Home Nieuws Heb je last van allergische rhinitis?
Heb je last van allergische rhinitis?

Heb je last van allergische rhinitis?

8 april 2022  •  leestijd 3 minuten

Eindelijk hebben we het koude weer achter ons gelaten en kunnen we gaan genieten van het lenteweer. Helaas breekt er, als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts, niet de leukste periode aan… Jeukende ogen, een verstopte of loopneus en het niezen zijn je waarschijnlijk niet onbekend. De pollen zijn allergenen die allergische rinitis kunnen veroorzaken. Dit is de medische term om de allergische klachten van onder andere hooikoorts te beschrijven. Maar pollen hoeven niet de enige oorzaak van allergische rinitis te zijn. Wij leggen je uit wat deze medische term betekent en wat het kan veroorzaken.

Wat is allergische rhinitis?

Het is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een inhalatieallergie. Hierdoor raakt het neusslijmvlies ontstoken. Met een inhalatieallergie ben je overgevoelig voor bepaalde allergenen die voorkomen in de lucht. Deze allergenen kunnen pollen zijn, maar ook huisstofmijt, schimmels of door huisdieren. Ongeveer 10% van de mensen die last heeft van allergische rhinitis heeft een allergie voor pollen. Dit wordt dan hooikoorts genoemd. Vaak ontstaat deze allergie al op jonge leeftijd.

Seizoensgebonden allergische rhinitis

De kenmerken van allergische rhinitis komen erg overeen met verkoudheidsklachten. Denk aan niezen of een loopneus. Wanneer je deze symptomen altijd rond een zelfde periode in het jaar ervaart, dan kun je ervan uitgaan dat het gaat om een seizoensgebonden allergische rinitis. Dit kan het geval zijn met pollen. Dit wordt dan ook vaak hooikoorts genoemd. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je vaker in het jaar of voor een lange periode achter elkaar last hebt van klachten. Dit kan komen door bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdieren. Dit is een niet seizoensgebonden allergische rhinitis.

Chronische allergische rhinitis

Omdat allergische rhinitis een langdurig bestaan heeft als je het hebt, kan het gecategoriseerd worden als een chronische aandoening. Bij sommigen kan het zo heftig zijn dat zij hier hinder van ondervinden tijdens het dagelijkse leven. Wel is het mogelijk om met bijvoorbeeld medicatie, de klachten sterk te verminderen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten waar je klachten vandaan komen om een gerichte oplossing, bijvoorbeeld medicatie, voor te kunnen schrijven

Allergische astma

Een piepende ademhaling, kortademigheid en een benauwd gevoel. Dit zijn allemaal symptomen die horen bij astma. Maar er bestaat ook allergische (extrensieke) astma. Deze soort astma wordt veroorzaakt door een allergie voor inhalatie allergenen. In veel gevallen hebben de mensen die last hebben van allergische astma ook last van allergische rhinitis. De prikkels voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen zijn hierdoor extra heftig. Allergische astma kan al vanaf een jonge leeftijd voorkomen en houdt vaak aan tot iemand jong volwassen is.

Het grootste verschil tussen allergische astma en geen allergische astma is dat er bij de laatste vorm geen aanwijzingen zijn voor een allergische reactie. De allergische reactie op inhalatie allergenen zijn niet zichtbaar.

Wat kan ik doen tegen allergische rhinitis?

Als het seizoensgebonden allergische rhinitis is, dan gaat het waarschijnlijk vanzelf weer over, maar komen na een tijdje ook weer terug. In het geval van hooikoorts heb je er in het najaar het minste last van. Dan is het koud en nat weer. In het voorjaar komen de klachten vaak terug en heb je er het meeste last van. Dan is het weer warm en droog.
Als blijkt dat je allergisch bent voor huisstofmijt, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig goed schoonmaakt. Zowel je beddengoed, maar ook vloeren. Vocht in huis kan ook een negatief effect hebben op huisstofmijt. Weet je niet precies voor welke allergenen je allergisch bent? Bij Prescan kun je een bloedonderzoek laten doen naar inhalatieallergie. Het is een aanvullend bloedonderzoek dat kijkt of er antistoffen aanwezig zijn voor specifieke allergenen die voorkomen in de lucht.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
1 april 2023

Nu de zon zich volop laat zien, wil je er natuurlijk optimaal van genieten. Groot gelijk! Daarom geeft onze…

Lees meer
3 Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
3 Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
30 maart 2023

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd vindt elk jaar plaats in maart. Deze verandering kan veel…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30