Chocolade goed voor de gezondheid?

6 juli 2022 leestijd 2 minuten

Als we chocolade eten, dan kunnen we beter kiezen voor pure chocolade. Toch? Want pure chocolade zou gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van melk of witte chocolade. Maar zijn die gezondheidsvoordelen er wel echt of willen we gewoon geloven dat een blokje of een reep (pure) chocolade geen kwaad kan?

Pure chocolade wordt door sommigen gezien als de gezonde variant op melk of witte chocolade. Dit komt omdat er veel wordt gesproken over de antioxidanten die in de cacao zitten en pure chocolade bevat meer cacao. De antioxidanten in cacao zouden eventueel kunnen bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten. De antioxidanten in cacao worden ook wel flavanolen genoemd.

Flavanolen

Flavonoïden zijn natuurlijke bestanddelen van planten die een antioxidante werking hebben. Deze oxidanten kunnen we onderverdelen in verschillende soorten. De soort die je tegenkomt in onder andere groene thee, appels en cacao wordt flavanolen genoemd. Er zijn onderzoeken geweest die aan hebben getoond dat een inname van 200 milligram flavanolen per dag, een positief effect kan hebben op de bloedvaten en de elasticiteit hiervan.

Om aan die hoeveelheid flavanolen te komen moet je per dag 10 gram pure chocolade eten dat een hoog flavanolen gehalte heeft. Deze hoeveelheden zijn helaas niet in de chocolade in de supermarkt te vinden. De uitzondering in chocolade die veel flavanolen bevat, is Acticao. Helaas is deze chocolade alleen online te koop.

De hoeveelheid flavanolen in chocolade heeft onder andere te maken met het verwerkingsproces van de cacao. Ook staat een hoog percentage cacao in chocolade niet gelijk aan een hoog flavanolengehalte. Extra puur hoeft dus niet altijd beter te zijn.

Hart & bloedvaten

Dat cacao een mogelijk positief effect heeft op de hart- en bloedvaten komt voort uit een onderzoek naar inheemse indianen voor de kust van Panama. Bij deze groep werd nauwelijks een hoge bloeddruk waargenomen. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Er was een verschil te zien tussen indianen van deze stam die uiteindelijk naar het vaste land verhuisden en de indianen die op het eiland bleven wonen. Op het eiland werd veel cacaodrank gedronken en in combinatie met de antioxidanten in de cacao, dacht men dat dit een van de redenen was waarom deze bevolkingsgroep geen hoge bloeddruk ontwikkelde. Er is echter niet bewezen dat cacao de belangrijkste factor was voor het niet ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Andere omgevingsfactoren zoals activiteitsniveau en stress zouden hier ook aan bij kunnen dragen.

Chocolade als medicijn?

Kunnen we dan concluderen dat we (pure) chocolade moeten eten om hart- en vaatziekten te voorkomen? Helaas niet. Naast cacao bevat chocolade ook veel verzadigd vet. Dit heeft weer effect op het LDL-cholesterol in het bloed. Naast verzadigd vet zit er ook veel suiker in chocolade. Vooral in witte chocolade, die helemaal geen cacao bevat, en in melkchocolade zijn de vet en suikerpercentages het hoogst.

Mocht je toch trek hebben in chocolade, kies dan bewust, en kies voor pure chocolade en eet het met mate.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.