5 Tips voor meer beweging tijdens het thuiswerken

25 april 2022 leestijd 4 minuten

Ondanks dat het niet meer volledig hoeft, werken veel mensen tegenwoordig één of meerdere dagen vanuit huis. Het thuiswerken is meer dan ooit normaal geworden. Daarbij komt wel kijken dat we door het thuiswerken veel achter ons bureau zitten. We fietsen niet meer naar kantoor of lopen even de trap op naar onze collega’s die een verdieping hoger zitten. Veel zitten kan voor je gezondheid net zo schadelijk zijn als roken. Hoe zorg je er dan voor dat je tijdens het (thuis)werken toch voldoende beweging krijgt? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je dag toch wat actiever door te brengen!

1. Kies voor een zit-sta bureau

De zit-sta bureaus zijn populairder dan ooit. Zo’n bureau kun je (automatisch) in hoogte verstellen zodat je ook staand kunt werken. Het is wel belangrijk om dit niet langer dan 1 uur achter elkaar staand te werken en ook niet meer dan 4 uur per dag. Als je net begint met staand werken, verwacht dan niet dat je dit direct een uur volhoudt. Bouw dit langzaam op zodat je eraan kunt wennen. De afwisseling tussen staand en zittend werken zorgt ervoor dat je een betere doorbloeding hebt in je lichaam, je gaat een betere houding aannemen, het kan rug- en nekklachten verminderen en het verhoogd ook nog eens je productiviteit! Mocht een zit-sta bureau toch net iets teveel van het goede zijn, dan is een zitbal ook al een goed alternatief voor de bureaustoel. Ondanks dat je zit, span je dan toch je lichaam aan.

2. Ga wandelen tijdens je pauze

Omdat te lang staan ook niet goed voor je is, is het belangrijk om dit af te wisselen met een stukje lopen. Op kantoor liep je misschien naar een collega toe als je een vraag had, maar thuis stuur je gewoon een mailtje of bel je even. Dit telefoongesprek kun je achter je bureau voeren, maar je kunt dit tijdens dit gesprek ook een stukje lopen. Dat hoeft niet per se buiten te zijn, maar een rondje door de keuken of woonkamer zorgt er toch voor dat je in beweging blijft terwijl je aan het werk bent. Lopen stimuleert ook nog eens je creativiteit, dus wie weet krijg je ineens een briljante ingeving! Tijdens je pauze kun je natuurlijk ook de beweging opzoeken. Werkt je partner ook thuis? Ga gezellig een klein stukje wandelen tijdens de pauze. Op die manier heb je toch weer een halfuurtje extra beweging per dag. Plan deze beweegmomenten ook echt in. De ervaring leert dat het er anders toch weer bij in schiet. Als je het gaat inplannen wordt het ook snel onderdeel van je dagelijkse routine. Mocht je toch een dag op kantoor werken, dan kun je samen met je collega’s een stukje lopen. Zo kun je elkaar ook motiveren om meer te bewegen tijdens je werkdag.

3. Kies voor een glas in plaats van een fles

Op kantoor mag een kop koffie tijdens het werk natuurlijk niet ontbreken. Dit wandelingetje naar de koffie automaat hebben we thuis vaak niet. Toch kun je die beweging ook thuis behouden. Zorg ervoor dat je een glas water in plaats van een fles op je thuiswerkbureau zet. Een glas is sneller leeg dan een fles waardoor je deze vaker zult vullen. Dat stukje lopen naar de keuken lijkt niet veel, maar als je dit een paar keer per dag doet, dan komt je stappendoel op je stappenteller toch dichterbij.

4. Pak huishoudelijke taken op

Nu je thuiswerkt ben je ook minder reistijd kwijt. Dit kan soms wel een uur of meer per dag schelen. De tijd die je hierdoor overhoudt kun je gebruiken om wat huishoudelijk werkt te doen waar je anders misschien niet aan toe komt of geen zin meer in hebt. Denk aan stofzuigen, dweilen, een wasje draaien of de afwas wegwerken. Als je thuiskomt na een dag werken heb je daar in de avond misschien geen zin meer in. Door deze taken eerder op de dag op te pakken kom je toch aan je beweging en tegelijkertijd is je huis weer netjes op orde. Dat zijn twee vliegen in één klap.

5. Ga eerder op de dag sporten

Als we in de avond terugkomen van kantoor hebben we na het eten en het bijhouden van het huishouden niet altijd zin meer om nog een uurtje naar de sportschool te gaan. Helemaal begrijpelijk, maar dat uurtje bewegen is wel belangrijk. Veel werkgevers hebben werknemers de mogelijkheid gegeven om tijdens het thuiswerken hun uren flexibel in te zetten. Hierdoor heb je misschien wel de mogelijkheid om tussen de middag een uurtje te sporten. Als je dit niet hebt, dan is het belangrijk om, net als je wandeling tussen de middag, je sport in te plannen. Onze cardioloog Tineke van den Berg heeft een blog geschreven over waarom sporten zo belangrijk is. Deze blog lees je hier!

Het belangrijkste is, is dat je je bewust bent van hoe lang je op een dag zit en dat je genoeg beweging krijgt. Mocht je het lastig vinden om tijdens je (thuis)werkdagen meer te gaan bewegen, pas dan eerst één tip toe en bouw het rustig op.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.