Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren

14 september 2023 leestijd 2 minuten

We zijn ons allemaal steeds bewuster van het belang van een gezonde leefstijl en een gezond welzijn. We proberen actief te blijven om ons lichaam in een goede shape te houden, maar bewegen is ook goed om onze hersenen in shape te houden. In deze blog bespreken we hoe sport en beweging een positieve invloed kunnen hebben op je mentale welzijn.

Lichamelijke voordelen van bewegen

In 2022 heeft het CBS een uitgebreid onderzoek gedaan naar de leefstijl van volwassenen in Nederland. We weten dat sporten en bewegen veel gunstige effecten hebben. Vooral op onze fysieke gezondheid. Dit geldt met name voor volwassenen, waar beweging het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en vroegtijdig overlijden kan verminderen.
Helaas voldeed ruim de helft van de Nederlandse volwassenen in 2022 niet aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Deze richtlijnen omvatten minstens 2,5 uur matig intensieve inspanning per week en ten minste tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Dit is zorgwekkend gezien het hoge percentage overgewicht in Nederland.

Mentale voordelen van bewegen

Maar er is meer. Sporten en bewegen hebben een diepgaande impact op onze geestelijke gezondheid. Vooral voor volwassenen die depressieve symptomen ervaren en voor ouderen waarbij sporten en bewegen cognitieve achteruitgang en dementie kan verlagen. Hier zijn enkele manieren waarop sport en beweging je mentale welzijn kunnen versterken:

1. Cognitief functioneren

Heb je ooit gemerkt dat je alerter en scherper bent na een wandeling of een fietstocht? Bewegen verbetert ons cognitief functioneren, met name bij jonge kinderen en ouderen. Het stimuleert de doorbloeding van de hersenen, wat leidt tot betere concentratie, geheugen, creativiteit, probleemoplossend vermogen en leervermogen.

2. Zelfvertrouwen, gemoedstoestand en emoties

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is cruciaal voor welzijn. Sporten en bewegen vergroten het gevoel van eigenwaarde omdat ze nieuwe vaardigheden aanleren en controle geven over fysieke prestaties.
Ook draagt regelmatige lichaamsbeweging bij aan het verminderen van angst en depressie. Mensen die actief zijn, voelen zich over het algemeen gelukkiger en veerkrachtiger. Het vrijkomen van endorfine, een stofje dat ons gelukkig laat voelen, speelt hierbij een cruciale rol.

3. Stressregulatie, vermoeidheid en slaap:

Stress is onvermijdelijk in het leven, maar bewegen kan helpen om stresshormonen af te voeren. Dit helpt het lichaam sneller te herstellen van stressvolle situaties en beter om te gaan met toekomstige stressprikkels. Daarnaast ervaren mensen die regelmatig bewegen minder vermoeidheid en hebben ze vaak een betere slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is essentieel voor onze mentale gezondheid, en beweging kan daar dus bij helpen.

Waarom mensen weinig bewegen

Interessant is dat niet iedereen de wens heeft om meer te bewegen. Ongeveer 40 procent van de volwassenen geeft aan tevreden te zijn met hun huidige bewegingsniveau. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze vinden dat ze al genoeg bewegen, gevolgd door tijdgebrek en het niet leuk vinden. De 60 procent van de volwassenen die aangeeft wel meer te willen bewegen geven aan door een aantal factoren belemmerd te worden. Tijdgebrek is de meest genoemde belemmering, gevolgd door een gebrek aan motivatie, gezondheidsbeperkingen en kosten.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.