouderen kan osteoporose (botverlies) het risico op fracturen verhogen, zelfs met minimale inspanning.
 • Scoliose: Een abnormale kromming van de wervelkolom naar de zijkant kan druk uitoefenen op de wervels en spieren, wat leidt tot pijn.
 • Ziekten: Bepaalde ziekten zoals kyfose (een overdreven naar voren gebogen houding) of ziekten die de wervelkolom beïnvloeden, zoals spondylitis ankylopoetica (een vorm van artritis die vooral de wervelkolom treft), kunnen pijn in de bovenrug veroorzaken.
 • Costovertebrale aandoeningen: Problemen met de ribben, zoals kostochondritis (ontsteking van het kraakbeen dat de ribben verbindt met het borstbeen) of ribfracturen, kunnen ook pijn veroorzaken die voelbaar is in de hoge rug.
 • Psychologische stress: Stress kan leiden tot spierspanning, wat kan bijdragen aan rugpijn of het verergeren.
 • Sedentaire levensstijl: Gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot zwakke rugspieren, wat de kans op pijn vergroot.

Symptomen hoge rugpijn

Belangrijke en veelvoorkomende symptomen die kunnen voorkomen bij hoge rugpijn zijn onder meer:

 • Aanhoudende pijn: Dit is het meest voorkomende symptoom, waarbij de pijn gelokaliseerd is in het bovenste deel van de rug. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan constant aanwezig zijn of komen en gaan.
 • Stijfheid en verminderde flexibiliteit: Mensen met hoge rugpijn kunnen merken dat hun bewegingsbereik beperkt is, vooral bij het buigen of draaien van de bovenrug.
 • Spierkrampen of -spanning: Overbelasting of langdurige slechte houding kan leiden tot spierspanningen en krampen in de bovenrug.
 • Uitstralende pijn: De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de armen, borst of buik, afhankelijk van de oorzaak van de rugpijn.
 • Tintelingen of gevoelloosheid: Als de oorzaak van de hoge rugpijn gerelateerd is aan problemen met de zenuwen, zoals bij een hernia, kunnen tintelingen of gevoelloosheid in de armen, benen of rond de borst optreden.
 • Pijn bij diepe ademhalingen, hoesten of niezen: Dit kan wijzen op betrokkenheid van de ribben of spieren rond de thoracale wervelkolom.
 • Vermoeidheid: Langdurige pijn en ongemak kunnen leiden tot vermoeidheid, omdat het lichaam constant probeert om met de pijn om te gaan.
 • Hoofdpijn: Spanning en pijn in de bovenrug kunnen soms ook leiden tot spanningshoofdpijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen kunnen variëren afhankelijk van de individuele situatie en de onderliggende oorzaak van de pijn. Als je last hebt van aanhoudende hoge rugpijn of als de symptomen je dagelijkse activiteiten beïnvloeden, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

Neem de regie over je rugklachten

Bij Prescan kun je snel terecht voor een rugonderzoek, zonder wachttijden. Dit kan zonder doorverwijzing van de huisarts. Het rugonderzoek bij Prescan bestaat uit een MRI-scan. Een eventuele hernia of tumor zijn op deze manier duidelijk in beeld te brengen. Onze gespecialiseerde artsen nemen de tijd voor je en je krijgt de uitslag direct na het onderzoek. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Bekijk MRI-scan bovenrug

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.