Home Nieuws 4 tips om tijdens het (thuis)werken voldoende beweging te krijgen.
4 tips om tijdens het (thuis)werken voldoende beweging te krijgen.

4 tips om tijdens het (thuis)werken voldoende beweging te krijgen.

24 augustus 2020  •  leestijd 4 minuten

Thuiswerken is in de huidige situatie eerder regel dan uitzondering. Je hebt een slaapkamer omgetoverd tot kantoor of hebt je eigen werkplek aan de keukentafel gecreëerd. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens het thuiswerken voldoende beweging krijgt? Je fietst immers niet meer naar het werk en koffie halen voor collega's is er ook niet meer bij. Wij geven je een aantal tips voor een actieve thuiswerkdag!

Waarom je lichaam voldoende beweging nodig heeft

Zitten is het nieuwe roken, hoor je wel eens. Dat is nogal wat. Zeker als je bedenkt dat we in Nederland goed zijn in zitten; achter ons bureau, in de auto of voor de TV. Maar hoe doorbreek je dat? De Hartstichting raadt volwassenen aan om minstens 2,5 uur per week verspreid over meerdere dagen intensief te bewegen. Naast dat je je hierdoor fitter voelt en minder stress ervaart, heeft het ook een positief effect op je bloeddruk en cholesterol. Hierdoor loop je minder risico op hart- en vaatziekten.

Wist je dat er in Nederland ongeveer 1,55 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte zijn? Elke dag worden ongeveer 700 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte en overlijden 103 mensen aan de gevolgen hiervan. Met deze kennis is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen door middel van voldoende beweging.

Hoe zorg je voor voldoende beweging?

Stel, je sport 2x per week 1,5 uur. Het voelt alsof je daardoor voldoende beweging krijgt. In werkelijkheid ben je dan 'maar' 180 minuten lichamelijk actief en blijven er nog 6.540 minuten over waarin je niet lichamelijk actief bent, wanneer we uitgaan van 8 uur slaap per dag. Anders gezegd; je bent ‘slechts’ 5% van je wakkere tijd lichamelijk actief. Best schrikken he? Zeker wanneer je een zittend beroep hebt, kan voldoende bewegen een flinke uitdaging zijn. Met deze vier tips gaat het je vast lukken!

1. Plan bewegingsmomenten in

Normaal gesproken pakte je wellicht de fiets naar het werk, liep je regelmatig een trap omhoog of naar beneden en maakte je korte wandelingen naar het kopieerapparaat. Nu je meer thuiswerkt vallen deze bewegingsmomenten weg. Gelukkig kan je deze eenvoudig vervangen door alternatieve bewegingsmomenten. Start je dag bijvoorbeeld met een wandeling (met de hond) of ga een rondje hardlopen. Er is vast wel een buurman of buurvrouw die nu ook meer thuiswerkt, spreek bijvoorbeeld met elkaar af om elke ochtend of middag samen een wandeling te maken.

Het is belangrijk om deze bewegingsmomenten echt in te plannen. De tijd vliegt anders voorbij zonder dat je een stap hebt gezet. Houdt bij kleine dingen ook rekening met beweging. Zet bijvoorbeeld geen fles water op tafel maar vul je glas steeds bij in de keuken of maak gebruik van het toilet op een andere verdieping zodat je moet traplopen. Op deze manier kun je gemakkelijk kleine bewegingsmomenten creëren.

2. Staand werken

We zijn gewend om zittend te werken, terwijl staand werken veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Het is goed voor je bloedsomloop en rug en het zorgt voor meer energie en een hogere productiviteit. Met een zit-sta bureau kun je zittend en staand werken afwisselen. Bij Prescan vinden wij beweging ook erg belangrijk en daarom werken wij met deze bureaus. Misschien ook iets voor jou?

Prescan kantoor in Hengelo

3. Lopend bellen

Heb je een belafspraak op de planning staan? Voer dit gesprek dan niet achter je bureau, maar ga een stukje lopen. Zo kom je gelijk aan je beweging en sla je twee vliegen in één klap. Wist je dat lopen goed is voor je creativiteit? Ideaal tijdens een telefonische brainstormsessie.

4. Huishoudelijk werk

Nu je niet meer tijd kwijt bent aan het reizen naar kantoor, kun je deze tijd nuttig besteden door wat huishoudelijke taken op te pakken; stofzuigen, een wasje draaien of vaatwasser uitpakken. Je krijgt hierdoor gelijk een portie beweging en je huis is ook weer aan kant. Een bijkomend voordeel: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en dat is goed voor je productiviteit.

Wij wensen je succes met deze tips. Vind je het lastig? Kies dan één tip om mee te beginnen en bouw het langzaam op. Stap voor stap!

Bron: Hartstichting.nl

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Client van Prescan over bodyscan
Breng je gezondheid in kaart.
9 juli 2021

Iedereen wil in goede gezondheid oud worden. Maar hoe weet je of je gezond bent? En wat zijn voor jou…

Lees meer
Hoe kom je in de zomer aan voldoende slaap?
Hoe kom je in de zomer aan voldoende slaap?
5 juli 2021

Slaap is één van onze basisbehoeftes. Je lichaam kan zich dan herstellen en alle indrukken van de dag…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.