Home Kennisbank Rug Rugpijn symptomen

Rugpijn symptomen

Meestal is rugpijn het gevolg van verkeerd tillen, een slechte houding of herhaalde bewegingen. De rugpijn symptomen blijven daarbij vaak beperkt tot de onderrug, met een eventuele uitstraling naar het been. De pijn kan heel hevig zijn en erger worden als je hoest, je inspant of de onderkant van de wervelkolom beweegt.

Oorzaak rugpijn

Gelukkig gaan rugpijn symptomen over het algemeen vanzelf over, binnen een paar weken. Rugpijn kan echter ook het symptoom zijn van een ernstige aandoening. Lage rugpijn gecombineerd met gevoelloosheid of tintelingen in het been kan het symptoom zijn van een hernia. Rugpijn gecombineerd met koorts of gewichtsafname kan het symptoom zijn van een infectie of een tumor (in bijvoorbeeld de prostaat). Bij deze rugpijn symptomen is het belangrijk direct actie te ondernemen. Dat geldt ook wanneer je naast rugpijn symptomen hebt als gevoelloosheid in de liesstreek of bij de anus, braken of als je problemen hebt met het ophouden van je plas of ontlasting.

Rugklachten belemmeren het dagelijks leven behoorlijk. Het liefst wil je er zo spoedig mogelijk van af. Meestal gaat dat bijna vanzelf, maar soms verdwijnen de klachten ook na een paar weken niet. Een MRI-scan, gecombineerd met bloedonderzoek kan dan een uitstekende basis vormen voor een zorgvuldig vastgesteld persoonlijk behandelplan. Als de rugpijn een symptoom is van een hernia of een tumor, is dat vaak goed te zien.

Symptomen
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Pijn in de onderrug
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen en/of benen
  • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug
  • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.

MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30