Home Kennisbank Rug Rugpijn symptomen

Rugpijn symptomen

Meestal is rugpijn het gevolg van verkeerd tillen, een slechte houding of herhaalde bewegingen. De rugpijn symptomen blijven daarbij vaak beperkt tot de onderrug, met een eventuele uitstraling naar het been. De pijn kan heel hevig zijn en erger worden als je hoest, je inspant of de onderkant van de wervelkolom beweegt.

Oorzaak rugpijn

Gelukkig gaan rugpijn symptomen over het algemeen vanzelf over, binnen een paar weken. Rugpijn kan echter ook het symptoom zijn van een ernstige aandoening. Lage rugpijn gecombineerd met gevoelloosheid of tintelingen in het been kan het symptoom zijn van een hernia. Rugpijn gecombineerd met koorts of gewichtsafname kan het symptoom zijn van een infectie of een tumor (in bijvoorbeeld de prostaat). Bij deze rugpijn symptomen is het belangrijk direct actie te ondernemen. Dat geldt ook wanneer je naast rugpijn symptomen hebt als gevoelloosheid in de liesstreek of bij de anus, braken of als je problemen hebt met het ophouden van je plas of ontlasting.

Rugklachten belemmeren het dagelijks leven behoorlijk. Het liefst wil je er zo spoedig mogelijk van af. Meestal gaat dat bijna vanzelf, maar soms verdwijnen de klachten ook na een paar weken niet. Een MRI-scan, gecombineerd met bloedonderzoek kan dan een uitstekende basis vormen voor een zorgvuldig vastgesteld persoonlijk behandelplan. Als de rugpijn een symptoom is van een hernia of een tumor, is dat vaak goed te zien.

Symptomen
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Pijn in de onderrug
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen en/of benen
  • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
  • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Nekwervels

Een MRI-scan van je nekwervels kan duidelijkheid geven over de oorzaak van nek gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten..

MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.