arrow_left_altNaar overzicht

Hoge rugpijn

Bij hoge rugpijn ervaar je klachten of pijn bovenin de rug. De pijn of klachten zitten vaak tussen de schouderbladen of ter hoogte van de ribbenkast of vlak onder de nek. De pijn kan uitstralen richting armen, nek of borst. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan betrekking hebben op verschillende oorzaken zoals spanning in de spieren, problemen met de wervels, of zelfs complicaties gerelateerd aan organen zoals de longen.

Oorzaken hoge rugpijn

Hoge rugpijn is een rugpijn die minder vaak voorkomt, waardoor het ook per persoon kan verschillen wat de oorzaak kan zijn van de klachten of pijn. Het bovenste deel van de rug is minder bewegelijk dan bijvoorbeeld de nek of de onderrug. waardoor het minder vatbaar is voor slijtagegerelateerde problemen. Desondanks kunnen er verschillende oorzaken zijn voor pijn in dit gebied:

 • Spierspanning of overbelasting: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van hoge rugpijn. Langdurig zitten, vooral met een slechte houding, of plotselinge bewegingen kunnen leiden tot spanning of overbelasting van de spieren en ligamenten in de bovenrug.
 • Osteoartritis: Slijtage van de gewrichten tussen de wervels kan leiden tot osteoartritis, wat pijn en stijfheid kan veroorzaken.
 • Wervelfracturen: Een val of botsing kan wervelfracturen veroorzaken, wat ernstige pijn kan veroorzaken. Bij ouderen kan osteoporose (botverlies) het risico op fracturen verhogen, zelfs met minimale inspanning.
 • Scoliose: Een abnormale kromming van de wervelkolom naar de zijkant kan druk uitoefenen op de wervels en spieren, wat leidt tot pijn.
 • Ziekten: Bepaalde ziekten zoals kyfose (een overdreven naar voren gebogen houding) of ziekten die de wervelkolom beïnvloeden, zoals spondylitis ankylopoetica (een vorm van artritis die vooral de wervelkolom treft), kunnen pijn in de bovenrug veroorzaken.
 • Costovertebrale aandoeningen: Problemen met de ribben, zoals kostochondritis (ontsteking van het kraakbeen dat de ribben verbindt met het borstbeen) of ribfracturen, kunnen ook pijn veroorzaken die voelbaar is in de hoge rug.
 • Psychologische stress: Stress kan leiden tot spierspanning, wat kan bijdragen aan rugpijn of het verergeren.
 • Sedentaire levensstijl: Gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot zwakke rugspieren, wat de kans op pijn vergroot.
Rugklachten

Symptomen hoge rugpijn

Belangrijke en veelvoorkomende symptomen die kunnen voorkomen bij hoge rugpijn zijn onder meer:

 • Aanhoudende pijn: Dit is het meest voorkomende symptoom, waarbij de pijn gelokaliseerd is in het bovenste deel van de rug. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan constant aanwezig zijn of komen en gaan.
 • Stijfheid en verminderde flexibiliteit: Mensen met hoge rugpijn kunnen merken dat hun bewegingsbereik beperkt is, vooral bij het buigen of draaien van de bovenrug.
 • Spierkrampen of -spanning: Overbelasting of langdurige slechte houding kan leiden tot spierspanningen en krampen in de bovenrug.
 • Uitstralende pijn: De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de armen, borst of buik, afhankelijk van de oorzaak van de rugpijn.
 • Tintelingen of gevoelloosheid: Als de oorzaak van de hoge rugpijn gerelateerd is aan problemen met de zenuwen, zoals bij een hernia, kunnen tintelingen of gevoelloosheid in de armen, benen of rond de borst optreden.
 • Pijn bij diepe ademhalingen, hoesten of niezen: Dit kan wijzen op betrokkenheid van de ribben of spieren rond de thoracale wervelkolom.
 • Vermoeidheid: Langdurige pijn en ongemak kunnen leiden tot vermoeidheid, omdat het lichaam constant probeert om met de pijn om te gaan.
 • Hoofdpijn: Spanning en pijn in de bovenrug kunnen soms ook leiden tot spanningshoofdpijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen kunnen variëren afhankelijk van de individuele situatie en de onderliggende oorzaak van de pijn. Als je last hebt van aanhoudende hoge rugpijn of als de symptomen je dagelijkse activiteiten beïnvloeden, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoge rugpijn uitstraling

Uitstralende rugpijn

Wanneer je last hebt van rugpijn kan deze pijn zich ook uitstralen naar andere plekken. Denk hierbij aan plekken zoals de schouderbladen, de nek maar mogelijk ook de longen of een hele specifieke plek op de bovenrug zoals rechts of links.

Pijn in schouderblad en rug

Veel mensen kunnen pijn ervaren in het gebied van de schouderbladen. Dit kan zich bevinden in de regio van het linker schouderblad, maar ook het rechter schouderblad. Deze pijn straat vaak verder door in de rug. het kan veroorzaak worden door een slechte houding, overbelasting maar ook door langduig zitten.

Pijn in longen en rug

Wanneer de pijn vanuit je rug uitstraalt naar je longen, kan dit verontrustend zijn. Deze pijn kan een indicatie zijn van andere onderliggende gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld een longontsteking of andere luchtwegaandoeningen. Wanneer de pijn langere tijd blijft aanhouden of zelfs je dagelijkse bezigheden beperkt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts voor medisch advies. 

Pijn in nek en rug

Pijnklachten in de rug en in de nek is een combinatie die vaak voorkomt. Je kunt een zeurende pijn ervaren die ervoor zorgt dat je vermoeid voelt en je niet goed kunt concentreren. Vaak is een goede houding belangrijk bij dit soort pijnklachten. Vooral als je veel zit, bijvoorbeeld achter een bureau, is een goede houding van groot belang. Een slechte houding kan uiteindelijk ook leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn. Dit komt door te veel spanning op de spieren in de rug en de nek.

Nekpijn

Pijn in bovenrug links of rechts

Het kan ook voorkomen dat je meer rugpijn ervaart aan een specifieke zijde van je rug. Bijvoorbeeld aan de linkerkant of aan de rechterkant. Dit kan ermee te maken hebben dat je één kan van je rug wat meer belast dan de andere kant. Bijvoorbeeld wanneer je rechtshandig bent en veel moet schrijven of boven je hoofd moet werken.

Wanneer je linkshandig bent is het dus logisch dat je links meer rugklachten kunt ervaren. Wel is het van belang om de pijn aan de linkerkant in de gaten te houden. Dit is namelijk ook de plek waar het hart en de longen zich begeven. Bij aanhoudende pijn aan de linkerkant is het dus van belang om contact op te nemen met je huisarts voor medisch advies.

Preventie en zelfzorg voor hoge rugpijn

 • Houdingscorrectie: Het verbeteren van uw houding kan aanzienlijke verlichting bieden en verdere problemen voorkomen.
 • Regelmatige beweging: Blijf actief met lichte oefeningen zoals wandelen of zwemmen om de spieren sterk en soepel te houden.
 • Stressmanagement: Stress kan leiden tot spierspanningen in de bovenrug. Technieken zoals mindfulness en yoga kunnen helpen bij het beheren van stress.

Goede nachtrust en houding

Een groot deel van onze dag liggen we in bed. Aangeraden wordt om minimaal 8 uur slaap per nacht te krijgen. Niets is vervelender dan daarna opstaan met pijn in je rug. Je lighouding kan hieraan bijdragen. Wanneer je een slecht matras of kussen hebt, kan dit je lighouding beïnvloeden. Misschien is het tijd om je kussen of matras eens te vervangen. In een beddenwinkel kunnen ze je goed adviseren over een geschikt matras.

Gerichte MRI-scan van je rug

Bij Prescan kun je snel terecht voor een rugonderzoek, zonder wachttijden. Dit kan zonder doorverwijzing van de huisarts. Het rugonderzoek bij Prescan bestaat uit een MRI-scan. Een eventuele hernia of tumor zijn op deze manier duidelijk in beeld te brengen. Onze gespecialiseerde artsen nemen de tijd voor je en je krijgt de uitslag direct na het onderzoek. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

MRI-scan bovenrug

Gerelateerde onderzoeken

MRI-scan

Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

 • Nekwervels
 • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
MRI-scan

Rug (gehele wervelkolom)

 • Hernia, slijtage
 • Gevolgen van whiplash of trauma
 • Wervelkanaalvernauwing
 • Vergroeiingen, scoliose, botbreuken
 • Lees meer expand_more
MRI-scan

MRI-scan Middenrug

 • Hernia
 • Botafwijkingen
 • Slijtage (artrose)
 • Wervelkanaalvernauwing
 • Lees meer expand_more

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.