Atherosclerose, wat is het?

19 januari 2016 leestijd 1 minuut

Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat er dagelijks 57 vrouwen en 50 mannen in Nederland sterven als gevolg van hart- en vaatziekten. In veel van dit soort gevallen is er ook sprake (geweest) van atherosclerose, of ‘’aderverkalking’’. hier de oorzaak of één van de oorzaken Maar wat is dit precies en nog belangrijker; hoe kunnen we dit proberen te voorkomen?

Wat is atherosclerose?

Atherosclerose (of "aderverkalking") wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van vetweefsel in de slagaderwand.
Deze opeenstapeling komt bij iedereen voor in een mindere mate en is niet direct gevaarlijk. Factoren als leeftijd, roken, diabetes, geslacht en een te hoge bloeddruk kunnen dit proces echter versnellen en vergroten. Wanneer dit gebeurt, is er niet alleen sprake van teveel vetweefsel in de slagaderwand maar kan ook plaque ontstaan waarin kalk voorkomt.

Gevolgen aderverkalking

De gevolgen van aderverkalking, in de vorm van de ontstane plaque, is gevaarlijk vanwege meerdere mogelijke gevolgen:

Een infarct:
De plaque zorgt voor een vernauwd bloedvat. Dit belemmert de doorstroming. Dit kan er zelfs voor zorgen dat het bloedvat volledig verstopt raakt waardoor de eindbestemming van het vat geen nieuwe toevoer meer van bloed krijgt en afsterft.

Een bloedstolsel:
Door beschadigd effect van plaque kan een bloedstolsel ontstaan. Zeker wanneer deze losraakt kan dit veel schade veroorzaken omdat het stolsel meegevoerd wordt in het bloed en zo een vat kan afsluiten

Een aneurysma:
Niet nauwer maar ook juist het wijder worden van de vaatwand door verslapping kan een gevolg zijn van aderverkalking.

Behandeling van atherosclerose

Afgelopen jaar maakte hoogleraar Cardiovasculaire en Metabole Therapieën Miranda van Eck bekend bezig te zijn met een nieuwe behandelmethode, zogenaamde ‘’vaatwastabletten’’. Deze tabletten zorgen er onder andere voor dat er krachtiger gepompt kan worden waardoor de kans op plaque en de gevolgen hiervan verkleind worden.

De belangrijkste invloed op het ontstaan of verminderen van aderverkalking is onze leefstijl. Wanneer we letten op goede voeding, voldoende beweging en stoppen met roken dragen we zorg voor onze vaten.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.