Home Nieuws 4 tips om meer te bewegen tijdens werktijd.
4 tips om meer te bewegen tijdens werktijd.

4 tips om meer te bewegen tijdens werktijd.

1 januari 2023  •  leestijd 3 minuten

Zitten is het nieuwe roken, hoor je wel eens. Dat is nogal wat. Zeker als je bedenkt dat we in Nederland goed zijn in zitten; achter ons bureau, in de auto of voor de TV. Maar hoe doorbreek je dat?

Stel, je sport 2x per week 1,5 uur en je fietst iedere werkdag 20 minuten heen en weer naar jouw werk. Dan ben je 380 minuten lichamelijk actief, maar dat laat nog 6.340 minuten over waarin je niet lichamelijk actief bent, wanneer we uitgaan van 8 uur slaap per dag. Anders gezegd; je bent ‘slechts’ 5% van je wakkere tijd lichamelijk actief. Best schrikken he? Zeker wanneer je een zittend beroep hebt, kan voldoende bewegen een flinke uitdaging zijn. Met deze vier tips gaat het je vast lukken!

Staand en wandelend vergaderen

Een bureau waaraan je staand kunt werken zorgt al voor gedragsverandering. Afwisselen tussen staand en zitten werken zorgt voor een betere doorbloeding van je lichaam. Als er bij jou op kantoor alleen zitbureaus staan, is een zitbal ook een idee. Hiermee span je je lichaam in, terwijl je zit. Wissel dan wel af met en goede bureaustoel. Word jij niet blij van ellenlange vergaderingen? Goed nieuws! Staand vergaderen zorgt voor kortere en constructieve meetings. En heb je al eens een wandel-vergadering geprobeerd? Je wordt er scherp, alert, creatief en oplossingsgericht van. Dus zeker het proberen waard.

Lopen

We zijn er zo aan gewend: even de telefoon pakken of een mailtje of appje sturen naar een collega op een andere afdeling. Maar waarom zou je er niet naar toe lopen? Je strekt je benen, wandelt een stukje en je hebt een sociaal contactmoment. Qua communicatie is dat vaak ook een stuk effectiever dan de digitale manier.

Een quick win is natuurlijk het negeren van de lift. Wen je aan om de trap te nemen. Misschien even wennen, maar het wordt binnen no time onderdeel van je dagelijkse routine. Heb je de smaak te pakken? Gebruik dan steevast het toilet op een andere etage. Zo heb je bij elk toiletbezoek extra beweging.

Parkeren

Stap jij elke ochtend in de auto voor een ritje naar kantoor? Dan parkeer je eenmaal aangekomen natuurlijk zo ver mogelijk van de ingang af. Ja, je leest het goed! Weer een korte wandeling in de pocket, terwijl je werkdag nog moet beginnen. Dit trucje werk ook als je na werktijd doorrijdt voor een dagelijkse boodschap bij de lokale super. Net wat verder weg parkeren en natuurlijk alles dragen in een mandje en de winkelwagens links laten liggen. Wellicht ten overvloede, maar werk jij op fietsafstand van huis? Laat de auto dan eens staan. Begin rustig met 1 dag per week en wie weet krijg je de smaak wel te pakken.

Drinken halen

Heb jij van die sociale collega’s die een rondje koffie of thee voor het hele team halen? Heel attent, maar als je dat afzonderlijk van elkaar doet, komt iedereen meer in beweging. Bespreek het met elkaar en misschien inspireer je wel collega’s om samen meer te bewegen. Een korte lunchwandeling met elkaar zorgt voor een sociaal moment samen. Ook ben je na een gezonde dosis frisse lucht weer helder van geest en ga je daarna weer monter aan het werk.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
52 minuten geleden

We weten allemaal dat stoppen met roken goed voor je is. Roken zorgt er onder andere voor dat je collageen en…

Lees meer
Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid
Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid
22 september 2023

Veel mensen geloven dat nicotine stress en angst vermindert, maar onderzoek wijst uit dat dit juist andersom…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30