Home Kennisbank Rugpijn of rugklachten: een overzicht Rugpijn symptomen

Rugpijn symptomen

Meestal is rugpijn het gevolg van verkeerd tillen, een slechte houding of herhaalde bewegingen. De rugpijn symptomen blijven daarbij vaak beperkt tot de onderrug. Dit is ook de regio waar de meeste mensen rugklachten of pijn ervaren. Soms kan deze pijn uitstralen naar het been. Rugpijn of rugklachten die minder vaak voorkomen zijn rugklachten in de bovenrug en middenrug. Deze klachten zijn zeker niet minder vervelend en moeten, net als lage rugpijn, gecheckt worden wanneer je er langer dan een week last van hebt. Het is dan verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan dan inschatten of het nodig is om verder onderzoek uit te voeren en kan een verwijzing schrijven naar een specialist.

Oorzaak rugpijn

Omdat rugpijn op verschillende plekken in de rug kan voorkomen, kunnen ook de oorzaken verschillend zijn. Hieronder zijn de belangrijkste mogelijke oorzaken per gebied uitgelicht.

Oorzaak hoge rugpijn

De klachten bij hoge rugpijn ontstaan het vaakst door een verkeerde (werkhouding). Een bureaustoel die te laag is of een bureau dat te hoog is. Maar ook mensen die veel boven hun hoofd moeten werken, zoals schilders, kunnen vaak klachten krijgen in de bovenrug. Daarnaast is het ook mogelijk om klachten in de bovenrug te ontwikkelen wanneer je veel gebruikt maakt van dezelfde arm. Denk bijvoorbeeld aan tennissen, maar ook aan stofzuigen of strijken.
Als laatste mogelijk oorzaak kijken we naar spanning of stress. Je kunt hierdoor een verkrampte houding ontwikkelen waardoor klachten ontstaan.
Bij grote uitzondering kan de hoge rugpijn een indicator zijn van een mogelijke andere aandoening zoals een breuk of kneuzing in de ribben, maagproblemen, een tumor of zelfs hartproblemen.

Oorzaak midden rugpijn

De klachten bij midden rugpijn kunnen ontstaan door een verkeerde (werk)houding, zwakkere spieren door weinig beweging, maar ook door overbelasting, stress of spanning. Net als bij hoge rugpijn verkrampen de spieren tijdens stress of spanning waardoor er klachten kunnen ontstaan. Een minder voorkomende, maar absoluut niet minder vervelende mogelijke oorzaak van midden rugpijn is een hernia of botbreuk.
Als we kijken naar de wat oudere mensen onder ons, dan kunnen de rugklachten ook ontstaan door slijtage van de rug (artrose) of door wervelverzakking (osteoperose).
De laatste mogelijke oorzaak van rugklachten kunnen ook komen vanuit de longen. Tijdens periodes waarin we vaak verkouden of grieperig zijn en veel moeten hoesten, kunnen we hevige rugpijn ervaren in de middenrug.

Oorzaak lage rugpijn

De klachten bij lage rugpijn kunnen onder andere ontstaan door overbelasting, een verkeerde beweging, overgewicht of een hernia. Bij een vrouw kan lage rugpijn ook ontstaan door klachten vanuit de buik. Denk aan klachten vanuit de baarmoeder tijdens de menstruatie.
Bij een heel klein percentage kunnen klachten in de onderrug ontstaan door een mogelijke botbreuk of door een tumor.

Symptomen
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Pijn in de onderrug
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen en/of benen
  • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
  • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
  • Hernia, slijtage
  • Gevolgen van whiplash, trauma
  • Wervelkanaal-stenose
  • Vergroeiingen, scoliose, fractuur
  • Bekijk meer
  • Nekwervels
  • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
  • Schedel en hersenen
  • Hersenbeschadigingen en hersentumoren
  • Herseninfarct
  • Holte ontsteking
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30