5 Leefstijlhacks voor drukke mensen: optimaliseer je gezondheid met efficiënte tips (2024)

2 april 2024 leestijd 4 minuten

In onze huidige snelle samenleving is het een uitdaging om gezond te leven, vooral voor degenen onder ons met een drukbezette agenda. Echter, het onderhouden van een gezonde leefstijl hoeft niet tijdrovend te zijn. Hier zijn vijf snelle en efficiënte leefstijltips voor drukbezette mensen die je helpen om gezond te blijven zonder dat het je veel tijd kost.

1. Plan je maaltijden vooruit (mealprepping)

Een van de meest effectieve manieren om gezond te eten en tijd te besparen is door je maaltijden vooraf te plannen. Besteed een paar uur in het weekend aan het voorbereiden van je maaltijden voor de komende week. Dit niet alleen bespaart je tijd gedurende de week, maar het helpt ook om impulsieve, ongezonde eetkeuzes te voorkomen. Focus op voedzame, eenvoudige gerechten die gemakkelijk in bulk te bereiden zijn. Tegenwoordig zijn er ook genoeg diensten die gezond eten gemakkelijker maken doordat ze al geproportioneerd worden geleverd door middel van maaltijdboxen. Denk hierbij aan Hello Fresh, Green Chef of Marley Spoon.

Mealprepping

2. Integreer beweging in je dagelijkse routine

Lichaamsbeweging is essentieel voor een goede gezondheid, maar het vinden van tijd voor een workout kan lastig zijn. Maak beweging een onderdeel van je dagelijkse routine door creatief te zijn. Neem de trap in plaats van de lift, fiets naar je werk of maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze. Zelfs korte perioden van beweging kunnen op de langere termijn een positief effect hebben op je gezondheid.

Traplopen

3. Hydrateer Efficiënt

Voldoende hydratatie is cruciaal voor je algemene gezondheid. Veel mensen vergeten echter gedurende de dag genoeg te drinken, vooral als ze druk zijn. Investeer in een herbruikbare waterfles en neem deze overal mee naartoe. Een Dopper is hierbij bijvoorbeeld handig, maar ook de populaire waterflessen van Stanley kun je gemakkelijk meenemen. Het stellen van herinneringen op je telefoon of smartwatch kan ook helpen om je te herinneren aan regelmatig drinken. Er zijn tegenwoordig tientallen apps die je kunnen helpen herinneren om water te drinken.

Water drinken fles

4. Beperk schermtijd voor het slapengaan

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk voor gezond leven. Schermtijd voor het slapengaan kan echter de kwaliteit van je slaap beïnvloeden door de productie van melatonine, het slaaphormoon, te onderdrukken. Probeer daarom om minstens een uur voor het slapengaan elektronische apparaten weg te leggen. Dit kan je helpen sneller in slaap te vallen en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren. Vind je dit lastig, dan kan je nachtmodus op je telefoon inschakelen. Dit zorgt ervoor dat het felle blauwe licht wordt omgezet naar rood licht.

Nachtmodus (nightshift) op iOS

Night Shift kan op twee manieren worden in- en uitgeschakeld:

  • Open het bedieningspaneel. Houd je vinger op het symbool voor de regeling van de helderheid en tik op symbool voor de helderheid om Night Shift in of uit te schakelen.
  • Ga naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' > 'Night Shift'. Op hetzelfde scherm kun je een planning instellen om Night Shift in of uit te schakelen en de kleurtemperatuur aanpassen.

Bron: Apple

Nachtmodus op Android

  • Open de 'Instellingen' app
  • Ga naar 'Scherm' of 'Weergave'
  • Zoek naar "Nachtmodus" of "Donker thema" (In sommige Android-versies vind je deze optie onder "Geavanceerd")
  • Schakel de Nachtmodus in.
  • Tik op de schakelaar om de Nachtmodus te activeren.

Bron: Samsung

Telefoon bed slapengaan

5. Beoefen Mindfulness

Stress kan een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid. Mindfulness en meditatie zijn krachtige hulpmiddelen om stress te beheersen en je mentale gezondheid te verbeteren. Slechts een paar minuten per dag mediteren kan al helpen om je meer ontspannen en gefocust te voelen. Er zijn vele apps en online bronnen beschikbaar om je te helpen mindfulness te integreren in je drukke leven.

Een overzicht van vijf mindfull apps:

Mindfullness app

Door deze simpele aanpassingen te maken, kun je een gezondere leefstijl handhaven, zelfs met een drukke agenda. Het is mogelijk om gezond te leven zonder veel tijd op te offeren, en deze tips zijn een goed beginpunt. Lees hier meer over gezonde leefstijl: inzicht en preventie.

Bewust Vitaal

Vraag jij je weleens af hoe het met je gezondheid gesteld is? Of je leefstijl wel goed voor je is? Of je zelf invloed hebt op hoe vermoeid of energiek je bent? En wat je zou kunnen doen om je lichaam in optimale conditie te houden?

Het Bewust Vitaal onderzoek van Prescan geeft inzicht in je gezondheid en dat helpt om energiek en gezond te blijven. Geen standaard check-up, maar een diepgaand en deskundig onderzoek naar gezondheid en leefstijl, uitgevoerd door medisch specialisten.

Na afloop krijg je adviezen die voor jou relevant zijn. Ook geven we aan welke vervolgonderzoeken specifiek voor jou interessant kunnen zijn. Want we hebben alle aandacht voor jouw gezondheid.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.